Ki volt a hibás?

  • 2001. június 21.

Publicisztika

4. A közönség, mert azt mondta, "táncolj, Kokó, üsd ki", és belehajszolták a biztos vereségbe.

n 1. Kokó (belelépett egy nagy ütésbe).

2. Az edzője, mert ráküldte Chacónra.

3. Az Universum, mert egy évben csak két meccse volt.

Az internetes fórumok misztikumba hajló magyarázatai ("Bunda volt?" stb.) már az "Elvis él" kategória.

1. Kokó nem lépett bele nagy ütésbe, hanem Chacón lépett be egy nagy ütéshez.

2. Lehet, hogy így van, de a németeknek Sdunek a legjobb edzőjük, ez van. És nemrég Fernando Vargast tényleg beleküldték az edzői egy gyilkos jobbegyenesbe, de Vargas felállt, és győzött, pedig neki csak tíz másodperce volt a gyógyulásra.

3. Címet védeni a nagyok (Hamed, Lewis) évente kétszer-háromszor szoktak.

4. No comment.

Kokó előző meccse is borotvaélen táncolt. "Én nem értem, miért nem hozza Pista a szokásos bunyóját", mondta Öcsi bácsi. Kokó a Diaz-meccs előtt azt nyilatkozta, élete legkeményebb felkészülésén van túl. Utána azt, hogy nem vette elég komolyan, és hogy miért nem ment neki igazán a boksz, majd kielemzik.

Nem elemezték ki.

Mert csak egyetlen értelmes magyarázat lett volna: elfogytak az ürgék, és már a képzetlen, de elszánt Diaz is súlyos gondokat okozott. Chacón pedig tud bokszolni, amatőr korában mindent megtanítottak neki, és mivel nagyot üt, és jól bírja, ha eltalálják (még soha nem volt padlón), elment profinak.

Vannak hülye kérdések.

Miért hívják a Mannlichert Mannlichernek? Petőfi él? Hitler csak jól elbújt? Ki Eric Cartman apja? Ki volt a hibás?

A lényeg, hogy nem Chacón volt a hibás. ´ ott sem volt. Ne gondolja senki, hogy esetleg jobb bokszoló, mert abból az következne, hogy Kokó gyengébb, azt pedig a mi axiomatikus gondolkodásunk nem bírja el. Főleg, hogy Chacón nem Hamed, nem Barrera, nem Morales, nem Norwood, nem Espadas, nem Chi, nem is Gainer. Chacón fél fejjel alacsonyabb, rövidebb ütéstávval, ami nagy hátrány, de megoldja. Hagyjuk "az első négy menetben jobbak voltunk" bölcsességét, Mohácsnál is volt egy értékelhető támadásunk a jobbszárnyon, Muhinál pedig miénk volt a komplett első félidő: csak hajnalban kezdődtek a bajok.

A válasz egyszerű, de hivatalosan egy szakember sem fog ilyet nyilatkozni: Chacón felkészült Kokóból. Kitalálta, mit fog csinálni, és megcsinálta. Pontozással esélytelen, mert a gyorsaságával és a hosszabb karjával Kokó könnyen csinál pontokat. Egy Kokó-stílusú és -méretű panamai bokszolóval edzett, nyilván bemérte, milyen ütésekkel éri el. Ilyen a belépős jobbegyenes. És ha egy pillanatra megáll a kötélnél, a horgok. Chacón le is nyilatkozta: "Kokó szépen mozog el oldalra, de nem baj, felkészültem belőle", ez igaz is lehet. A balhorog elől lehet jobbra mozogni, de akkor üt rá egy jobbhorgot. Ki is lehet bújni az ellenfél karja alatt, de Chacón lényegesen alacsonyabb, ez tehát gyakorlatilag nem megy. Harmadik lehetőség: megállni a kötélnél, szemtől szembe, és hadd szóljon - a legbiztosabb halál. Chacón biztosra ment, hetekig ilyen szituációkat gyakorolt. Ezzel együtt le lehetett volna győzni 12 menet maratoni futással, táncolással, szurkálással, kis szerencsével. Hosszú távon viszont, egy-két címvédésen belül mindenképpen ez a vége. Ezen a szinten már csak Chacónok vannak.

Kokó profi pályafutásának vége. Bármit nyilatkozzanak is az érintettek, az Universum nem kockáztat még százmilliót (HUF) egy kétes kimenetelű visszavágóra. Lehet, hogy Kokó visszatér, és néhány önbizalomnövelő meccs után megmérkőzik az Európa-bajnoki övért. A bajnok jelenleg a spanyol Manuel Calvo, könnyebben verhető, mint Chacón. A másik lehetőség, hogy Kokót mint olimpiai bajnokot és volt profi világbajnokot el lehet adni külföldre ellenfélnek, mondjuk Morales ellen. Ekkora rizikót nem tudjuk, mikor vállalt az Universum.

Akik pedig a sajtó részéről asszisztáltak a hazugsághoz, soha nem vallják majd be: "Igen, hülyék voltunk/hazudtunk/nem értünk hozzá/átvertük a népet, mert úgy állítottuk be a dolgokat, mintha Kokó lenne a világ legjobb pehelysúlyú bokszólója." Ez nem katasztrófa, ez mindig így megy, Szabadi Béla se fog könnyekben kitörni, hogy bocs, loptam, csaltam, Bástya elvtárs voltam.

Mindegy. Egy hazugsággal kevesebb.

Figyelmébe ajánljuk