Ember, asszony, óvodás

  • Vas Gábor- bund -
  • 2010. augusztus 5.

Publicisztika

Az "állampolgári akarat" újabb örvendetes "végrehajtása" esett meg Hoffmann Rózsa múlt pénteki sajtótájékoztatóján. Az oktatási államtitkár bejelentette, hogy az óvodai alapprogram 2009-es módosításából rendeletileg törölnek egy mondatot, s egy másikkal helyettesítik. A kihajított rész a következő: "(...) az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyerek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenjogúságával kapcsolatos előítéletek lebontását." A bekerülő mondat meg ez: "Nem ad helyet az előítéletek kibontakozásának sem társadalmi, sem nemi, sem egyéb értelemben." Szigorúan pártsemleges civil szervezetek, mint a nagycsaládosoké, üdvözölték a mondatcserét, aminek indoklásaként elhangzott az is, hogy óvó nénik és szülők tömegei tiltakoztak a 2009-es változtatás miatt. Miért is?

Az "állampolgári akarat" újabb örvendetes "végrehajtása" esett meg Hoffmann Rózsa múlt pénteki sajtótájékoztatóján. Az oktatási államtitkár bejelentette, hogy az óvodai alapprogram 2009-es módosításából rendeletileg törölnek egy mondatot, s egy másikkal helyettesítik. A kihajított rész a következő: "(...) az óvodai nevelés gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszik, biztosítva minden gyerek számára az egyenlő hozzáférést, tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését, elősegíti a nemek társadalmi egyenjogúságával kapcsolatos előítéletek lebontását." A bekerülő mondat meg ez: "Nem ad helyet az előítéletek kibontakozásának sem társadalmi, sem nemi, sem egyéb értelemben." Szigorúan pártsemleges civil szervezetek, mint a nagycsaládosoké, üdvözölték a mondatcserét, aminek indoklásaként elhangzott az is, hogy óvó nénik és szülők tömegei tiltakoztak a 2009-es változtatás miatt.

Miért is?

Mert a "tudatosan kerüli a nemi sztereotípiák erősítését" kitétel az aggodalmaskodók és Hoffmann szerint azt jelenti, hogy tilos papás-mamást játszani, a fiúkat lányosan, a lányokat fiúsan kell nevelni, ergo "azok" nettó buzineveldévé változtatták volna a magyar óvodarendszert, tudatosan. Ám a mostani lépéssel az intézményi nevelés Hoffmann Rózsa szerint visszaáll a "természetes rendre", ami, feltesszük, egyszerre nemzeti, erkölcsös és keresztényi. Természetes renden pedig azt kell érteni, hogy a "kisfiúkat fiúnak, a kislányokat lánynak" nevelik "mostantól". Legyenek hát példáink azok a szülők, akik a játszótéren azzal streszszelik a foglalt hinta előtt picsogó csemetéjüket, hogy "vedd el, ami kell, fiam, milyen férfi lesz belőled", majd a döbbent apakollégák felé fordulva hozzáteszik, hogy "az életbe' is így működik, nem?". A "lányos kislányok" kinevelése érdekében pedig a jövőben a NENYI mellé akasszon ki minden óvoda egy már bevált jelszót, miszerint Lánynak szülni dicsőség, asszonynak kötelesség!

E hivatalosan gerjesztett műfölháborodás önleleplező módon ostoba és infantilis. Kiagyalói a kárhoztatott szövegrész erőltetett félremagyarázásával nemcsak azt sugallják, hogy magyar emberek tömegei képtelenek különbséget tenni a sztereotípia és a szerep szavak jelentése között, hanem magán a nyelven tesznek erőszakot, amikor teljességgel más értelmet tulajdonítanak egy kifejezésnek. Ezt az eljárást egyébként nagyon kedvelik a Fidesz-szövetség oktatáspolitikusai: évekkel ezelőtt Pokorni Zoltán lármázta tele a nyilvánosságot azzal, hogy "érettségi tétel lesz a Zsanettból!". Az akkori realityszereplővel foglalkozó cikk azonban egy szövegértési feladat részeként éppen azt szemléltette, hogy a média miként manipulálja a gyanútlan fogyasztót. Úgy tűnik, e célra ma már jobban megfelelne a hajdani Pokorni- vagy a múlt heti Hoffmann-sajtótájékoztató anyaga.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.