Magyar Péter és a NER: így emésztette fel a politikus korosztályát az orbáni hatalomgyár

Publicisztika

A NER 15. évében a párt középgenerációjának egyik, önmagában szürke funkcionáriusa dezertált, majd a rendszer eddigi legeredményesebb kihívója lett. Nem véletlenül.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2024. június 20-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

Mivel a Magyar Péter-jelenséget átitatják a bulvárelemek – mindenekelőtt a pikáns és drámai magánéleti szál –, és mivel a kormánnyal kritikus közvélemény hajlamos a Fideszt és a környékét egyetlen monolitként látni, kevés szó esett arról, pontosan honnan is érkezett a Tisza Párt vezére. Magyar Péter egyike azoknak a negyveneseknek, akik a párt ellenzéki éveiben fűzték szorosra kapcsolatukat a Fidesszel, és ezt az antigyurcsányista dac formálta szövetséget a putyinizálódás évei is csak lassan kezdték ki. Most úgy tűnik, Magyart az igazságérzete késztette a szakításra, hiszen kicsekkolásakor a „Mészáros–Tiborcz-féle családi részvénytársaság”, a „Tónik, Ádámok és Barbarák” országa ellen emelt szót. De legalább annyira űzte kifelé a NER-ből az is, hogy látta, Orbán személyzeti politikája mit művel a saját korosztályával.

Kordonbontó nemzedék

Magyar Péter felmenőinek rangos névsorát sokat emlegették már: a családfán megtaláljuk Mádl Ferenc volt köztársasági elnököt, nagyapja a köztelevízió népszerű jogi műsorának szakértő szereplője, a Jogerős becenéven emlegetett Erőss Pál volt, édesanyja, Erőss Monika jelenleg is az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese, igaz, júliusban esedékes nyugdíjazása miatt január óta már szabadságon volt, illetve a felmentési idejét tölti.

Magyar Péter hamburgi tanulmányútján került jó viszonyba Gulyás Gergellyel; akkor, amikor a Fidesz már réges-rég túl volt az irányváltáson, és éppen polgári-konzervatív pártként definiálta magát: a hajdani liberális párt talán – ahogyan Navracsics Tibornak – meg sem felelt volna Magyar ízlésének.

A vele (is) készült legkorábbi tévéfelvételen, 2002 júniusában a huszonegynéhány éves Magyar Péter az ATV Közhang című műsorában szerepelt. Az egyik beszólásából az idei kampányban kisebb ügy lett; pedig nem is az az érdekes, hogy Magyar elejtett egy rosszízű poént Medgyessy Péterről és a kötélről – nyilvánvalóan a márciusi Kövér-féle köteles beszédre utalva –, sokkal izgalmasabb a minden lében kanál fiatalember, aki tele van fésületlen, provokatívan előadott mondanivalóval; az a Fidesz – bár a párt mai arca az akkori vereség után kezdett megformálódni – még nem a pocakos, mázsás renyheséggel politizáló Fidesz. Magyar ott volt a mozgalmas évek sűrűjében.

Varga Juditot 2005-ben ismerte meg. Fiatal jogászként mindketten güriztek éjjel-nappal, megházasodtak, családot alapítottak – tiszta love story, film is készülhetne róla. A fiatal ügy­véd Gulyás Gergellyel közösen alapítványt hozott létre Ne féljetek! néven a 2006-os utcai tüntetések rendőri áldozatainak ingyenes jogi képviseletére – a szlogen megmaradt belőle. Magyarék alapítványának kuratóriumában ott csücsült Erőss Pál, Fábry Sándor, Morvai Krisztina, Mádl Ferencné és Schmidt Mária. Utóbbi személye azért is érdekes, mert amikor 2006-ban Gyurcsány nagyon megverte Orbánt, a Fidesz vezetőjével szembeni párton belüli elégedetlenségnek (puccskísérletnek csak nagyon óvatosan neveznénk) Schmidt volt az egyik fő alakja. Nem tudjuk, hogy Magyar huszonöt évesen mit gondolt minderről, ahogyan azt sem tudjuk, mit gondolt arról az ezt követő folyamatról, melynek során Orbán, nem kevés fenyegetőzés árán, megszilárdította hatalmát a Fideszben.

