Tartalom

Narancs XXI. évf. 22. szám (2009-05-28)

Publicisztika

Publicisztika

Engedjétek a kisdedeket! - A kampánycsend és a pécsi esetek

Valószínűleg már senkit sem lepett meg, hogy a pécsi polgármester-választás után is vélt vagy valós jogsértésekről, csalásokról beszélt mindkét fél. 2002 óta minden választás körül, legyen az parlamenti, önkormányzati vagy népszavazás, rendre a "másik oldal" jogsértéséről lehet hallani - és a magyar választási szabályozás meg is ágyaz annak, hogy jogsértések százai övezzenek minden egyes szavazást. A "szavazószállítás", az "ajtótól ajtóig" kampány, valamint a kampánycsendsértés mind olyan megoldás, ami a hatályos jog szerint tilos, ám e tilalmak létjogosultsága mára szinte teljesen elenyészett - s aligha érthető, hogy miért ragaszkodik e tilalmak fenntartásához még mindig a jogalkotó. Ha ugyanis részletesebben is megvizsgáljuk ezeket a pártok által kampányeszközként alkalmazott, ám tiltott eszközöket, arra is rájöhetünk, hogy a jog, miközben védeni akar minket, ezzel ellenkező eredményt ér el.

Publicisztika

Felzárkózni Romániához

Magyar Narancs, 2009. május 7. Hölgyek öröme "Távolról jött embernek mindig igaza van" - gondolja magabiztosan Törzsök Erika, a jelen pillanatban egy (!) százalékon álló SZDSZ politikusa, kisebbségkutató, szociológus, mellékesen az MSZP-kormány kisebbségügyi tanácsadója, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának vezetője. A kérdés-felelet játék, az interjúalany és a kérdező teljes meggyőződésbeli azonossága, cinkos összekacsintása nem véletlen.

Publicisztika

Cirkusz!

Az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága múlt keddi ülésén Hajnal Csaba, az MKB Veszprém kézilabdacsapat ügyvezetője avval állt elő, hogy ha nem kapnak "segítséget", szám szerint 100 millió HUF-ot, akkor nem tudnak a jelenlegi szinten működni a továbbiakban.

Publicisztika

Mint a villám

Az ingatlanadó bizonyos körülmények teljesülése mellett - mely körülményeket múlt számunkban részleteztük (Anyám, add el házad!, 2009. május 21.) - akár hasznos és jó intézmény is lehetett volna. Ám az ingatlanadó szinte abban a pillanatban elbukott, hogy a róla szóló beszéd kipörgött a köztérbe. Akkor, amikor Varga Mihály meg Kósa Lajos kacagva jelentették be, hogy a következő kormány első intézkedése az ingatlanadó eltörlése lesz, mert az igazságtalan, csak egy újabb sarc, átgondolatlan is stb. Ez nem vidám fejlemény, bár nem is meglepő: nevezett adónem lehajtott fejjel, egy kavicsot rugdalva maga előtt most csatlakozott a tandíj és a vizitdíj szomorú társaságához. Sőt, a múlt héten, Kósa és Varga fellépésével (tehát az első ingatlanadó-tervezet kiszivárgása után, amely tervezet még valódi ingatlanadót sejtetett, amelyet minden ingatlanra, a vállalati és állami, sőt egyházi tulajdonban állókra is kirónak, és amely valamilyen formában az önkormányzatokat gazdagítja - akik ezért számon kérhető helyi szolgáltatásokat nyújtanak) az ingatlanadó öt évre bukott el. Hisz egy ilyen nevű és/vagy tartalmú izét a Fidesz sose fog bevezetni - azok után, hogy Kósa és Varga most nagy gaudiummal nyilatkoztak állítólagos abszurditásáról? Sőt:

