Kiútkeresés menekültügyben

  • Reiner Roland
  • 2015. szeptember 3.

Liberális szemmel – Republikon

Korántsem egyértelmű, hogy a Fidesz lesz a menekültügyi helyzet vesztese.

A menekültügyben képviselt és alkalmazott folyamatos rendpárti retorika és kormányzati akciók végül váratlan zsákutcába futottak: a pályaudvarokon épp a hatályos EU-s jogszabályok betartása miatt alakultak ki ezek az állapotok, ezek miatt nem engedi a rendőrség továbbutazni a menekülteket. Korántsem egyértelmű ugyanakkor, hogy a Fidesz lesz a helyzet vesztese: egyre több jel mutat arra, hogy Orbán egy korábban már alkalmazott stratégiára játszik: belföldi EU-ellenes retorika mellett az EU segítségével megoldani egy krízist.

Két nap alatt felkapta a világsajtó a magyarországi menekülthelyzetet: a Keleti pályaudvar zsúfolásig megtelt peronjairól készült képek több külföldi híroldal címlapjára kerültek. Aki csak ebből a képből próbálja megérteni a magyar állapotokat, komoly nehézségbe ütközik, azonban ez a momentum jól szimbolizálja azt a zsákutcát, amibe a Fidesz belekormányozta magát az elmúlt hónapok alatt. A Fidesz ugyanis most nagyon közvetlenül megtapasztalja, mikor a jogszerűség és az emberek igazságérzete ellentmondásba kerül: a menekültek ügyét követő közvélemény ugyanis nem érti, miért nem engedik a rendőrök továbbutazni a menekülteket – pedig erre a válasz valóban az, hogy az EU-s jogszabályok betartása mellett nem tehetik. Az eddig erősen rendpárti kormány számára a helyzet gyors enyhítését csak a szabályok átmeneti mellőzésével érhetné el: ahogy hétfőn végül elindulhatott egy vonat Németország felé, ám az osztrák határnál az osztrák rendőrök szintén „félrenéztek”, mikor több órás várakozás után beengedték a szerelvényt az országba.

false

 

Fotó: Narancs

Az Orbán-kormány ezekben a napokban megtapasztalhatja, hogy a közös, újragondolt európai uniós menekültpolitika hiányában a legrosszabb helyzet alakult ki Magyarországon: a menekültek szinte zavartalanul bejutnak az országba, tovább viszont nem mehetnek (a szigorú osztrák határellenőrzés pedig az illegális továbbutazást nehezítette meg). Talán nem véletlen, hogy már a héten találkozik Orbán Viktor Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnökkel, kérdéses viszont, hogy milyen gyors segítséget tud az EU nyújtani a helyzet rendezésére.

Magyarország ugyanis kényszerpályán mozog: gyakorlatilag az osztrák és német kormány szándékán múlik, hogy egy-egy vonatnyi menekült elhagyhatja-e Budapestet vagy sem. E szándék mögött azonban alighanem elvárás is lesz: az elzárkózó magyar menekültpolitika újragondolása. A magyar különút feladása viszont a Fidesz újraéledő szabadságharcos, EU-ellenes álláspontjának bukásának veszélyét hordozza. Orbán számára most az a kihívás, hogy olyan irányba mozduljon el a közös EU-s politika, amiből Magyarország a leginkább tud profitálni – ennek pedig van esélye. Merkel kancellár hétfői szavait sokan – mind a menekültek, mind az őket segítő-figyelő állampolgárok – úgy értelmezték, hogy Németország korlátlanul befogadja a háború elől menekülő szíreket, ám nagyon gyorsan kiderült, hogy ez legfeljebb szándéknyilatkozat, a jelenleg hatályos szabályozás nem teszi lehetővé. Ha egy új megállapodással a most a magyar pályaudvarokon rekedt menekültek útja szabaddá válik, azt Orbán könnyen személyes sikerként könyvelheti el.

Orbán és Juncker

Orbán és Juncker

Fotó: orientpress.hu

Ehhez ugyanakkor szükséges az is, hogy itthon meg tudja tartani a kezdeményező-irányító szerepet menekültügyben: erre alkalmas lehet a parlament előtt álló törvénymódosítás. Miközben a pályaudvarokon kialakult állapotok veszélyeztetik azt a látszatot, hogy a kormánypárt kezelni tudja a helyzetet, bizonyos szempontból jókor jött: gyakorlatilag elfelejették a déli határra épülő kerítés augusztus 31-i határidejét – a menekültek olyan természetes szereplői lettek a híreknek, hogy a nyár kormányzati nagy ígéretének elmaradása szinte visszhang nélkül maradt.

Veszélyt jelenthet ugyanakkor a nyári passzivitásából feléledő Jobbik: ahogy arra Tóth Csaba is felhívta a figyelmet, a radikális párt mintha megpróbálná jobbról előzni a kormánypártot. Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy a több hónapnyi hátrány, amivel a Jobbik beszáll a versenybe, ledolgozható-e: ahogy a Republikon Intézet kutatása is kimutatta, a kormányzati retorika olyannyira hatott, hogy a Fidesz-szavazók radikálisabbak menekültügyben, mint a Jobbik szavazói.

Figyelmébe ajánljuk