Az elmúlt három-négy hónapban Magyartól többször hallhattuk, hogy „az 1998-as Orbánhoz szeretne visszatérni, azokhoz az időkhöz, amikor a gazdaság remekül fejlődött, és semmi sem fenyegette a demokráciát”. Hogy ez igaz vagy sem, most hagyjuk (amúgy nem igaz), a lényeg, hogy Magyar szemében talán igaz. Ha eljutottak is hozzá a hírek Orbán Győző bányáiról vagy Lévai Anikó tokaji cégügyeiről (s az ennek kapcsán elhangzó tételmondat, miszerint „ne mi kapjuk a legtöbbet”), ezek felett elsiklott. Először a 2010-es „fülkeforradalom” előtt koppant, amikor azzal szembesült, hogy eltűntek a 2006-os rendőr­attak áldozatainak gyűjtött adományok.

 
Fény az éjszakában
Fotó: Sióréti Gábor

Varga Judit karrierje a Fidesz peremvidékén, viszonylag unalmas szakmai úton indult: 2009-től három évig Brüsszelben dolgozott politikai tanácsadóként Áder János EP-képviselő csapatában. A férj maradt az egyéves gyerekkel, de a nyugati gendermintákkal való találkozás nem rémítette meg: „Belgiumban a játszótéren nagyjából ugyanannyi édesapával találkoztam, mint édesanyával” – mondta később egy páros bulvárinterjúban.

Ezekben az években Magyar Péter szorgalmasan dolgozó, jó képességű bürokrata: 2010-től a magyar képviselet szakdiplomatája a belga fővárosban, öt év múlva a Miniszter­elnökség csoportvezető diplomatája. Erre az időszakra datálódnak azok az állítólagos történetek, amelyeket aztán a NER megtagadása után kajánul elővezetett: „Az egyik Európai Tanács szünetében miniszterelnök úr előkapott a zakója zsebéből egy köteg 500 euróst, és megkérte az egyik kollégát, hogy vegyen a lányának valami különleges teát. Hiába mondta szegény, hogy az 500 euróst nem fogadják el a boltban.”

Miközben Varga Judit a Sargentini-jelentés ellen hadakozott, Magyar Péter 2018 őszétől a Magyar Fejlesztési Bank EU Jogi Igazgatóságát vezette, de csak rövid ideig, mert 2019-től a Diákhitel Központ élére került: „Meglehet, hogy az eddigi szakmai életutam mellett a döntésben az is szerepet játszott, hogy a Diákhitel Központ egyik első ügyfele voltam” – mondta az okokról, valójában azonban haza kellett jönniük, hiszen feleségét a negyedik Orbán-kormány igazságügyi miniszterének nevezték ki. Ez amúgy nem kis meglepetést keltett, hiszen Varga sokáig párttag sem volt.

A Diákhitel Központ Magyar Péter vezetése alatt viszonylag jól működött, egyetlen akkor nyilvánossá váló kínos ügyük az volt, hogy a szabad felhasználású hiteltermékükre borsodi kamu tanulók tömeges bejelentésével rárepült egy bűnözői csoport, ezért azt ki kellett vezetni. Ezzel együtt Magyar nem érezhette test­hez­állónak a feladatot: ha megnézzük azt az egy-két Hír Tv-s interjút, amelyekben a diákhitelek részleteiről kérdezgetik, egy jellegtelen fiatalembert látunk, aki végtelenül unja ezt a propagandisztikus, alákérdezős szituációt, és mondanivalójába sehogy sem sikerül beleszőnie a családról, hazáról szóló fideszes frázisokat. Ez lenne az az egykori beszélő fej, aki huszonévesen ficánkolt a stúdióban?

Magyar talán hasznosnak érezte magát, de – mint utólag elmondta – nem tetszett neki, hogy az aláírásaival Rogán Antal köreinek gazdagodását kell segítenie, és a nap végén azzal bajlódni, hogy a könyvelés ki legyen egyenlítve – és még a diákok is jussanak némi pénzhez. „Több körben megtagadtam a megrendelések aláírását és a kifizetéseket, és akkor jelezték, hogy ezt nem kéne” – mesélte később a Partizánnak. (Balásy Gyula cégei Magyar távozása után is kaptak megbízásokat a Diákhitel Központtól.) Nem járt rossz fizetés a pozícióért, de Magyar feje fölött ott volt az üvegplafon: elvégre kinek kell egy kekec csinovnyik, aki már néhány túlárazott szerződés miatt is húzza a száját?

