Pelenkaháború

  • .
  • 2008. március 13.

Publicisztika

Magyar Narancs, 2008. február 21. Tisztelt Szerkesztőség! Örömmel olvastam Linder Bálint cikkét az ökoszülőkről, nagyon fontos erről beszélni, mert sajnos kevesen foglalkoznak vele, mit tehet egy szülő, hogy környezettudatosan nevelje gyermekét, gyermekeit.
Ugyanakkor talán hitelesebb lett volna, ha olyan ember ír a kérdésről, akinek konkrét tapasztalatai is vannak. Sajnos Magyarországon már évek óta nem beszerezhető a 100 százalékig lebomló, kukoricából készült (egyébként magyar)pelenka, holott kereslet is volt rá. A 100 százalék ökopelenkának nevezett pelus is csak első ránézésre tűnik annak, az apró betűs részt elolvasva kiderül, hogy a nedvszívó mag csak 20 százalékban tud lebomlani - persze ez is több, mint a semmi. Más baj van a mosható pelenkákkal: hiába spórol vele az ember hosszú távon, a kezdőcsomag megvétele egyszerre jelent nagy kiadást, emellett az eldobható pelenkáknál jóval nagyobb a mérete, így a gyerek nem fér bele a számára megfelelő hosszúságú ruhákba. Ezzel nem csupán az esztétikumról kell lemondanunk, hanem a babának is kényelmetlenebb a hosszú ujjú, nagy nyakkivágású, lötyögő öltözék, és a melegen tartás funkcióját is kevésbé tudja betartani a ruha. Ezen túl a rugalmatlan anyag természetéből fakadóan egy-egy folyósabb végtermék könnyen kicsorog a combok közül. A másik problémás kérdés a cikkben dicsért, általam csak "Ürítsünk bárhol" mozgalomnak nevezett amerikai irányzat, mely szerint nem kell pelus, a gyerek jelzéseit figyelve "elkaphatjuk" a megfelelő pillanatot, és ha elég gyorsak vagyunk, a gyermek WC-be tud üríteni az első naptól kezdve. Ez elsőre nagyon jól hangzik, de mivel egy csecsemő vagy egy újszülött nem ura még a bélmozgásának (ezt a pszichológusok szerint 1,5-2 éves korában éri el), kérdés, mennyire oldhatjuk meg a dolgot öko módra, vagycsupán kulturáltan, ha a gyermek a tömött buszon adja tudtunkra szükségletét, esetleg -5 fokban, száz réteg ruhában, a híd közepén sétálva a babakocsival.

Ennek ellenére szívből üdvözlöm a cikket, tényleg minden fontos kérdésre kitért és lehetőséget számba vett, remélem, olvashatunk még hasonló, "zöld" írásokat a lapjukban máskor is.

Üdvözlettel,

Balázs Eszter Anna

Figyelmébe ajánljuk