Az orvosi kamara épp olyan párt-sóhivatallá változott, mint az MSZMP a maga idejében

  • Haskó László
  • 2019. december 20.

Publicisztika

Nem a reform és a fizetések kellene, hogy foglalkoztassák a Kamara vezetését.

Több mint másfél évtized után a tagság elbocsájtotta a rendszerváltás után újjáalakult Orvosi Kamara első igazi pártpolitikus elnökét.

Éger doktor ténykedése ugyanis csak abból állt, hogy beszélgetett Orbán Viktorral, aztán mesélt a tagságnak a vezér kínálta fényes jövőről. Nagyritkán előállt egy igazán eredeti, forradalmi gondolattal, miszerint emelni kell az orvosi fizetéseket.

Néha, az elnök úr sirámaitól minden bizonnyal függetlenül, növekedtek is a fizetések, csakúgy, mint a Kamara „apparátusa” és kiadásai. A Magyar Orvosi Kamara ugyanolyan párt-sóhivatallá változott, mint az MSZMP a maga idejében.

Most átszabták a Politikai Bizottságot

Az új vezérkar kétségtelenül többet ígér, bár az ígéretek túlnyomó többsége haszontalan naivitás. De mindegy is. Ezzel a pártalakzattal az a baj, hogy kötelező tagjává válni, ha Magyarországon valaki orvosi gyakorlatot kíván folytatni. Volt valami hasonló helyzet az MSZMP tagsággal is, de formálisan sosem tették kötelezővé a belépést, csak ajánlatossá, ha valamilyen karrier iránt epekedett az ember.

Éger István, a MOK leköszönő elnöke

Éger István, a MOK leköszönő elnöke

Fotó: Bielik István / 24.hu

Kétségtelen, hogy az új elnök – a sivár mezőnyből – kiemelkedik szakmai tapasztalatával és a magyar egészségügy fejlesztése iránti elkötelezettségével. Az is elképzelhető, hogy alkalmas miniszter válna belőle. De az évtizedek óta el-elhangzó tartalmatlan reformígéretek megvalósításához miniszterként biztosan nem fogna hozzá. Jól is tenné.

A mostani orbánista szisztémában még tréfából sem gondolhatja senki, hogy akármilyen kicsi jó irányú változás elérhető lenne. Viszont

a reform és a fizetések

nem kellene, hogy foglalkoztassák a Kamara vezetését. Ha vastagabb pénztárcát szeretnének, akkor az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezetét kellett volna megpuccsolni.

Ha pedig az egészségügyi rendszer (nagyon is kívánatos) átalakítását tűzik ki célul, akkor valódi politikai párthoz kellett volna csatlakozniuk. Más kérdés, van-e ilyen intelligens párt Magyarországon. Történetesen nincs.

Kincses Gyula

Kincses Gyula, az új elnök

Fotó: Németh Dániel

Az előzőekből azt hihetné a nyájas olvasó, hogy a Kamarára nincs is szükség. Természetesen van a Kamarának feladata. Kis cinizmussal azt mondhatnám, az előbb tárgyalt, vélt feladatoknál sokkal fontosabb. Az orvosi eskü betartásának biztosítása. Mielőtt bárki a fizetés, a honorárium vagy a paraszolvencia visszautasításának parancsolatára gondol, ki kell, hogy ábrándítsam.

Sem a hippokratészi, sem az aktuális eskü nem kötelezi az orvost, hogy ingyen tevékenykedjék. Arra viszont nagyon is, hogy kizárólag tudományosan bizonyított gyógymódokat alkalmazzon. Ebben volna a Kamarának dolga! És ez nem kevés.

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.