Puskás a Honvédban nem is játszott?

Publicisztika

„Ünnepélyes keretek között avatták fel ma a Puskás Ferencről, az Aranycsapat és a Real Madrid legendás labdarúgójáról elnevezett utcát a spanyol fővárosban” – írta a napokban Magyar Távirati Iroda. Ez a hír – az MTI-től zömmel szinte változatlanul átvéve – így söpört végig a magyar sajtón, az Origótól a Hírklikkig. Ezek szerint a legismertebb és legjobb magyar labdarúgó egyesületen kívüliként verekedte be magát a világverő magyar válogatottba. Vagy esetleg a Kispest, illetve a Honvéd játékosaként?

Mindenesetre a folytatásban sem szerepel sehol a két magyarországi klub (ami tudvalevőleg valójában egy), hanem Puskás hipp-hopp Madridban termett: „Puskás Ferenc az 1956-os forradalom leverése után került Spanyolországba, ahol 1958 és 1966 között játszott a királyi klubban.”

Persze elképzelhető, hogy az MTI tudósítója – és több szerkesztője – felületes, figyelmetlen volt. Nézzük hát az első számú szaklapot, a Nemzeti Sportot. Bár saját munkatársat is jelez a szerzők közt, alapvetően az MTI-re támaszkodott, ám testre szabva: „»Büszkék vagyunk Puskás Ferencre, mint a legismertebb magyarra, aki a pályafutását a nehézségekkel és kihívásokkal teli történelmi időszakban tette rendkívül sikeressé” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kelet-madridi Vicálvaro kerületben tartott rövid ünnepségen, ahol lapunk főszerkesztőjével, Szöllősi Györggyel, a Puskás-ügyek nagykövetével közösen leplezték le a Puskás Ferenc nevét viselő utcatáblát.«” „Lapunk főszerkesztőjének” sem sikerült beszuszakolni a Kispestet avagy a Honvédot a szövegbe. Valamint a külügyminiszter úrnak sem a Facebook-oldalán (ami szintén olvasható a Nemzeti Sportban, itt egy részletet idézünk), pedig közismerten lelkes Honvéd-drukker. „Büszkék vagyunk Puskás Ferencre mint a legismertebb magyarra, aki a pályafutását egy nehézségekkel és kihívásokkal teli történelmi időszakban tette rendkívül sikeressé. Korának legjobb futballistája, aki magyarok és spanyolok szíveinek millióit ejtette rabul. Magyarországon a nemzeti stadion, egy futball akadémia és közterületek egész sora viseli a nevét.”

 
Szijjártó Péter és Szöllősi György a madridi utcanévtábla-avatáson
Forrás: Szijjártó Péter Facebook

Az egyik közterület, a Puskás Ferenc nevét a magyar fővárosban viselő utca éppenséggel a Bozsik Stadionnál húzódik, Kispesten. Mindketten – Puskás és Bozsik – itt nőttek fel, hazánkban ebben a klubban és jogutódjában játszottak. 

A futballakadémia történetesen Felcsúton van. Puskás Ferenc nevét viseli. A relikviái is ott vannak.

Halála után, a családja hozzájárulásával került oda. Volt is botrány belőle. Hiszen Puskás Ferencet minden Kispesthez köti. Amikor már Öcsi bácsiként hazalátogatott, luxushotelek helyett a szerényebb, az Üllői és a Határ út sarkán álló Aero Szállót választotta, mondván, az közel van Kispesthez, szülőhelyéhez és itthon maradt húgához. Ott, Kispesten, a kisvárosban, a kerületben, a klubban volt igazán otthon. A szinte legszűkebb pátriájában. Ahol magától értetődően helye volna a Puskás-gyűjteménynek. 

Ehelyett Felcsúton van. Ahol a stadiont – jobb híján, mert a név foglalt – az ő spanyol becenevén, Panchónak hívják. Orbán Viktor futballakadémiáját eleve egyedül a leghíresebb magyar labdarúgóról lehetett csak elnevezni. Ahova Orbán Viktor elképzelte a Puskás-emlékbirodalmat is. Kirángatva a hazai emlékeket a legtermészetesebb közegükből.

felcsut_top_story_lead.jpg

 
A felcsúti Pancho Aréna

Ott tartunk mára, hogy a Kispest már a „nevelőegyesülete” sem. Nincs, eltűnt. Ha felcsúti múltja nincs, akkor semmilyen ne legyen? Illetve csak az Aranycsapatban. 

Hiszünk a véletlenekben, meg nem is. Mindazonáltal megjegyezzük, hogy Szijjártó Péter Orbán Viktor minisztere, Szöllősi György meg korábban a felcsúti futballügyek fő-fő kommunikátora volt, annak megfelelő rangban.

Meglehet, hogy a cél: Puskás nevét végleg Felcsúthoz kötni.

Az is lehet, hogy már eszükbe sem jut Puskás Ferencet kispestiként, pláne kispesti futballistaként emlegetni.

Pont nem ezt a kisstílűséget nem érdemli. Nemcsak nagy futballista, hanem nagy ember is volt, kedves, gáláns, segítőkész, nagyvonalú. Ő igen.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!