Bernard Guetta: Engedni kell Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel támadja Oroszországot

Publicisztika

Meg lehet és meg kell engedni az ukránoknak, hogy nyugati fegyverekkel támadják Oroszországot a saját területén – írja Bernard Guetta EP-képviselő. Szerinte ezzel a Nyugat nem válna háborús féllé, viszont megmutatnák Putyinnak, hogy nem csak a szájukat járatják, amikor azt mondják, hogy nem hagyják őt győzni.

Az első feltevés szerint Harkivot akarja elfoglalni. Olyan módszeresen halad előre, városrészről városrészre, hogy nem zárhatjuk ki, hogy valóban ez Vlagyimir Putyin célja, még ha azt is állítja, hogy nem ez a cél. 

De lehet, hogy nem hazudik. Lehet, hogy emlékszik arra, hogy Groznijnál majdnem kilenc évébe telt, mire megszerezte a város felett az ellenőrzést. Lehet, hogy megértette, hogy Ukrajna második legnépesebb városát és másfél millió lakosát még ennél is nehezebb lenne letarolni. Talán igazat mond, amikor azt mondja, hogy csak egy „biztonsági övezetet” akar létrehozni Oroszország és Harkiv között. Ez annál is inkább hihető, mivel ezt az „övezetet” Oroszország gyorsan elcsatolhatná, hozzátehetné a Donbasszhoz, és ezzel olyan helyzetet hozna létre, ami már kezdene hasonlítani egy győzelemre. 

Ez a második feltevés, de az is lehet Vlagyimir Putyin célja, hogy fegyver- és emberelőnyét kihasználva elnyújtsa a frontot, csapást mérjen Odesszára, Ukrajnát leszűkítse az ország nyugati felére, majd tárgyalásokat javasoljon az ország felosztásáról.

Nem tudjuk, egy dolog viszont világos.

Ha a demokráciák nem akarják hagyni, hogy Vlagyimir Putyin győzzön, nem elég, ha csak felgyorsítják a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat. Ezt nyilvánvalóan meg kell tenniük, a lehető leggyorsabban, mert esztelenség, hogy az ukránok még mindig nem kapták meg az ígért vadászgépeket, botrányos, hogy spórolniuk kell a lőszerrel az orosz támadásokkal szemben, és hihetetlen, hogy csak a fővárosuk védett a légicsapásoktól, miközben az ország többi része védtelenül áll a pusztítással szemben.

A fő vétkesek az amerikai képviselőházban ülő trumpisták, de az európai fővárosokat is terheli felelősség ezekért a késedelmekért, amelyekért az ukránok a vérükkel fizetnek. Ennek véget kell vetni, de még mielőtt elkezdenék behozni az elvesztegetett időt, van valami, amit a demokráciák azonnal megtehetnek: feloldhatnak és fel is kell oldaniuk egy Ukrajnát gúzsba kötő tilalmat.

Bármilyen hihetetlennek is tűnik,

az amerikaiak és az európaiak a mai napig nem hajlandók engedélyezni az ukránoknak, hogy nyugati fegyverekkel csapást mérjenek az orosz hadseregre Oroszországban.

Az európaiak és az amerikaiak ezzel valójában az orosz égboltot védik az orosz területen végrehajtott ukrán megtorlástól. Ez többé nem elfogadható. Tűrhetetlen, hogy az ukránok csak drónok segítségével érhetik el az orosz lőszer- és üzemanyagraktárakat. Az európaiak és az amerikaiak nem ragaszkodhatnak tovább ehhez az állásponthoz, annál is inkább, mivel abba sem egyeztek bele soha, hogy az orosz vadászgépeket és bombázókat kitiltsák az ukrán égboltról. Tartoznak annyival az ukránoknak, hogy most már eloldozzák a kezüket, és hagyják őket harcolni. Nem, ez nem jelentené azt, hogy a Nyugat is háborúba lép Oroszországgal.

Ez nem lenne több, mint Ukrajna felfegyverzése, valódi, nem csak félig-meddig való fegyverzése, ami segítené Ukrajnát, hogy visszaverhesse az agressziót, és megmutatná Vlagyimir Putyinnak, hogy nem csak a szánkat jártatjuk, amikor azt mondjuk, hogy nem hagyjuk őt győzni.

Ukrajna összeomolhat. Nyissuk ki a szemünket. Ukrajna összeroskad a bombák alatt, és ha hagyjuk, hogy Oroszország győzzön, akkor könnyedén megfélemlítheti a határaihoz legközelebb eső országokat, megoszthatja az Európai Uniót, és többé már nem is kell fegyvert használnia ahhoz, hogy domináns hatalomként ráerőltesse magát Európára.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.