Egotrip

K. történetei

Egotrip

Szeged, suttogások

Bergman filmjében a tízéves Alexander szerelmes Majba, a vörös hajú, bicegő pesztonkába. A szerelem kölcsönös, Alexandert mindennél boldogabbá teszi, ha a lány ágyában fekhet, és orrát belefúrhatja Maj vastag hálóingébe. Karácsony este Maj félig tréfásan, félig szomorúan bocsánatot kér Alexandertől: ezt az éjszakát Alexander szoknyapecér nagybátyjával kell töltenie. Így ismeri meg Alexander az ölelés boldogsága után a féltékenység kínját. Alexander mostohaapja, a puritán és embertelen püspök házában Majnak természetesen nem lehet helye. Napjainkra a püspök erkölcse fölébe kerekedett Maj és Alexander kusza érzelmeinek. Az Amerikából világszerte szétterjedt új prüdéria, miután a homoszexualitást már nem illik üldöznie, pedofíliát hörögve vesz üldözőbe minden erotikával átszőtt érzelmi kapcsolatot felnőtt és gyerek között. Nem vitás persze, a szexuális erőszak legaljasabb formája a gyerekekkel szembeni erőszak. És erőszaknak minősül mindenfajta visszaélés a gyerek kiszolgáltatottságával, védekezésre képtelen helyzetével.

Ingyenebéd

Egotrip

Nem lehet venni

Most végre nem részletkérdésekről, hanem magáról a boldogságról lesz szó. Mennyire boldog ön mostanában az életben? Nagyon boldog (4), elég boldog (3), nem túl boldog (2) vagy egyáltalán nem boldog (1)?

Olvasói levelek
Külpol

Külpol

Az Obama-Netanjahu-találkozó - Vállveregetések és kérdőjelek

Barack Obama és Benjamin Netanjahu első fehér házbeli találkozóján a látványos konfrontálódás végül elmaradt, jóllehet több kérdésben is elkerülhetetlennek tűnt a súrlódás. Obama egyértelmű elköteleződést várt Netanjahutól a palesztin-izraeli békefolyamat előremozdítása és az úgynevezett kétállamos rendezési terv mellett, az izraeli kormányfő pedig világos állásfoglalást akart hallani az iráni fenyegetés kérdésében. A találkozó végül kellemes hangulatban, ám kölcsönös megelégedettség nélkül ért véget. Csige Zoltán

Belpol

Belpol

"Ha úgy tetszik, reformra van szükség" - Cséfalvay Zoltán közgazdász, a Jövőkép című program társszerkesztője

Az osztogatásért és a következetes államháztartási reform elmaradásáért kárhoztatja a leginkább Cséfalvay Zoltán, a hajdani Széchenyi-terv kidolgozója és koordinálója a 2002 utáni kormányokat. A Fidesz gazdasági alapprogramjának tekintett Jövőkép egyik szerkesztőjeként úgy véli, a válság olyan kényszerítő erő, amely a következő kabinetet mindenképpen rászorítja a túlburjánzott állam méretre vágására.

Belpol

A vajdarendszer ma - A cigánytörvény őrei

Az ország csaknem ezer településén választottak már vezetőül vajdát a helyi romák. A rohamosan kiépülő szervezetnek több százezres a pártoló tagsága, miközben sokan nemcsak a legitimitását és történeti hagyományát vitatják, de azt is, hogy valóban van-e tömegbázisa. Kovács Péter

Belpol

Bajban a Gyulai Húskombinát - Füstbe ment kolbászok

Végleg bezárhatják a nagy múltú Gyulai Húskombinátot, ha nem jut hamarosan pluszforráshoz. A cég rossz pénzügyi helyzetéből MFB-hitellel szabadulna - de a társfinanszírozó kereskedelmi bankok egyelőre kevésbé rugalmasak. Mi lesz velünk, ha eltűnik a gyulai kolbász? Bod Tamás

