Tartalom

Narancs XVIII. évf. 13. szám (2006-03-30)

Publicisztika

Publicisztika

Ez a kérdés: válasszatok!

Ez hát a nép, [...] még most gyermek ő, kit el lehet könnyen bolondítani [...] (Petőfi) A nép szava mindig Isten szava. Isten szava azonban nem mindig a nép szava.

Publicisztika

Visel-e Orbán rózsaszínű bőrtangát?

Egy friss interjú tanúsága szerint a Fidesz elnöke táborába várja a liberálisokat - főképpen azokat, akik csalódtak az SZDSZ-ben, mikor az Horn Gyulával szövetkezett. Az tizenkét éve volt: aki akkor csalódott, azóta nyilván már talált magának másik pártot, tán épp a Fideszt...

Publicisztika

Belarusz

Helytelenül tennénk, ha megadnánk magunkat a közönynek, és felülnénk a magyar nyilvánosságban szinte egyeduralkodó magyarázatnak, miszerint Belaruszban tulajdonképpen tízmillió birka lakik, akik kifejezetten szeretik elnöküket, s a maguk szerény módján elégedettek mindavval, amit a rezsim kínál. Ezt a képet a választások végeredménye hivatott igazolni: az eddigi elnök, Alekszandr Lukasenko a szavazatok közel 90 százalékával diadalmaskodott vetélytársai felett. Jó, kalkuláljuk bele, hogy Lukasenko csalt, de ennyit nem csalhatott.

Publicisztika

A szerk. extra

Kedves Olvasók, azok, akik már régóta, és azok is, akik most először!

Belpol

Belpol

Kudarcra ítélve - A legfőbb ügyész hat éve

Május 16-án lejár Polt Péter legfőbb ügyész mandátuma. Minden idők legtöbbet támadott közjogi méltósága egyelőre nem árulta el, hogy adott esetben vállalná-e még egy ciklusra a tisztséget. Az államfő sem tett még javaslatot az utódra. A rendszerbe mindenesetre kódolva van, hogy valamelyik oldal az új főügyészt is utálni fogja.

Belpol

Felemás cipőben - A környezetvédelmi minisztérium négy éve

Az előző ciklusokhoz mérten csendes, botrányoktól és nagy nyilvánosságot kapó szakmai hibáktól mentes négy évet tud maga mögött a vízüggyel újra összeházasított környezetvédelmi tárca. Az SZDSZ delegálta két miniszter alatt az EU által kikényszerített kötelező gyakorlatok levezénylése zajlott.

Belpol

Sok, de nem elég - Egyéni körzetek

A 2002-es eredmények, mindenekelőtt a második fordulóban történtek először az ellenzéket, utóbb - nem függetlenül a Fidesz lendületes építkezésétől - a nagyobbik kormánypártot is arra indították, hogy a korábbiakhoz képest jóval nagyobb figyelmet fordítson az egyéni körzetekre. Ezek megszerzésén valóban sok múlik áprilisban - de korántsem minden.

Belpol

A háló csapdája - A gyulai adatkezelési botrány

A sarkadi képviselő-testület múlt szerdai ülésére az ötfős szocialista frakció tagjai mellükre kitűzött nagy, narancssárga "E" betűvel mentek el. Ezzel a gyulai választókerületben március közepén kirobbant adatbázisügyre utaltak, melynek során "E" (ellenség), "Sz" (szimpatizáns) és "B" (bizonytalan) kategóriákba sorolták a választópolgárokat.

Külpol

Külpol

Ennyivel is kijjebb vannak - Katalónia önállósodása

Lapunk megjelenésekor szavaz a madridi parlament Katalónia önállóságának megnöveléséről. Ha az autonómia kiterjesztését elfogadja a központi parlament, júniusban a tartományban népszavazást tartanak róla. Barcelona kifelé igyekezne Spanyolországból, ám sokan marasztalják. Van-e emberarcú nacionalizmus a XXI. században?

Zene

Zene

Ágynyugalom - Priznic-Szabó Réka (színház)

Le merném fogadni, hogy Szabó Réka, a kortárs mozgásszínház egyik érdekes alkotója soha életében nem látta Csurka István Döglött aknák című komédiáját (vagy tán szatírának nevezték bemutatása idején, 1971-ben?).

