Lépések, vissza

  • 1998. május 21.

Publicisztika

Hogy érdemes volt-e 1994-ben koalícióra lépni az MSZP-vel, e kérdés vélhetően eldöntetlen marad, amíg csak lesz SZDSZ a Mi Hazánkban (ámbár félmillió volt szadista szavazó május 10-én egyértelműen nemmel válaszolt erre). De nagy jövőt jósolunk a "vajon érdemes volt-e egyezkednünk 1998-ban az MSZP-vel a két forduló között, és ha igen, ilyen áron-e" problémahalmaz elemzésének is.

Hogy érdemes volt-e 1994-ben koalícióra lépni az MSZP-vel, e kérdés vélhetően eldöntetlen marad, amíg csak lesz SZDSZ a Mi Hazánkban (ámbár félmillió volt szadista szavazó május 10-én egyértelműen nemmel válaszolt erre). De nagy jövőt jósolunk a "vajon érdemes volt-e egyezkednünk 1998-ban az MSZP-vel a két forduló között, és ha igen, ilyen áron-e" problémahalmaz elemzésének is.

Az MSZP-vel való megegyezés annak érdekében, hogy a jelenlegi koalíció a második fordulóból a lehető legtöbbet hozza ki, nem feltétlenül a hatalomhoz való kétségbeesett ragaszkodást mutatja (mint ahogyan azt igen sokan, az SZDSZ-en belül is, gondolják). Alapja lehet az a meggondolás is, hogy az SZDSZ hatékonyabban képviselhetné érdekeit és értékeit a jövőben, mert bár leszerepelt, ezúttal valóban szükség lenne rá a kormánytöbbséghez, ellentétben 1994-gyel. És alapja lehet az országért érzett aggodalom: a jobboldal tönkrevághatja a gazdaságot, a szomszédsági politikát, s így bizonytalanná teheti európai integrációnkat. Ha ezt gondolják, ne csodálkozzunk ezen: egyrészt a populista-szocialista programszerűséggel operáló jelenlegi ellenzék éppenséggel szolgáltat ürügyet erre, másrészt az afölötti aggodalom jogát, hogy a másik tábor bizonyosan tönkreteszi Magyarországot, igazságtalanság lenne a jobboldal privilégiumának tekinteni.

Ha a fenti és a fentiekhez hasonló érvek meg is állnak, az továbbra is kérdéses, véli nem egy szabad demokrata, hogy miért kell az eddigieknél is szorosabban besorolni az MSZP mellé (alá)? azzal, hogy az MSZP-t egyelőre semmire se kötelező önkormányzati választásokat az SZDSZ bevitte az alkufolyamatba? Miért hiszi azt a párt, hogy megmaradt szavazói ab ovo koalíciópártiak? És e szavazók idegzetét miért zilálja tovább az SZDSZ például azzal, hogy Nemcsók János Duna-ügyi komisszár javára visszalép (vajh´ mi az a kompenzáció, amiért megérte ezt meglépni)? Az SZDSZ-nek kéne már mondania valami értelmeset ezekről, elvégre van 450 000 szavazójuk.

Legalábbis a múlt héten még megvoltak.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.