Hó Márton a hajón

  • 2015. július 17.

Snoblesse

Fürdőszobapop forever – a műfaj szakértője az A38-on.


Amikor hajdan megkérdeztük, a Jégkorszak-alapító Hó Mártonnak az I'm a singer-songwriter című dal volt épp a kedvence saját, fürdőszobapopba mártott szerzeményei közül. A szám a Dalok a fürdőszobából című Jégkorszak-lemezen található (a szerzővel készült interjú meg itt), ám ma már alighanem másként nyilatkozna a fürdőszobapop hazai nagykövete; az sem kizárt, hogy A Munkanélküli Diplomások Londonba Mentek című dalt vagy valamelyik másikat jelölné meg kedvenceként. Mint a címből is kitűnik, H. M. nagyon rajta van a korszellemen, némi képzavarral élve Hó Márton rajta tartja ujját (Londonba menekülő) generációja ütőerén. A fürdőszobaszellemben alkotó és a Balaton-fílinget is oly szépen megragadó (a Szandra című dal klipje itt) fürdőszobapopper az A38 kiállítótermében áll ki a fürdőszobapop elismertetéséért.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa.