Rendőri munka

Publicisztika

A hétvégén Nagycsécsen Molotov-koktélt hajítottak és lövéseket adtak le éjszaka két házra a cigánytelepen. Két ember meghalt. Többet nem tudunk.

A tudni véléssel azonban más a helyzet, abból, mint rendesen, megint kettő van. Nem tudjuk, nem tudjuk, de a jelek határozottan arra mutatnak, hogy rasszista támadásról lehet csak szó. Nem tudják, nem tudják - mi tudjuk, a romáknál ez már így megy, biztos uzsorások voltak, a kamatos pénz miatt van cigányháború. Vagy csak úgy.

Mármost: ez nem állapot. Az nem lehet, hogy embereket lődözzenek le bármilyen indítékból. És az sem lehet, hogy ki-ki interpretációi magabízó birtokában kezelje a történteket. Értsd: tegyen rá. Aki ugyanis e közkézi megfejtések alapján határozza meg a maga viszonyát az esethez, az minden esetleges "jó szándéka" ellenére azon állapot fennmaradását segíti, melyben ez megtörténhetett, ilyen megtörténhet.

Hogy e lehetetlen állapot ne maradhasson fenn, véget kell vetni az interpretációk lehetőségének. Minél gyorsabban, mert annál kevesebben fognak belehalni még. Véget vetni pedig egyféleképpen lehet: rendőri munkával. Az elemi elvárása mindenkinek, hogy ha már védteleneket öltek, a tetteseket fogják el és büntessék meg. Gyorsan és elrettentően. Faji hovatartozásra való tekintet nélkül. Így járja ez alapesetben is - de ma Magyarországon nem alapeset van. Hanem gárda. Tudjuk, bizonyíték van rá, hogy értek embereket az elmúlt időszakban faji alapú támadások, Molotov-koktélok is röpültek ez okból házakra. Tehát, ha akarnánk, sem lehetnénk nem tekintettel az ilyen vetületeire a történetnek. Rasszista kettős gyilkosság történt-e Nagycsécsen, vagy sem? Tudnunk kell!

Különlegesen fontos, hogy a rendőrség és az igazságszolgáltatás jó és gyors munkát végezzen. Ha ugyanis az derül ki, hogy rasszista támadás volt, akkor már túl is léptük azt a határt, ameddig a szervezett és szélsőséges esetben törvényes rasszizmus működhet. Ha ez a lehetőség igazolódik be, a törvénynek kell helyrehoznia a társadalom képtelenségét a védekezésre, amely lehetővé tette a rasszista erőszakszervezetek létrejöttét.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?