Zene

Szakállunk volt - Sinead O'Connor: Throw Down Your Arms (lemez)

Ha akad igazán kacskaringós pályát bejárt előadó, akkor Sinead biztosan az: lassan húsz éve (egészen pontosan 1987-ben) jelent meg az akkor még csak 21 éves előadó első albuma The Lion And The Cobra címen, néhány évvel később már-már szupersztár státusban tűnt fel a médiában, amire maga is rá-ráerősített a maga sajátos módján: markánsan szentségtörő gesztusait, mint az előző pápa fotójának szétszaggatását, milliók láthatták. Ez az este már csak azért is érdekes, mivel ugyanebben a tévéműsorban (Saturday Night Live, Tim Robbinsszal mint házigazdával) már 1992-ben elénekelte a Bob Marley előadásában híressé vált Wart - aminek egy újabb verziója felbukkan legutóbbi, alant méltatandó albumán is.

Zene

Szeretném bejárni - Nagy világatlasz (könyv)

Be kell vallanom, gyermekkorom óta rajongok a térképekért. Máig emlékszem az első, kissé randa, szürke borítós világatlaszra, melyet természetesen még derekasan kidekoráltam - utódai inkább maguktól estek szét a sűrű használat során.

Zene

Inkább elsőrangú - Eric Burdon a PeCsában (koncert)

Alkalmasint nem a zenei meglepetések hajszolása, nem is a katartikus bódulat óhaja csalta a nem éppen meghitt, nem is emelkedett hangulatú helyszínre a közönséget. Korosztályos rendezvény ígérkezett itt, átlagon felüli merítéssel - az önök tudósítójának jóvoltából is - őszes lófarokból, gondterhes középvezetői arckifejezésből, alkati jovialitásból.

Zene

Hullámvasút, szabadesés - Dr. Horváth Putyi: A halál kilovagolt Perzsiából (film)

Manapság minden olyan szerzőnek, aki alkoholizmusát, kábítószer-függőségét vagy éppen válogatott perverzitásait igyekszik közkinccsé tenni, kijár a "kult" jelző. Hajnóczy Péter (1942-1981) lemaradt erről, s valószínűleg ez lett a veszte. Neki inkább mítosza volt: a "régi" Mozgó Világ köre váteszként tekintett a "jó családból" származó, ám mégis a segédmunkás-sorsot választó (?) fiatalemberre, akinek életmódja, "szabadsága" egyszerre volt irigylésre méltó és visszataszító, munkássága pedig eleinte reményt keltő, majd egyre kiábrándítóbb.

Zene

Érdek nélkül - Miss Classic Hungary

A szépségversenyzés oly igen megtépázott ontológiai státusát megannyi újítással próbálták már helyreállítani. Intellektuális erőpróbával párosították e korábban szigorúan egytényezős nyálcsorgatást, elit modellválogatássá vagy éppen világjobbító misszióvá fazonírozták át, s létrejött a tematikus szépségverseny műfaja is.

Zene

Harmonikás a háztetőn - Jávori-Böhm-Kállai-MIklós: Menyasszonytánc (színház)

A fél Budapest Klezmer Band a díszlet tetején üt tanyát az Operettszínház új produkciójában - a praktikus szempontok érvényesítése mellett nyilvánvalóan tisztelgő utalásképp a valóban zsánerújító zenés színmű legismertebb nemzetközi előképére. A hangászok másik fele a zenekari árokban rezideál, s ott veri ki a dallamokat zongoráján maga az újdonsült musicalszerző, Jávori Ferenc Fegya is.

Film

Film

"Túlélőtábor" - Oláh Cumó Árpád dzsesszzongorista

Március 21-én a Roma Parlamentben lépett fel Oláh Cumó Árpád, előbb egy szál akusztikus zongorán improvizálva, majd az új együttesével. Hogy mi van a lelke mélyén, az inkább szólóban jött át, a második menet főleg arról tanúskodott, hogy milyen mélyen hatott rá a hetvenes évek fúziós dzsesszének a forradalma. De most nem is ez a lényeg. Hanem hogy kiderült: a huszonhat éves Cumó korántsem véletlenül halmozta a díjakat, s miután túlesett a bostoni Berklee Zeneintézet kétéves ösztöndíján, a Los Angeles-i Thelonious Monk Intézetbe nem véletlenül egyedül őt vette fel Herbie Hancock a jelentkező zongoristák közül.

Trafik
Lélek

Lélek

"Nyilván kockázat" - Bozsik Péter labdarúgó-szövetségi kapitány

Több mint harmincegy évvel azután nevezték ki a nemzeti tizenegy szakvezetőjének, hogy papája, a korábbi százegyszeres válogatott Bozsik József dirigálta szövetségi kapitányként a magyar labdarúgó-válogatottat. Egy túlságosan jó ember érkezett a meglehetősen kétes közegbe. A boldogulásban az utolsó épkézláb magyar futballista, Détári Lajos segíti. Szorítunk.

Tudomány