Válás NER módra

Több mint egy évtizednyi boldog házasság után Magyar Péter és Varga Judit válnak – adta hírül 2021 februárjában a Blikk, ám az év júniusában már közös fotó demonstrálta, hogy szent a béke. Magyar később azt mondta, egy évvel korábban maga Rogán tiltotta meg a válást durva eszközökkel – egy Kehi-ellenőrzés elindításával –, hogy a választások előtt felbomoljon a házasság. Azt egészen biztosan tudjuk, hogy az az ominózus jegyzőkönyv, amelyet teljes egészében a Mandiner hozott nyilvánosságra, egy 2020. december 29-i családi vitát rögzít. Az azt megelőző napon pedig a házaspár Gulyás Gergelynél vendégeskedett, s az összejövetel alkoholtól fűtött üvöltözésig fajult.

Nem kifelejthető részlet, hogy ekkor már túl voltunk Magyar balatonhenyei „kalandján”: nemcsak azon, hogy a házaspár nem egészen törvényesen felvette a csok-ot a falusi nyaralóra, hanem azon, hogy a férj a 150 fős kistelepülésen polgármesterként indult 2019-ben, majd miután egyetlen ellenfele kiszállt a versenyből, ő maga is visszalépett. Végül az ő ajánlására az a Kulin Miklós György lett a polgármester, aki az idén már készséggel szidta Magyart egy móriczi műgonddal megírt Demokrata-cikkben. Hogy Magyar segített-e Kontrát Károly államtitkár bizalmasának megnyerni Balatonhenyét, s vajon valamiért cserébe, vagy csak a magánakciója volt, azt nem tudjuk; ma már aligha állnak szóba egymással.

Miután Magyar otthagyta a Diákhitel Központot – állítása szerint a túlárazott közbeszerzésekkel volt baja –, a vagyonkezeléssel foglalkozó Good Farming Kft. ügyvezetője lett, majd államhoz közeli cégekben kapott pozí­ciókat (Magyar Közút, Volánbusz, Hodler Zrt). Ezek egytől egyig ragyogóan fizető helyek, ahol még megszakadni sem kell a munkában.

De Magyar életére egyre inkább rátelepedett a NER. Ez abban a riportban is érződik, amelyet a Telex készített 2023. február 18-án a miniszterelnök évértékelőjére igyekvő Fidesz-holdudvarról. Ekkor már kirobbant a Völner–Schadl-ügy. Varga Judit, igazodva az orbáni politika íratlan szabályaihoz, fegyelmezetten tartotta a száját, de azért, legalábbis Magyar utóbb ezt állította, titokban Völner Pál államtitkár leváltását kezdeményezte. Magyart láthatóan felzaklatta a riporter, és remegő hangon hebegett valamit arról, hogy Varga Judit mindenben jogszerűen jár el, a bűncselekményt pedig a nyomozó hatóság majd kivizsgálja. Ma már tudjuk, hogy a házaspár éppen a válás közepén lehetett. Ha Magyar, mint utóbb mondta, valóban „befogott orral” szavazott a Fideszre 2022-ben, és a rendszer akadályozta a válásban, éppen egy Orbán-féle évértékelő és egy független, objektív riporter hiányzott az aznapi boldogságához; meg hogy Rogán Antal embere miatt magyarázkodjon.

Megvezet, felültet, átver

„A Fidesz egyébként is ott csúszott félre, amikor olyan emberekkel lett tele, főleg középvezetői szinten, akiknek semmilyen ideológiai töltete nincsen. Őket nem az határozta meg, mint minket: a Gyurcsány-korszak, hogy mire képes az utódpárt. Csak érdekből vannak ott, a vagyonuk gyarapítása, a hatalmi vágyaik ki­élése érdekében” – mondta a napokban Magyar Péter a 24.hu-nak, élesen elkülönítve magát az utána jövő Fidesz-nemzedéktől.

De nem olyan régen a vele egykorú Gulyás Gergelynek is üzent: „Többre voltál Te ennél hivatott. Még nem késő kiszállni és otthagyni a maffiát, már csak a tiszteletreméltó őseid emléke miatt is.” (Máshol viszont úgy nyilatkozott, hogy nem tudna Gulyással együtt dolgozni, mert ő már nem fog kiszállni a NER-ből.)

Magyar Péter az első sorból, volt felesége példáján láthatta, hogyan emészti fel a korosztályát az orbáni hatalomgyár.