Belpol

Zöldpártok Magyarországon - Örök ígéretek

Manipuláció, a társadalom érdektelensége és persze a saját esetlenségük - ezeket az indokokat hozzák fel a leggyakrabban az egykori és jelenlegi zöldpolitikusok akkor, ha az utóbbi húsz év sikertelenségét kell megindokolni. Vajon az új próbálkozók tanultak-e az elődök hibáiból? B. Simon Krisztián

Interjú

Belpol

"Koravén kétpártrendszer"

Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője

Nemcsak a magyar, hanem az unió politikája is megújításra szorul, ezért bármelyik reformálásában szívesen részt vesz - fejtette ki a Narancsnak Bokros Lajos. Az MDF listavezetője szerint az őszinte és szakszerű politizálásnak előbb-utóbb idehaza is lesz támogatottsága.

Trafik

Trafik

mi a kotta? - Na még egy rondót!

"Fel a fejjel, gyermekeim! Jól vagyok" - állítólag ezekkel a nyugodt, biztató szavakkal búcsúzott környezetétől, s egyszersmind sártekénktől Joseph Haydn 1809. május 31-én, miközben háza előtt a Bécset épp akkurátusan megszállva tartó Napóleon díszőrsége posztolt.

Trafik

chili & vanilia - Vajat. Még

Néhány hete a brit Guardian közölt egy tanulmányt, ami ismert szakácsok receptjeit vizsgálta. "A sztárséfek bűnös titka" (The Guilty Secret of Celebrity Chefs) című jelentés az eladási listák élén álló szakácskönyvek receptjeit elemzi, és kritikusan megállapítja, hogy eszeveszett mennyiségű vajat tartalmaznak, ami nyilván rém egészségtelen.

Trafik

kertész lesek - VÁROSFAL/JÉGKERT

Valaha a Margit körútnál ért véget Buda, legalábbis itt állt a városfal, bár azt meg nem mondjuk, hogy a Moszkva tér volt-e az innen és a Széna tér a túl. Az viszont bizonyos, hogy a Budai Lövészegylet a XIX.

Trafik

kulthírek

ESSL-DÍJ Keller Diána nyerte az idei Essl-díjat, melyet az elismerésre jelölt tíz fiatal művész munkáit bemutató kiállítás alkalmával ítéltek oda és adtak át a Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatójának. A kiállítás május 31-ig látható a Centrális Galériában.

Trafik

tévésmaci - A sül Hubert-Marie Rubini kését keresi

Mi ez, bazmeg? - hajított egy fényképekkel teli dossziét Bombitz főhadnagy Császár asztalára, egyből az iroda ajtajából, amit lendületesen be is csapott maga után. Neked is szevasz - adta a lazát a főtörzs, de ahogy a képek után nyúlt, meglátszott az ijedtsége.

Zene

Zene

lemez - ROLANDO VILLAZÓN: HÄNDEL: ARIAS

Egy Händel-árialemeznél az első kérdés mindig az, hogy vajon miért éppen ezek az áriák kerültek lemezre, milyen koncepció, filozófia sejthető a háttérben. Mondhatnánk, hogy Rolando Villazón a legférfiasabb áriákból választott, esetleg apák áriáiból, de ezt cáfolni látszanak Xerxész-áriái; feltehetnénk, hogy csak operaáriákat választott, de a lemezen ott árválkodik a La Resurrezione részlete is.

Zene

folyóirat - MINDENNAPI PSZICHOLÓGIA

Ha magazinban látok pszichológust, többnyire horoszkópot, "Illik-e hozzám a pasim?" típusú tesztet is látok körülötte. Természetesen a szakember, pontosabban a "sztárpszichológus" körben elhelyezett arcképe sem hiányozhat, ami kivágva épp alkalmas volna gombfocijátékosnak.

