Kirill Haratyjan

A bukás jutalma

A moszkvai terrortámadás háttere és következményei

Publicisztika

Március 22-én este terroristák hatoltak be a Moszkvát övező körgyűrűn épült bevásárló- és szórakoztatókomplexum, a Crocus City koncerttermébe. A Piknik rockegyüttes koncertjére 6 ezer ülőhely kelt el, a közösségi hálókon megjelent videófelvételek szerint a nézőtér a merénylők felbukkanásakor már legalább félig megtelt.

Az orosz nyomozó szerv hivatalos adatai szerint a terroristák 19:54-kor érkeztek személyautóval a Crocus Cityhez, és azonnal tüzet nyitottak a sorban állókra és az őrökre. Bejutottak a nézőtérre, ahol az első sorokat vették tűz alá, és felgyújtották a székeket. Az épületet 20:11-kor hagyták el, ugyanazon az autón, amelyen érkeztek. A menekülők a vészkijáratokat zárva találták, a tájékozódást sűrű füst nehezítette. A vérfürdő 17 percig tartott. A tűzoltók 21:06-kor kezdték meg a tűz oltását, a rohamosztag pedig 21:35-től szállta meg az épületet, feltételezve, hogy a terroristák még ott tartózkodhatnak.

Mire a közösségi oldalakon megjelentek az első híradások a történtekről, már kész is volt a hivatalos magyarázat: semmi kétség, a merényletet Ukrajna követte el. Putyin 18 óra elteltével szólalt meg: a szálak Kijevbe vezetnek, onnan „nyitottak ablakot az ukrán határon” a terroristák meneküléséhez. A pár nappal azelőtti választáson „meglepetésre” győzedelmeskedő elnök a „nemzetközi terrorizmus felbukkanásáról” beszélt, de egy szót sem szólt az Iszlám Államról, pedig akkorra a szervezet már magára vállalta a felelősséget. Elvégre Putyin már március 19-én megmondta: „a neonáci kijevi rezsim a Nyugat segédletével – gyakran közvetlen nyugati utasításra – terrorista módszerekre tért át”. És lám, így is lett! „Minden szó, amellyel Washington Kijevet védi, és az Iszlám Államra tereli a gyanút, nyilvánvaló önleleplezés” – kontrázott Marija Zaharova külügyi szóvivő.

Egy héttel a merénylet után 151 halálos áldozatról és több mint kétszáz sebesültről tudunk. Gyászolók sokasága zarándokol a romokhoz, ahol a helyi egyházi elöljáró, Foma érsek tart hivatalos gyászmisét – nehogy bárki is a hatalom ellen tiltakozóknak tulajdonítsa a spontán emlékhelyet. A tádzsik diaszpóra egész kisbusznyi virágot visz, próbálnak elhatárolódni a terroristáktól.

Így szövődik a mese

Jól felszerelt, alaposan kiképzett fegyveresek hatolnak be észrevétlenül a zsúfolt moszkvai rendezvénycsarnokba, szemrebbenés nélkül tüzet nyitnak, felgyújtják a koncerttermet, majd felszívódnak. Aztán ugyanezek az alaposan kiképzett és mindenre képes harcosok egy húsz­éves, rozzant járgányon menekülnek, amely széthullik alattuk, mielőtt az első benzinkúthoz érnek; ráadásul az ukrán határ felé indulnak, amerre először fogják keresni őket. Megijednek az első rendőrtől, próbálnak elrejtőzni, dadogva próbálnak összehozni valami kusza vallomást.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk