Bertók Lajos-emlékest

  • 2016. április 28.

Snoblesse

Egy fiatalon elhunyt, nagy színészre emlékeznek.

2006-ban halt meg Bertók Lajos – a nagy formátumú színész most, május 1-jén lenne ötvenéves. A Narancs kritikusa így látta őt a Sopsits Árpád rendezte Gogol-átiratban, az Egy őrült naplójában. (a teljes írás itt olvasható):

false

„Ez a rendkívül impulzív színész ezúttal nagyon is higgadtan, erőit és eszközeit szépen beosztva rajzolja meg azt az ívet, amelyet Popriscsin bejár. Mozgása, mimikája, intonációja lehengerlően eleven és sodró, ugyanakkor meggyőzően fifikás. A figura alakváltása – őrültbe és királyba – szinte észrevétlen…”

Az előadás rendezője, Sopsits Árpád Bertók Lajosról: „Arra törekedett (vagy született?), hogy feltárja és felmutassa, mintegy tapinthatóvá és átélhetővé tegye az ember esendőségét, összetett, ellentmondásos lelkületét, hogy eljusson a színészi lét és a valóságos lét határáig, és akár átlépje, s így összemossa azokat.”

Május 11-én 17.00 órától családtagok, barátok, művésztársak idézik fel Bertók Lajos egyéniségét, pályáját, emlékét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A beszélgetéseket Sopsits Árpád vezeti.

Figyelmébe ajánljuk