Zene

Musical - Csak képzelik - Stroman-Weidman: Contact

A Broadway tájékán köztudomás szerint konyítanak a zenés színházhoz, s bizonnyal a Tony-díjat sem puszta véletlenségből övezi a szakma már-már vallásos rajongása, a pesti emberfia mégis krónikus tartózkodással szemléli Susan Stroman és John Weidman 1999-es keltezésű, sikert és művészi elismerést egyként dúsan kasszírozó darabját, melyet a Madách Színház a Művészetek Palotájában bocsátott első ízben a hazai közönség elé. A tartózkodás kisebb részben alighanem a táncra alapozott musicalfantázia szembeötlő műfajtalanságának szól, hiszen az énekszámok, az élő zenei kíséret, s egyáltalán az eredeti muzsika teljes mellőzése önmagában is nehezen megemészthető, ám a valódi problémát úgy tetszik, mégsem ez jelenti. László Ferenc

Zene

koncert - CORVUS CORAX

Elméletben tökéletes ünnepe lehetett volna ez az este azoknak, akik a rockzene felől érkezve kóstolnak bele a folkhatású, de világzenének nem nevezhető műfajba. Németországban, a Corvus Corax hazájában még ma is iszonyatos kultusza van a hasonló zenekaroknak, úgyhogy talán nem is véletlen, hogy a zenekar egy ilyen környezetből indulva képes volt underground világsztárrá kinőnie magát.

Zene

Színház - Utcaszint - Knut Hamsun: Éhség

A regényből készült színpadi adaptációk alapkérdése: sikerül-e esztétikai értelemben műnemet váltani, vagyis lesz-e dráma a regényből, mire színre kerül. Ebből persze - mármint a dilemmából - vajmi kevés látszik a színpadon, a végeredményből - siker vagy kudarc - annál több. És nem az a fontos ebben, hogy minek is nevezzük a szövegkönyvet, hanem az, hogy a működésének milyen a természete: epikus, avagy drámai. Ráadásul nem "első blikkre", vagyis nem a dialógusok aránya, hossza számít, hanem a dramaturgiai "rugó" anyaga; közérthetően nehéz többet mondani erről, amúgy meg könyvtárnyi a szakirodalma. A híres példa egyébként jól szemlélteti a határokat: "három napja esett az eső", szoktuk mondani a klasszikus epikus helyzetre - és nem biztos, hogy ebből úgy lesz drámai szöveg, hogy valamelyik szereplő hangosan kimondja. Csáki Judit

Zene

Lemez - Messzi vidék - Bob Dylan: Together Through Life

Ahogy hírlik, nem csupán a rajongókat, de magát a kiadót is meglepetésként érte, hogy Dylan a 2006-os Modern Times és a 2008-as, hallatlanul izgalmas kihagyott anyagokból, illetve koncertfelvételekből álló Tell Tale Signs után új stúdiólemezzel áll elő. A Together Through Life anyagát félig-meddig alkalom szülte: Olivier Dahan filmrendező kérte föl Dylant egy betétdal megírására készülő filmjéhez, így született a Life Is Hard, ám ezzel egy időben beindult a motor, és az utóbbi tizenkét évben mindössze három stúdióalbumot jegyző mester mindjárt további kilenc dalt is szerzett mellé.

Zene

Könyv - Arisztokrata pitbullal - Jaap Scholten: Jó itt nekem?!

A korábban többek között asztalosként, pultosként, sofőrként és bértapsolóként dolgozó és világjáró holland író Magyarországon él - most megjelent könyve az NRC Handelsblad számára 2003 és 2006 között, kéthetente írt beszámolóit tartalmazza. Scholten egyszerre ironikus és távolságtartó pillantása nyomán egy olyan Magyarország-kép bontakozik ki, amely nemcsak a holland olvasókban rendíthette meg a csakis gulyáson élő, egyébként meg a pusztán lovagló nép sztereotípiáját, hanem akár meg is változtathatja saját nemzeti önképünket. Dékei Kriszta

Zene

Lemez - Reménytelen vágyakozással - Doves: Kingdom Of Rust

Van abban valami mintaszerű, ha valaki Manchesterben szocializálódik, a Hacienda klubban tölti kamaszkorát, és a középiskolai haverjaival kezd zenekarozni - a csillagok ilyen szerencsés együttállása mellett úgy tűnik, a jóisten se menti meg az embert (jelen esetben a basszusgitáros-énekes Jimi Goodwint) attól, hogy viszonylag hamar ismert és elismert előadó legyen.

