Cseresnyési László

Könnyű kézzel

A Gyárfás Tamás elleni elsőfokú ítéletről

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.

Néhány napja az ATV Esti egyenleg című műsorában Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás ügyvédje elmondta, hogy „egy megalapozatlan és rettentő téves ítélet született. Az a véleményem, hogy egy második móri ügyhöz közelítünk, ha ez így marad. A bíróság két, időben, térben és tárgyban teljesen eltérő beszélgetésből összemosott egy harmadikat: »ami nincs«. Erre alapozták a bűnsegédi magatartást, ez volt a fő bizonyíték”.

Egy interjúból természetesen nem lehet megismerni a részleteket, nekem viszont módom volt beleásni magam a per nyomtatott anyagaiba. Intellektuálisan izgalmas feladat volt – egyben igencsak elszomorító. Valószínűleg nem mindenki ismeri az ügyet, ezért először vázlatosan össze kell foglalnom az eseményeket, amelyek nyomán Gyárfást megvádolták azzal, hogy felbujtotta Portik Tamást Fenyő János üzletember likvidálására.

Felbukkan egy régi barát

Gyárfás 1994-ben ismerte meg Portikot, aki Gyárfás ingatlanját bérelte (1994–1995). Portik 1996 májusában felkereste Gyárfást és felajánlotta neki, hogy rendőrségi kapcsolatai révén „elintézi” Gyárfás Tamás kaposvári ügyét. De Portiknak nem kellett „elintéznie” semmit, Gyárfást a bíróság felmentette az áfacsalás vádja alól. Portik 1996-ban hosszú időre távozott az országból, közben Fenyő Jánost 1998. február 11-én megölte egy hivatásos bérgyilkos, akinek Portik adott megbízást.

A vélhető felbujtók egyike az első pillanattól kezdve Gyárfás volt, mivel a nyomozók semmi másból nem tudtak kiindulni, csak abból, hogy kinek állhatott érdekében Fenyő kivégzése. Ilyen személy persze még volt néhány, de a gyanúsítottak körét a nyomozó hatóság valamiért Gyárfás Tamásra szűkítette, noha még évekig nem került elő újabb nyom. Közvetlen bizonyíték Gyárfás ellen ma sincs, ennek ellenére 1998 óta szinte kizárólag ellene folyt a nyomozás, és persze éveken át róla szólt a pesti szóbeszéd is. Az elsőfokú ítélet kihirdetése után az eljáró törvényszék elutasította az ügyész Gyárfás Tamás letartóztatására irányuló indítványát. Az ügy ma ott tart, hogy a Fővárosi Fellebbviteli Ügyészség, mint ez a 2024. május 8-i sajtóközleményében olvasható, sürgette Gyárfás letartóztatását, bár az elsőfokú ítélet nem jogerős, a védő és az ügyész is fellebbezett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk