Felzárkózni Romániához

  • .
  • 2009. május 28.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2009. május 7. Hölgyek öröme "Távolról jött embernek mindig igaza van" - gondolja magabiztosan Törzsök Erika, a jelen pillanatban egy (!) százalékon álló SZDSZ politikusa, kisebbségkutató, szociológus, mellékesen az MSZP-kormány kisebbségügyi tanácsadója, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának vezetője. A kérdés-felelet játék, az interjúalany és a kérdező teljes meggyőződésbeli azonossága, cinkos összekacsintása nem véletlen.
Mindkét hölgy liberális szellemiségű. Ez önmagában még nem baj, lelkük rajta!

A Magyar Narancsban megjelent interjúnak már a címe is meghökkentő: Felzárkózni Romániához!

Ez igen: a magyar politikusoknak példát kell venniük a nálunk megvalósult csodálatos egységről, jogegyenlőségről és demokráciáról.

Mily megható, hogy az RMDSZ áprilisi kongresszusán egymás mellett énekelt Markó Béla, Lendvai Ildikó és Basescu államelnök!

"Markó Béla valami egészen mást tett le az asztalra, mint eddig" - lelkendezik Törzsök. "Véget vet a sérelmi politizálásnak, a kisebbségpolitikai kufárkodás (sic!) korszaka lejárt... ez dicséretes 'korszerűsödési folyamat'... A kongresszuson úgy láttam, hogy ennek az alkufolyamatnak egy egészséges állomásához közelebb került mind a román politikai elit, mind a magyar kisebbségpolitika."

Majd alább: "Most megint ott tart a magyar társadalom, ahol valamikor a második világháború idején... (???) Ezért volt üdítő (sic!) látni Kolozsváron... a partnerséget, amit az RMDSZ, illetve a román politikusok részéről tapasztaltam."

Eme derűs politikai atmoszférában, ami az RMDSZ-kongresszust jellemezte, Törzsök szerint egyetlen disszonáns hang volt csak, a Fideszé: Orbán Viktor üzenete, amit Németh Zsolt tolmácsolt, "aki úgy hadakozott a románokkal Kolozsváron, hogy a ringben rajta kívül nem volt másik fél".

A kettős állampolgárság ellen hevesen kampányoló, a magyarság határokon átívelő kultúrnemzeti egységét megkérdőjelező SZDSZ-es politikát képviselő hölgy nem tudja palástolni Fidesz-ellenességét, és a nagy politikai összeborulás láttán kimondja a szentenciát:

"Most bukott meg végleg a magyar jobboldali Erdély-politika!"

Nos: nem jól látta! Nem jól tudja! Az elmúlt 18 évben a Markó által vezetett szövetség nem etnikai alapú "sérelmi politizálást" folytatott, hanem a kormányzati hatalmi struktúrákba beépülve, a kis lépések politikájával ért el kisebb-nagyobb eredményeket.

A kormányból kikerülve - együtt danolás ide vagy oda - bizony a mostani történések, a magyar intézményvezetők leváltása, az etnikai megkülönböztetés, a szakmaiság háttérbe szorítása súlyosan érintik magyar közösségünket.

Ez az a "példaértékű partnerség", "politikai modernizáció", "az arányosság és méltányosság elve", amit Magyarországnak is követnie kellene a hivatalos nemzetpolitikai szakértő Törzsök szerint?

Papp Kincses Emese

író, publicista

Csíkszereda

Figyelmébe ajánljuk