Zene

film - A LEGNAGYOBB JAPÁN

Buszon ülünk, riportfilm készül, alanya elgyötört arcú, negyven körüli férfi. Daisatónak minden oka megvan az elkeseredésre: felesége elhagyta, barátai nincsenek, a munkájában nem leli örömét.

Zene

Könyv - Erős és erőtlen jellemek - Bernlef: Agyrémek; F. Bordewijk: Karakter

A Gondolat Kiadó Akcentusok - Holland nyelvű irodalom című sorozatában eddig egy remekmű (Nescio: Az élősködő), egy magas színvonalú munka (Elsschot: Sajt), valamint két kicsit gyengébb, de a legkevésbé sem érdektelen regény jelent meg. A két legújabb produkcióból az egyik ismét remek és a másik is igen jó regény - erős mérleg, és azt bizonyítja, hogy a kiadó valóban hiányt pótol ezzel a szériával. Bán Zoltán András

Zene

Lemez - Háromra, mindenki! - Röyksopp: Junior

A Röyksopp tíz évvel ezelőtti feltűnése idején még némi túlzással úttörőnek számított a skandináv elektropopszíntéren, mely azóta örvendetes módon benépesült - nagy a verseny, sok a konkurens, s nem biztos, hogy a régi, múló érdemekből meg lehet élni.

Zene

könyv - CHRISTOPH RANSMAYR: A REPÜLÕ HEGY

Zavarban vagyok: azt kéne éreznem, hogy kivételes remekművet tartok a kezemben: "(...) a poétika (...) a kataklizmák erejével ragadja el az olvasót", írta például Láng Zsolt lelkesülten az ÉS-ben, ugyanott Bombitz Attila, az osztrák irodalom kiváló ismerője "formabravúrról" beszél. Egyértelmű, hogy jelentős alkotó jelentős művét tartom a kezemben, csak ez a mű engem nem ragad magával, amit nem is olyan könnyű bevallani a felsőfokban dicsérő kritikákat olvasva - csak a fischerverlage.de huszonötből idéz. Azt hiszem, azzal van bajom, amit mindenki ünnepel, a nyelvvel, illetve nyelv és történet viszonyával.

Zene

dvd - SHERLOCK ÉS ÉN

Guy Ritchie újdonatúj Sherlock Holmes-feldolgozása (hamarosan a mozikban) kapcsán várhatóan sok szó esik majd a korábbi filmváltozatokról, s minthogy Holmes együttélése a felvevőgéppel majdnem egyidős a filmtörténettel, terjedelmes megemlékezésekre számíthatunk. Kisbetűs bejegyzés a híres Holmes-interpretációk sűrűjében ez az 1988-as darab, melyben a legnagyobb veszélyt maga a detektív jelenti a brit világbirodalom békés mindennapjaira.

Zene

Kiállítás - Összekacsintás - Sasetta - Jovánovics

Első pillantásra meglepőnek tűnik a Szépművészeti Múzeum kamarakiállítása, a sienai quattrocento festőművész kicsiny predellájának és Jovánovics György egyik reliefjének egymás mellé állítása. Az ötlet maga azonban benne volt a levegőben - példa erre a berlini Gemäldegalerie idén február és május között bemutatott Rothko/Giotto tárlata.

Zene

lemez - CSEH TAMÁS: A DAL NÉLKÜL

Örvendezni kéne, hogy meglett egy hosszú, szép történet eleje, de száraz a torok, könnyekkel küzd a szem. A főhős magányos csatáját vívja, fegyvertelen, mint Petőfi, akit megénekelt, szemközt a dzsidással.

