Bernard Guetta: Engedni kell Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel támadja Oroszországot

Publicisztika

Meg lehet és meg kell engedni az ukránoknak, hogy nyugati fegyverekkel támadják Oroszországot a saját területén – írja Bernard Guetta EP-képviselő. Szerinte ezzel a Nyugat nem válna háborús féllé, viszont megmutatnák Putyinnak, hogy nem csak a szájukat járatják, amikor azt mondják, hogy nem hagyják őt győzni.

Az első feltevés szerint Harkivot akarja elfoglalni. Olyan módszeresen halad előre, városrészről városrészre, hogy nem zárhatjuk ki, hogy valóban ez Vlagyimir Putyin célja, még ha azt is állítja, hogy nem ez a cél. 

De lehet, hogy nem hazudik. Lehet, hogy emlékszik arra, hogy Groznijnál majdnem kilenc évébe telt, mire megszerezte a város felett az ellenőrzést. Lehet, hogy megértette, hogy Ukrajna második legnépesebb városát és másfél millió lakosát még ennél is nehezebb lenne letarolni. Talán igazat mond, amikor azt mondja, hogy csak egy „biztonsági övezetet” akar létrehozni Oroszország és Harkiv között. Ez annál is inkább hihető, mivel ezt az „övezetet” Oroszország gyorsan elcsatolhatná, hozzátehetné a Donbasszhoz, és ezzel olyan helyzetet hozna létre, ami már kezdene hasonlítani egy győzelemre. 

Ez a második feltevés, de az is lehet Vlagyimir Putyin célja, hogy fegyver- és emberelőnyét kihasználva elnyújtsa a frontot, csapást mérjen Odesszára, Ukrajnát leszűkítse az ország nyugati felére, majd tárgyalásokat javasoljon az ország felosztásáról.

Nem tudjuk, egy dolog viszont világos.

Ha a demokráciák nem akarják hagyni, hogy Vlagyimir Putyin győzzön, nem elég, ha csak felgyorsítják a Kijevbe irányuló fegyverszállításokat. Ezt nyilvánvalóan meg kell tenniük, a lehető leggyorsabban, mert esztelenség, hogy az ukránok még mindig nem kapták meg az ígért vadászgépeket, botrányos, hogy spórolniuk kell a lőszerrel az orosz támadásokkal szemben, és hihetetlen, hogy csak a fővárosuk védett a légicsapásoktól, miközben az ország többi része védtelenül áll a pusztítással szemben.

A fő vétkesek az amerikai képviselőházban ülő trumpisták, de az európai fővárosokat is terheli felelősség ezekért a késedelmekért, amelyekért az ukránok a vérükkel fizetnek. Ennek véget kell vetni, de még mielőtt elkezdenék behozni az elvesztegetett időt, van valami, amit a demokráciák azonnal megtehetnek: feloldhatnak és fel is kell oldaniuk egy Ukrajnát gúzsba kötő tilalmat.

Bármilyen hihetetlennek is tűnik,

az amerikaiak és az európaiak a mai napig nem hajlandók engedélyezni az ukránoknak, hogy nyugati fegyverekkel csapást mérjenek az orosz hadseregre Oroszországban.

Az európaiak és az amerikaiak ezzel valójában az orosz égboltot védik az orosz területen végrehajtott ukrán megtorlástól. Ez többé nem elfogadható. Tűrhetetlen, hogy az ukránok csak drónok segítségével érhetik el az orosz lőszer- és üzemanyagraktárakat. Az európaiak és az amerikaiak nem ragaszkodhatnak tovább ehhez az állásponthoz, annál is inkább, mivel abba sem egyeztek bele soha, hogy az orosz vadászgépeket és bombázókat kitiltsák az ukrán égboltról. Tartoznak annyival az ukránoknak, hogy most már eloldozzák a kezüket, és hagyják őket harcolni. Nem, ez nem jelentené azt, hogy a Nyugat is háborúba lép Oroszországgal.

Ez nem lenne több, mint Ukrajna felfegyverzése, valódi, nem csak félig-meddig való fegyverzése, ami segítené Ukrajnát, hogy visszaverhesse az agressziót, és megmutatná Vlagyimir Putyinnak, hogy nem csak a szánkat jártatjuk, amikor azt mondjuk, hogy nem hagyjuk őt győzni.

Ukrajna összeomolhat. Nyissuk ki a szemünket. Ukrajna összeroskad a bombák alatt, és ha hagyjuk, hogy Oroszország győzzön, akkor könnyedén megfélemlítheti a határaihoz legközelebb eső országokat, megoszthatja az Európai Uniót, és többé már nem is kell fegyvert használnia ahhoz, hogy domináns hatalomként ráerőltesse magát Európára.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!