Egy svindler listája

Publicisztika

Miután a leggazdagabb magyarok és a besúgók listái körüli cécó elcsendesedett, egy internetes bulvárportál főszerkesztője elkészítette legbuzibb celebritásaink lajstromát.

Miután a leggazdagabb magyarok és a besúgók listái körüli cécó elcsendesedett, egy internetes bulvárportál főszerkesztője elkészítette legbuzibb celebritásaink lajstromát. Az ötletgazda képzettségét tekintve állítólag zsurnaliszta - utoljára, sok-sok éve annak kapcsán hallottunk róla, hogy néhány feldühödött közszereplő összerugdosta, mintegy a tömegtájékoztatás étoszának védelmében. A jelek szerint sérülései maradandók.

"A közéletből ismert homoszexuális férfiak" névsorával nyilvánvalóan több probléma is van. Egyrészt efféle személyes adatot az ember legfeljebb önmagáról terjeszthet a köztérben jogi szankciók nélkül - ám ezt bízzuk a bíróságra és a hírbe hozottak bölcsességére. (Egy sikerültebb társadalomban persze egy ilyen akciónak körülbelül annyi botrányértéke lenne, mint a heteroszexuális férfiak listájának.) Másrészt, ha az oknyomozás valóban professzionális volt, és az adatgyűjtő személyesen bizonyosodott meg állításai igazságtartalmáról, akkor neki is helye van a listán, sőt, mivel nyilvánvaló haszonszerzési szándékkal járt el, minősített esetnek számít. Persze tényfeltárásról szó sincs, csupán egy morális homeless szánalmas rivaldakereséséről. (Várjuk már nagyon a zsidó-, cigány- és impotenslistákat.)

Az egész történet amúgy említésre sem volna érdemes, ha nem sztárolná egyik nagy kereskedelmi csatornánk, a TV2 e figurát teljességgel hiteltelen, ejnye-bejnye stílusú riportjaival (Aktív, Mokka). Bár a nyilvánosság perifériáján elhelyezkedő orgánum törvénysértő működése sem megengedhető, egy milliós nézettségű, mértékadónak is mondható országos televízió erősen reklámízű, jobb esetben csupán átgondolatlan hírverése viszont már valami nagyságrendekkel súlyosabbról árulkodik. A magyar nyilvánosság alakítóinak végletes züllöttségéről; a szakmai és erkölcsi tartás teljes hiányáról.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.