Visel-e Orbán rózsaszínű bőrtangát?

Publicisztika

Egy friss interjú tanúsága szerint a Fidesz elnöke táborába várja a liberálisokat - főképpen azokat, akik csalódtak az SZDSZ-ben, mikor az Horn Gyulával szövetkezett. Az tizenkét éve volt: aki akkor csalódott, azóta nyilván már talált magának másik pártot, tán épp a Fideszt...
De Orbán meglátta az állítólagos tízszázaléknyi habozó választó között az "egykori pártjában csalódott, ám eszményeit még őrző" fedőnevű csoportot, és tett egy gesztust. "Jobb az embernek táboron belül lennie (ezt most direkt nem értjük rosszindulatúan félre), majd ott, együtt megbeszéljük az egészet" - nyom egy barackot a jelentős államférfi az elkódorgott, ám nyájához hazataláló liberális választó buksijára. Hát lenne mit megbeszélni, de ugyan kivel? Tölgyessyt, a polgári erő korábban egyetlen, ám sajnálatosan öntörvényű díszliberálisát is sikerült kiakolbólítani (aki rögvest nyilvánosan is szembefordult egykori szövetségeseivel - nagy lélek), így csak a haladó jobbos hagyományokhoz nyilván nagyon hű antiliberális arcok maradtak Orbán körül, leginkább a jól ismert, rendszeresen őrjöngő típusból. Nagyon szép az egy a tábor, egy a zászló jelszó, meg az is derék dolog, ahogy a vezénylő tábornok mintegy Noé bárkájává alakítja enpártját, ahol minden lelkes állatból van minimum kettő: a kereszténydemokraták, kisgazdák, nemzeti fórumosok, a nő- és munkástagozat; például a levitézlett exkomcsik mellé tényleg hiányzik néhány liberális, mondjuk kettő (természetesen ellenkező nemű, csak hogy ki ne haljon a fajtájuk). Csak mintha épp fideszest nem lehetne látni azon a lélekvesztőn... De mi a fenét csinálnak majd szegény szabadelvűek, ha a táborban találkoznak mondjuk Bayer hírlapíróval, aki magát a "liberális" Cromwellnek képzelve épp megküzdött "harmincezer rózsaszín bőrtangás buzival"? Vagy jő Mikola, az országos méretű orvos, hogy körmöst osszon a szinglik hordáinak... S akkor már csak Semjén képviselő hiányzik, hogy elrikkantsa magát: alkotmányos jogokat sért, aki arról beszél, hogy a vallás magánügy (ugyan szinte az összes modern alkotmányos jogállam erre az elvre épül, persze vannak kivételek: pl. Afganisztán). Szép dolog megbeszélni a világ dolgait, de a mostani sajátosan kontraszelektált fideszes garnitúrával már nem igazán tud miről társalogni egy liberális gondolkodású választó - különösen, ha azt látja, hogy az őt csábító párt leginkább még jobbra nyitott, s némely előkelő listás helyű tagja nyíltan kampányol Csurkáéknak. Ezúttal (is) elszámította magát Orbán: aligha akad olyan szavazó, aki önként állna azok közé, akik legszívesebben jól leköpnék.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.