Cseresnyési László

Könnyű kézzel

A Gyárfás Tamás elleni elsőfokú ítéletről

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.

Néhány napja az ATV Esti egyenleg című műsorában Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás ügyvédje elmondta, hogy „egy megalapozatlan és rettentő téves ítélet született. Az a véleményem, hogy egy második móri ügyhöz közelítünk, ha ez így marad. A bíróság két, időben, térben és tárgyban teljesen eltérő beszélgetésből összemosott egy harmadikat: »ami nincs«. Erre alapozták a bűnsegédi magatartást, ez volt a fő bizonyíték”.

Egy interjúból természetesen nem lehet megismerni a részleteket, nekem viszont módom volt beleásni magam a per nyomtatott anyagaiba. Intellektuálisan izgalmas feladat volt – egyben igencsak elszomorító. Valószínűleg nem mindenki ismeri az ügyet, ezért először vázlatosan össze kell foglalnom az eseményeket, amelyek nyomán Gyárfást megvádolták azzal, hogy felbujtotta Portik Tamást Fenyő János üzletember likvidálására.

Felbukkan egy régi barát

Gyárfás 1994-ben ismerte meg Portikot, aki Gyárfás ingatlanját bérelte (1994–1995). Portik 1996 májusában felkereste Gyárfást és felajánlotta neki, hogy rendőrségi kapcsolatai révén „elintézi” Gyárfás Tamás kaposvári ügyét. De Portiknak nem kellett „elintéznie” semmit, Gyárfást a bíróság felmentette az áfacsalás vádja alól. Portik 1996-ban hosszú időre távozott az országból, közben Fenyő Jánost 1998. február 11-én megölte egy hivatásos bérgyilkos, akinek Portik adott megbízást.

A vélhető felbujtók egyike az első pillanattól kezdve Gyárfás volt, mivel a nyomozók semmi másból nem tudtak kiindulni, csak abból, hogy kinek állhatott érdekében Fenyő kivégzése. Ilyen személy persze még volt néhány, de a gyanúsítottak körét a nyomozó hatóság valamiért Gyárfás Tamásra szűkítette, noha még évekig nem került elő újabb nyom. Közvetlen bizonyíték Gyárfás ellen ma sincs, ennek ellenére 1998 óta szinte kizárólag ellene folyt a nyomozás, és persze éveken át róla szólt a pesti szóbeszéd is. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után az eljáró törvényszék elutasította az ügyész Gyárfás Tamás letartóztatására irányuló indítványát. Az ügy ma ott tart, hogy a Fővárosi Fellebbviteli Ügyészség, mint ez a 2024. május 8-i sajtóközleményében olvasható, sürgette Gyárfás letartóztatását, bár az elsőfokú ítélet nem jogerős, a védő és az ügyész is fellebbezett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.