Azért nem jár díszpolgárság, mert valaki elvégzi a munkáját, amiért fizetést kap

  • Haskó László
  • 2019. október 19.

Publicisztika

A szimbólumok ereje nagyobb, mint gondolnánk.

Az új főpolgármester helyesen teszi, hogy szimbolikus gesztusokkal indítja működését. Azonban még a későbbi hatékony városvezetés sem könnyen feledteti az ügyetlenül választott belépőket.

Karácsony Gergely nem nagyon fogott mellé, de azt sem lehet állítani, hogy elsőre leadott névjegye mindenkit egyformán széles mosolyra derítene. Vegyük előre

a kerékpáros, hátizsákos érkezést.

A hátizsák egy fideszes ékszer emlékét idézi. Viszont Budapest legégetőbb közlekedési problémája ma a kétkerekűek helyének meghatározatlansága. Éles az ellentét gyalogosok és biciklisták, illetve biciklisták és autósok között. Sokan gondoljuk úgy,hogy a kerékpárosok ne csak követeljenek helyet (az úttesten és a járdán), de járuljanak hozzá a kerékpárutak építéséhez, vagyis adózzanak.

Aztán a két díszpolgár jelölés. Karácsonynak jogosan van rossz véleménye elődeiről, amit nem is titkol. De ha elfogadjuk is azt az indoklást, hogy annak ellenére, amit tettek (és amit elmulasztottak megtenni), hosszan ültek a budapestiek nyakán, illetve álltak a városélén. Nos, még ha hibátlanul tevékenykedtek volna is, azért nem jár díszpolgárság, mert valaki elvégzi a munkáját, amiért fizetést kap. Ráadásul Tarlósról még ennyi sem állítható. A díszpolgársághoz valami plusz teljesítmény kellene. Olyasmi, mint amit Iványi Gábort tesz a városért – több évtizede.

Az igazi nagy szimbólum bökkenő a szobrokkal és az épületekkel van.

A Fidesz szobrainak mindegyike történelemhamisító és ronda. Az épületek csak rondák. A Szabadság térre állított Magyar Gábriel esete a német turullal című és tartalmú förmedvény az Orbán-rendszerkiáltó szimbóluma. Karácsony Gergely nem tudja eldönteni, hogy mi volna a jobb megoldás. Lerombolni vagy mementóként helyben hagyni. Egyik sem. Csak óvatosan, mint a hímes tojást, ki kell telepíteni Pestről, mondjuk, Felcsútra. A Kossuth tér és a Vár már menthetetlennek tűnik, mert ha minden így marad, illetve az orbáni hagymáz mentén épül tovább, akkor már csak kiüríteni és panoptikummá alakítani lehet őket. Különben az olyan esztétikai borzalmak, mint a Trianon-pince unokáinkat is hülyítik, vagy elborzasztják majd.

 

A szerző sebész.

Figyelmébe ajánljuk