A fertőzési gócok pontos földrajzi azonosítása nélkül olyanok vagyunk a karanténban, mint majmok a ketrecben

  • Haskó László
  • 2020. április 11.

Publicisztika

Az otthon maradás értelme az lett volna, hogy tisztázódjon, ki és hol fertőz.

Magyarország egyszemélyű vezetője Nagycsütörtökön délelőtt „bejelentés nélküli ellenőrzést” tartott kórházakban. Csodával határos módon valahogy mégis jelen voltak a mindenféle kamerák és szintén csodával határos módon ezekben a kórházakban hófehér teljes testű védőruha és csodamaszk várta a járványi hajóst. Érdekes látvány volt a talpig beöltözött miniszterelnök a félig üres intenzív osztályon, ahogyan csupa védőruha nélküli, vacak sebészi maszkos férfiú ugrálja körül.

Délután levette az arcmaszkot

és kormányzói valójában befújta a hosszabbítást – határozatlan időre. Ő azt mondta, hogy azért, mert bevált az első két hét. És örülhettünk, hogy nem szigorított. Dehogynem szigorított!

Csak épp rábízta az állami kisemmizéstől sújtott polgármesterekre a piszkos munkát, akik mintegy varázsütésre perceken belül kihirdették az összes kellemes kirándulóhely húsvét idejére szóló látogatási tilalmát. Nagypéntek reggel 8-tól nix Balatonfüred, nix Visegrád, és még több nixek. A főpolgármester lezáratta a Margit-szigetet, ahogy közparkokat is. Szeret együttműködni. Nem a lakossággal, a kormánnyal. Hisz nekik. És ez az, ami érthetetlen. Mert az is elég hihetetlen, amit a kormány csinál, de amit mond nekünk, abban szinte egyetlen hihető szó sincs.

Megtudtuk például az operatív törzs értelmiségi tagjától, a tiszti-főorvostól, hogy a kéthetes karantén lassította a járványt. Ez jól hangzik, de egyrészt járvány nem volt, és még most sincs. (Járványveszély van.) Kérdés tehát,

mihez képest és mi lassult?

Aztán másnap azzal lepett meg minket, hogy a járvány nem lassul, hanem gyorsul. Hogy a csudába van ez? A kijárási korlátozás nincs föloldva.  Megtudtuk tőle azt is, hogy „bárki, bárhol fertőzhet és megfertőződhet”. Ekkora ijesztgető hülyeséget karantén és tiszti-főorvos nélkül is ki lehet találni, csak félő, ha rossz helyről jön, akkor rémhírnek minősül.

Az otthon maradás értelme az lett volna, hogy tisztázódjon, ki és hol fertőz. A lappangási idő letelt, aki fertőződött volt, annak ki kellett alakuljon a betegsége. A súlyos esetek többségét valószínűleg bejuttatták valamilyen intézménybe, erről naponta harangoznak a médiumok.  Az enyhébb ügyek elszenvedői valószínűleg nem fordultak orvoshoz, mert az ország nagyobbik felén nincs elérhető orvos. A fertőzési gócok pontos földrajzi (telekkönyvi) azonosítása nélkül olyanok vagyunk a karanténban, mint majmok a ketrecben. Mintha az egész országot bunkerba zárnák, hogy ott várják meg a szirénaszót. Aztán vagy lesz bombázás, vagy nem, vagy egészen máshol lesz. Másképpen: a féltékeny férj minden este benéz az ágy alá, ott van-e a feleség szeretője, csak éppen akkor nem, amikor ott van. Pech, hiszen addig minden rendben volt. Valahogy így jártunk. Együttműködés helyett népátverés. És még pökhendi is.

A szerző sebész.

 

(Borítóképünkön: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) részt vesz a Türk Tanács tagállamai vezetőinek a koronavírus-világjárvány elleni közös védekezésről tartott videokonferenciáján 2020. április 10-én. A tanácsban Magyarország megfigyelői státusszal rendelkezik. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Figyelmébe ajánljuk