Étel, hordó

  • .
  • 2010. november 18.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2010. október 21. Tisztelt Szerkesztőség! Lapjukban kritika jelent meg a Budai Gesztenyés étteremről.
A cikkíró véleményének tiszteletben tartása mellett mint az étterem üzemeltetője szeretnék reagálni és néhány kiegészítést tenni. Budakeszin található éttermünkben elkötelezett hívei vagyunk az első osztályú színvonalnak, mind az alapanyagok, mind a munkatársak kiválasztásában, és kényesen odafigyelünk a fogások minőségére, ízeire, állagára - egyszóval igyekszünk kellemes ebéd- vagy vacsoraélményt nyújtani. Konyhánk a hagyományos fogások mellett magyaros alapokon nyugvó modern kreációkat készít, amelyek kitalálása és elkészítése fantáziát és szakértelmet igénylő, hosszadalmas folyamat. Sokat dolgozunk, és tudjuk, hogy éttermünk népszerűségéért és elismertségéért hoszszú utat kell bejárnunk. Ezért esett különösen rosszul, hogy több dologban is hibát talált szerzőjük. Véleményével nem tudunk vitába szállni, csak szomorúan elfogadjuk, hogy törekvésünk ellenére az első találkozás nem sikerült.

Szeretném azonban néhány tárgyi tévedésre felhívni a figyelmet, és némi háttérinformációval szolgálni. Éttermünkben nem szolgálunk fel marcipános vaddisznópörköltet, ugyanis étlapunkon mézeskalácsos vaddisznóragu szerepel. Ami a hús minőségét illeti, azt jó nevű beszállítónktól szerezzük be, ráadásul kínálatából a magasabb kategóriájú nyersanyagot vásároljuk. Megjegyzem továbbá, a harcsapaprikás körete kapros túrós csusza felfújt, nem pedig parmezános bulgur - az egy másik fogás, a vajban sült lazac kísérője. Lehetséges persze, hogy a vendég kérésére változtattunk a köreten, azonban szerencsésebb lett volna, ha a tesztelő kifejezetten a séf kreációját értékeli, nem pedig saját párosítását. Az ízek és állagok harmóniája sokkal jobban érvényesül abban az összeállításban, ahogy azt mi javasoljuk.

Mindezen tévedések ellenére megértettük a kritikát, és igyekszünk tanulni belőle. Sokkal keményebben fogunk mostantól dolgozni, hogy meggyőzzük leendő vendégeinket, érdemes hozzánk betérni, és valóban kiváló ételekkel és kiszolgálással találkozhatnak nálunk egy hétvégi kirándulás után, esetleg borvacsoráinkon, vagy egy egyszerű hétköznap estéjén.

Üdvözlettel:

Jávor András ügyvezető, Budai Gesztenyés étterem és kávézó

Figyelmébe ajánljuk

Állami támogatás, pályázatírás, filozófia – Kicsoda a halloweeni tökfaragást megtiltó zebegényi polgármester?

Ferenczy Ernő még alpolgármesterként tevékenyen részt vett abban, hogy az előző polgármester illetményét ideiglenesen felfüggesszék. Közben saját vállalkozása tetemes állami támogatásokban részesült. Zebegény fura urát úgy ismerik, mint aki alapvetően nem rosszindulatú, de ha elveszíti a türelmét, akkor stílust vált. 

Fiúk a barakkból

Andy Parker sorozata sokáig megtéveszt a cukiságával, és csak lassan virrad a nézőre, hogy más üzenet rejlik itt. Az érzékeny és nagyon is meleg Cameron Cope (a valós koránál jóval hamvasabbnak és naivabbnak tetsző Miles Heizer) rejtélyes indíttatásból úgy dönt, hogy nehéz természetű édesanyját azzal tudná a legjobban kiborítani, ha csatlakozna a tengerészgyalogsághoz.

Szellemes

Ifj. Vidnyánszky Attila „saját” Hamletjének színpadra állításához tett vállalásaiból akár már egy is túl nagynak tűnhet. Nemcsak a darab címe változott meg: az „és a többi, néma csend” válik a rendezői elképzelés alfájává és ómegájává is.

Lehetnénk jobban is

Ismerjük a híres idézetet, amelyben Rousseau a polgári társadalom megteremtését az első emberhez köti, aki „bekerített egy földdarabot és azt találta mondani: ez az enyém, s oly együgyű emberekre akadt, akik ezt el is hitték neki”.