Ugyanaz a műsor

  • 2002. szeptember 26.

Publicisztika

Orbán Viktor az elvesztett választások után, némi EU-val kapcsolatos legénykedés mellett, mindösszesen annyi politikai mondandóval bírt szolgálni akár híveinek, akár a magyar társadalomnak, de valójában csakis a kormányzó erőknek, hogy aggyá´ tévét!

n Orbán Viktor az elvesztett választások után, némi EU-val kapcsolatos legénykedés mellett, mindösszesen annyi politikai mondandóval bírt szolgálni akár híveinek, akár a magyar társadalomnak, de valójában csakis a kormányzó erőknek, hogy aggyá´ tévét!

Távolról sem tartózkodón megfogalmazott kérelmére egyetlen válasz lehetséges, de többféle is elképzelhető.

Vasárnap óta ismét a közszolgálati egyes televízión látható, a Magyar ATV-n töltött keserű száműzetés időszaka után, a Nap-kelte című reggeli műsor, mely műfaját tekintve a politikai-kulturális bulvár kategóriájába sorolható, s mint ilyen, legtöbbször megbízható színvonalon teljesít. Kielégítően szolgál egy létező igényt. A Nap-kelte nagyjában-egészében egyidős a rendszerváltozással, így az eltelt tizenkét esztendő bőségesen elegendő volt arra, hogy mindenki kiismerje a tájékoztatásról és politikáról fenntartott preferenciáit. Mert vannak preferenciái, az hétszentség. Bár csupán a pontosság miatt szerencsésebb lenne ezt egyszerűen elfogultságnak nevezni. Félreértés ne essék, nekünk túl sok bajunk nincsen a Nap-kelte elfogultságaival, volt példa rá, hogy bizonyos politikai értékeléseik részben vagy egészben egybeestek a mieinkkel. Tehát még egyszer: semmi baj a Nap-kelte elfogultságával, egészen addig, amíg az magánpénzen, egy magánkézben lévő kereskedelmi csatornán jelenik meg. De semmi keresnivalója a közszolgálati televízióban. Szó sem lehet(ne) róla, hogy az adófizetők pénzén terjesszék a maguk igazát.

A közszolgálati televízió az elfogulatlan, hiteles tájékoztatás helye - ez nyilván maga a spanyolviasz.

De ha nem az, egyvalami akkor is biztosan, az egyetlen lehetséges felelet Orbán Viktor tökéletesen inadekvát, gyakorlatilag értelmetlen, ám távolból sem tartózkodó kérelmére. De a kérdés címzettjei, a szocialisták, nem ezt válaszolták Orbán Viktornak. Olyan választ adtak neki, ami ugyan nem lehetséges, de sajnos elképzelhető egy ideje.

"Tévé kéne, pöcsfej, egy nagy szart! Az eddig a tied volt, most már a miénk. Coki!"

Nos, ez a válasz finoman szólva is kontextusba helyezte (hogy ne mondjuk, legitimálta) Orbán alapvetően érvénytelen felszólamlását. A szocialisták beélesítették a bukott min. eln. vaktöltényét. Ezek után nincs min csodálkozni, ha az alcsúti rém azzal jön, hogy aki EU-tárgyú alkotmánymódosítást akar, az adjon neki tévét, mert különben ő ahhoz ugyan hozzá nem járul.

A jelenlegi kormány ezúttal ugyanakkora disznóságot követett el, mint az előző, csakhogy az előző - érdemei szerint - már eltűnt a balfenéken, így a felelősség megállapítása nem igényel túlságosan hosszas gondolkodást. Ahogy ez az eset világosan mutatja, a szocialisták szemrebbenés nélkül folytatják ugyanazt a politikát, ami ellenében nem is olyan rég a választásokat megnyerték. Annyi baj legyen! Ha ez így megy tovább, őket is elzavarjuk.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.