Gulyás Gergely „szart lapátol” hétről hétre, amikor Mészáros, Szijjártó és az oroszok ügyei miatt magyarázkodik a sajtónak, ráadásul közvetlenül a gerincműtéte után kellett kiállnia Magyar ellen „tanúskodni”. Szijjártó Péter elintézte, hogy sehol ne vegyék komolyan a világban, igazából még Moszkvában se. Rogán rejtőzködő, barlangi Goebbels lett, Lázárt pár évente elküldik délre, hogy bizonyítson. Novák Katalint sebészi pontossággal metszették ki a Sándor-palotából, jogosan, de kegyetlenül. Legutóbb a valamivel fiatalabb Szentkirályi Alexandra arcát áldozták be Vitézy fiaskójáért. Noha a párt kétségkívül átesett valamiféle fiatalításon 2018 táján, ezt a fideszes generációt fölzabálta a gép.

Magyar pótolható, eldobható ülnök volt jó állásokban; ezt pontosan látta, ahogyan azt is, hogy a nemzedékének, miután elvégezte az aprómunkát a „fülkeforradalomhoz”, nincs további tere.

A rendszer erősségét egyelőre az jelzi a legjobban, hogy Magyar Péterén kívül nem volt több látványos kiugrás.

Ha netán lesznek, úgy azok is többnyire a 2002–2010 között szocializálódott párttagok közül kerülnek majd ki.

Kérdés, hogy Magyar kilépett volna-e a fényre, ha Orbán nem teszi bűnbakká Vargát a kegyelmi ügy után? A február 2-i botrány után négy nappal az akkor még alig ismert Magyar kommentben bocsánatkérést és korrekciót követelt: „Nem titkolózni kell és terelni, hanem magyarázatot adni, elnézést kérni.” Csak február 10-én este, Novák és Varga lemondása után mondott le államközeli megbízatásairól. Posztjában megint megkülönböztetett kétfajta fideszest: az egyik típus – a „Tónik, Ádámok és Barbarák” – röhög a markába, míg a másikba tartozók „a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak”. Az egyiknek Magyarország vagyonszerzésre szolgál, a másiknak az ország „a Ludas Matyik és minden jóravaló magyar hazája”.

Nem tudjuk, hogy volt feleségéről mit gondol ma, és változott-e Varga miniszteri teljesítményéről alkotott véleménye, ám az nem kérdés, hogy Magyar Péter hová sorolja magát: a Ludas Matyikhoz. Ez a motívum eddig elkísérte a legelső poszttól egészen a Hősök terén tartott nagygyűléséig. Magyar Péter a NER része volt – az már nehezebb kérdés, hogy építője vagy csak téglája volt-e az orbáni diktatúrának. Funkcionárius volt, aki kevés örömét lelte a Mészáros-féle MBH vagy a Balásy-féle Lounge gyarapításában; igaz, a rendszer irányítói nem is bíztak volna többet rá, mivel, ahogyan a napokban Orbán Viktor fogalmazott, Magyar soha nem tartozott „a belső körbe”.

Ha valaki magyarázatot akar adni Magyar Péter berobbanására, a nyilatkozataiból sugárzó gúnyra és indulatra, megtalálja a pályájában. Ez a nyers indulat találkozik a választó érzéseivel, aki sokszor úgy érezte, a régi ellenzék tehetetlen sopánkodással fogna a NER lebontásához. Magyar azért láthatja „fogatlan oroszlánnak” Orbánt, mert még emlékszik rá fogakkal. Azért látja tespedt haszonlesőknek a leg­ifjabb Fidelitas-korosztályt, mert maga annak idején más megfontolásból csatlakozott a „nemzeti oldalhoz”. Az a fővárosiak, brüsszeliek, liberálisok, globalisták és labancok okozta sértettség, ami a koronaúsztatós-kolbásztöltős jobboldalt jellemzi, mintha benne is újratermelődne, éppen az orbáni propaganda eredményeként, vagy az „okvetetlenkedő” sajtó miatti paranoiában. Viszont csak ezzel a heves nekilódulással tudott győzelemmel felérő vereséget – második helyet – elérni egy választáson. Ha Magyar Péternek az a célja, hogy megtörje az országot kiáruló, egyéni szabadságjogokat csorbító, a nemzeti és liberális szellemet egyaránt mérgező hatalmat, akkor minden demokratának az a feladata, hogy ebben segítsen. Azért is, hogy a demokratikus keretek megóvjanak minket egy következő Orbántól.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk