Várhegyi Éva

Az év kötvénye

Hogyan juttatott tízmilliárdokat az Orbán-közeli nagyvállalkozóknak az MNB?

Publicisztika

Tiszta szerencse, hogy a Magyar Nemzeti Bank által bő két éve beindított, és most, decem­berben, nagy hirtelenséggel lezárt Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében kibocsátott értékpapírokat nem kínálták fel a nagyközönségnek.

Ezek jelentős része ugyanis kifejezetten gyenge hitelképességű cégek adósságát testesíti meg, így a megtérülése fölöttébb kérdéses. Az „év kötvénye” rangot nem is a vásárlók szemszögéből érdemlik meg az idő során 1550 milliárd forintra felhizlalt jegybanki programban kibocsátott papírok, hanem az ezek révén kölcsönhöz jutott cégek oldaláról nézve. Ha a jelentkezőknek sikerült a befektetőknek nem ajánlott (a szakzsargonban bóvliként aposztrofált) B+ minősítést megkapniuk a kibocsátani tervezett, bármiféle fedezetet nélkülöző, akár 30 évig is terjedő futamidejű kötvényükre, akkor az MNB saját vásárlásaival biztosította az értékesítés sikerét.

Kockáztatom a pénzed

Bár a kötvény hozama a piacon dőlt el, a tuti vevőként megjelenő jegybank jóvoltából ez kevéssé tükrözte az értékpapírt megvásárló hitelező tényleges kockázatát. A program keretében fedezetlen (semmilyen biztosítékkal nem alátámasztott) kötvényt kibocsátó cégek jelentős része máskülönben egyáltalán nem, vagy csak rosszabb feltételekkel (valamilyen fedezet biztosításával, rövidebb futamidővel, magasabb kamattal) jutott volna kölcsönhöz. A kötvények hozamát kialakító aukciókon az MNB a kibocsátott mennyiség felét jegyezhette le, de a másodlagos piaci vásárlásaival – az egy cégre megszabott százmilliárd forintos értékhatáron belül – 70 százalékig is felmehetett a részesedése. A fennmaradó hányadot – esetenként némi jegybanki nyomásra – zömmel az adott vállalat számlavezető bankja vásárolta meg.

A jegybanki hátszélnek köszönhetően a jelentős kockázat ellenére is viszonylag mérsékelt hozamokkal keltek el a növekedési kötvények. Az Opus Global vezetője maga nyilatkozta még 2019 őszén a Portfolio.hu-nak, hogy az akkori 28 milliárd forintos kibocsátásukkal „százmilliós nagyságrendben spórolhatnak kamatki­adást”, mondván: „a jelenleg kibocsátott kötvényeink hozamszintje 3 százalék alatti, míg egy átlagos hitel kamatszintje eléri a 4,5–5 százalékot is”. De a mai rezsimnek szintén kedves Bayer Construct 2021. októberi NKP-kibocsátásáról is úgy vélekedett a forgalmazó szakértője a Privatbankár.hu kérdésére, hogy az „elért árazás igen kedvezőnek mondható, gyakorlatilag a 10 éves zéró kupon állampapírhozammal egyezik meg”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk