Ljupcso Popovszki

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

Miért adott Macedónia még egy esélyt a nacionalistáknak?

Publicisztika

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

A kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Unió (SDSM) megdöbbentő vereségére magyarázatot kereső sajtó és az elemzők sok mindent felemlegettek: az úgymond elhibázott választási kampányt, amely a csömörig az európai jövőről papolt; a „bolgár diktátumot” az alkotmánymódosítások ügyében, és a bolgár kisebbség beemelésének szándékát az alkotmányba; aztán azt a francia javaslatot, amely épp ezt próbálta volna a csatlakozási tárgyalások feltételéül szabni. A korrupciót, a jogállamisági hiányosságokat, a féktelen inflációs spirált, vagy a szocdemek meghunyászkodását a DUI, a macedóniai albán párt és fő koalíciós partner kormányzati szereplőinek arroganciája előtt.

S valóban, ezekről a legkönnyebb most beszélni. Az pedig feledésbe merül, hogy a most megbukott kormány az energiaválság idején hatalmas összegekkel támogatta a háztartások áramfogyasztását; hogy az elmúlt hét évben háromszorosára nőtt a minimálnyugdíj és kétszeresére az átlagfizetés, hogy az ország csatlakozott a NATO-hoz, és tárgyalásokat kezdett az EU-val.

A politika sokszor a politika percepcióján múlik – és az amerikai és európai nagykövetek úton-útfélen hangoztatott lesújtó véleménye az országban tapasztalható korrupcióról hatásosabban befolyásolta az általános benyomásokat, mint az adatok, amelyek szerint Macedónia nagyot ugrott előre a Transparency International listáján. A nagykövetek előkészítették a terepet a kormányváltáshoz, együttműködtek az ellenzékkel – de arra nem számítottak, hogy ekkora vereséget szenvednek az Európa-párti erők, és ekkorát nyernek a nacionalisták. Állandó bírálatuk leginkább a kormányzat DUI által delegált tagjait célozta, de ezt nem mondhatták ki nyíltan, az SDSM pedig szinte mazochista módon tartotta a hátát a koalíciós partnerért. A választási vesszőfutás így elkerülhetetlen lett.

Kétség sem fér hozzá, hogy az SDSM hitelességének döntő részét elemésztette a kormányzás egyes szegmenseinek rossz teljesítménye – miközben abban a hitben ringatták magukat, hogy a Görögországgal és Bulgáriával kötött megállapodások olyan forradalmi lépések, amelyeket a jövő igazolni fog. De ezek épp így kerültek veszélybe a jelenben. Elhibázottnak bizonyult az elnökválasztás két fordulója közötti választási stratégia is. A szocdemek ugyanis elismerték, hogy egyes intézkedéseikben és személyi döntéseikben hibáztak, s hogy túlságosan engedékenyek voltak a koalíciós partnerrel szemben. Csakhogy ennyi hiba beismerése még több állampolgárt fordított el tőlük: őket a későn jött önkritika arról győzhette meg, hogy egy ilyen, minden ízében bűnös pártra nem szabad szavazni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!