Zene

Dokumentumfilm - San Salvador utcáin - Christian Poveda: Õrült életek

A sajtófotósnak induló filmrendezőt már jó ideje (2005 óta) foglalkoztatja a Las Maras kérdéskör (így hívják Közép-Amerikában a Los Angeles-i gangek mintájára létrejött utcai bandákat). Anno egész fotósorozattal készült a cantoni biennáléra, de annyira magával ragadta a téma, hogy újabb három évet ölt egy játékfilmnyi hosszúságú (1 óra 45 perc) dokumentumfilmbe. A 16-26 éves fiatalokból álló - tovább nem nagyon húzzák élve -, tetoválásba burkolózó, fegyvert viselő, drogot fogyasztó és a másik gangbe tartozót bármelyik pillanatban kinyírni kész fiatalok története kétségkívül sokkoló.

Film

Film

Matracra, fiatalok! - Erdődy Orsolya a Haydn-évről

Idén május 31-én ünnepeljük Joseph Haydn halálának 200. évfordulóját. A hazai ünnepségsorozat szervezésével a Hungarofest Kht. keretén belül megalakult Klassz Zenei Iroda foglalkozik, amely a jövőben a jelentős zenei évadok lebonyolításáért is felel majd. Az iroda vezetője Erdődy Orsolya, aki korábban az Ungarischer Akzent elnevezésű Németországi Magyar Kulturális Évad programirodájának vezetője volt. Teimer Gábor

Pressburger Imre pályaképe

Film

A nagyapa mozija

A skót Kevin Macdonaldnak, A dolgok állása című thriller rendezőjének magyar a nagyapja. A legjobb családokban is megesik az ilyesmi, a kérdéses őst azonban nemcsak a híres unoka köti össze a filmtörténettel. Az Angliába szakadt Pressburger Imre, vagy ahogy a világ megismerte, Emeric Pressburger és állandó alkotótársa, Michael Powell a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben sorra készítette az angol filmgyártást mindmáig a legjobb színben feltüntető klasszikusait.

Film

15 éves a Cirko-Gejzír - Városi mesevilág

A kilencvenes évek baráti alapon létrejött, mondhatni spontán kulturális kezdeményezéseinek többsége az idők folyamán szép csendben kimúlt, vagy megadta magát a piacnak, és üzleti vállalkozássá változott. Európa legkisebb mindennap játszó mozija azonban jól tartja magát és eredeti arculatát: a Cirko-Gejzír (barátainak csak Cirko) júniusban több mint száz saját forgalmazású filmje műsorra tűzésével és számos egyéb programmal ünnepli 15. születésnapját. Dombi Lőrinc

Könyv

Könyv

Könyv - A közhasznú szoptatás kora - Fábri Anna: Hétköznapi élet Széchenyi István korában

Legyen szó a hazáról, a haladásról, s különösképp e két fogalom összepárosításáról - a reformkor máig a hazai közgondolkodás egyik legkedveltebb s - tegyük hozzá - méltán kultivált történelmi hivatkozásának számít. Hiszen e tevékeny, mozgalmas (vagy legalábbis mozgásba lendült) korszak épp annyira kútfője a liberalizmus és a konzervativizmus magyarországi tradíciójának, a modernitásról és a polgári létről kialakult képzeteinknek, mint kezdete a selyemhernyó-tenyésztésnek, Pest-Buda tényleges fővárossá formálódásának vagy az udvarias önözésnek. Ez utóbbi három fejlemény, akárcsak a teljes epocha okkal köthető Széchenyi István személyéhez, aki kilépve a császári hadsereg és a világfias byronizmus kötelékéből, "csupa füst és szikra modorával", szeszélyességében is mindegyre alkotni vágyó temperamentumával a reformkor középponti figurájává, s hozzá már életében jelképévé is vált.

Könyv

Aki elsőként visszatért - Jürgen Habermas Pécsett

"Az 1998 óta, évente megrendezett konferencián vendégül láttuk már többek között Jacques Derridát, Hilary Putnamet és Richard Rortyt is" - meséli Boros János professzor, az esemény szervezője. A pécsi konferenciát minden évben egy kortárs filozófus életművének szentelik, aki meghallgatja a róla és munkásságáról szóló előadásokat, válaszol rájuk, vitatkozik, illetve maga is referál egy éppen aktuális kutatási témájáról. Az idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő Jürgen Habermas, a Frankfurti Iskola legnevesebb élő filozófusa munkásságát két tanítványa, valamint további nemzetközi és magyar szaktekintélyek méltatták. B. Simon Krisztián

Színház

Színház

"Én szabtam, ő varrt" - Szabó Borbála drámaíró, dramaturg

Előbb, áprilisban a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban (rendező: Göttinger Pál), pár hete pedig a Budapesti Bábszínházban (rendező: Mácsai Pál) mutatták be a Líra és Epika című, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló mesedarabot. A darab két szerzője közül Varró Dániel jól ismert - de kicsoda az alkotótárs?

Tudomány

Tudomány

Kiállítás - Csónakosok - "...akár a Duna akkor nyáron..." - Evezős élet Budapesten

Hiába van a belváros kellős közepén a Budapesti Városvédő Egyesület (BVE) kiállítóterme, a Kossuth Lajos utcán csak az gyalogol végig, akinek nagyon muszáj, az se nézdegél jobbra-balra, így aztán jobbára föl se tűnik, hogy itt látnivaló akad. Ezúttal viszont a két kirakat is valamelyes figyelmet kelt, különösen a bal oldaliban a kopottas, régi ponyvasátor a kis evezőlapátos figurával. A helyiség nem nagy, egy ilyen kamarakiállításhoz viszont épp elegendő: nehéz volna ennél keskenyebb, de még kellőképpen étvágygerjesztő szeletet hasítani a főváros történetéből. Megjegyzendő, hogy a címként szolgáló hangulatos-nosztalgikus József Attila-idézet így, kiragadva feledteti, hogy a költő nem evezősként, hanem "a zörgő, vontató Tatáron" hajósinasként bámulta a Dunát, és ezt az emlékét szőtte bele Flórának tett szerelemszorított vallomásába.

Tudomány

cyberhírek

Adatvédelem A Google újra vitába keveredett a Street View miatt, ezúttal Németországban, ahol az adatvédelmi biztos egy 12 pontos ultimátumot nyújtott be a Google-nak, melyben azt kifogásolta, hogy a cég fényképezési gyakorlata nincs összhangban a német törvényekkel. Hidrogénsztráda Hidrogénnel hajtott járművek számára felszerelt autópályát adtak át Norvégiában Oslo és Stavanger között. A StatoilHydro a sztráda mentén számos hidrogén-töltőállomást létesített több mint ötven járműtípus részére.

Sport

Sport

A felvidéki Fradi - Csak egy focicsapat

A meccseikre legalább hétezren járnak, sokan a komáromi, galántai járásból - ők nem ria-ria-hungáriát ordítozni és a felvidék visszacsatolását követelni (azért Magyarországról jönnek), csak szurkolni a csapatnak. A Dunaszerdahelyi Atlétikai Club (DAC) játékosai vegyes nemzetisége ellenére is "magyar" klubnak számít, s mint ilyen, a szlovák nacionalisták céltáblája. Durica Kati

Lélek

Lélek

"A kalózok sem kockáztatnak" - El Szajed Háder tengerészkapitány, Egyiptomi Nemzeti Hajózási Vállalat

Míg a világ összes tengerészeti fórumán heves viták zajlanak arról, hogy mit lehetne tenni az ismétlődő szomáliai kalóztámadások ellen, a kalózok sem tétlenkednek: áprilisban két egyiptomi halászhajót raboltak el, a teljes huszonnégy fős legénységgel együtt. A jelenlegi helyzetről El Szajed Háder tengerészkapitányt kérdeztük. Jászberényi Sándor