Szélesre tárjuk az öt templom ajtaját – Pál Kálmán fesztiváligazgató

  • rés a présen
  • 2016. április 28.

Snoblesse

Öt Templom Fesztivál – május 5. és 9. között.

rés a présen: Miért lettél az Öt Templom Fesztivál igazgatója?

Pál Kálmán: Eredetileg képzőművész és színházi rendező vagyok, de egyik sem a hagyományos értelemben. Nagyon régóta dolgozom fesztiválokon: Szépemlékgyűjtő hagyatéka Lóri nénivel, Mulen Rúzs, Kelet-Európa Vurstli a Szigeten etc. A fesztivál a 21. században az egyik leghatékonyabb eszköz az információk és a gondolatok átadására.

rap: Mikor volt az első fesztivál?

PK: 2005-ben, Győr város felkérésére készítettük el az Európa Kulturális Fővárosa második fordulós pályázatát, és abba tervezett eseményként már beépítettük, de a gondolat sokkal régebbi. A pályázat után rögtön leültünk az újvárosi felekezetek képviselőivel, és megteremtettük a fesztivál gyakorlati megvalósításának az alapjait. A fesztivál európai kuriózumra épül: Győr-Újvárosban egyetlen utcában működik az öt európai történelmi vallás egy-egy temploma. Mi azon dolgozunk, hogy erre a történelmi örökségre és az általa hordozott, ma is érvényes üzenetre felhívjuk a figyelmet. Szélesre tárjuk az öt templom ajtaját, és igyekszünk jó példát mutatni.

false

rap: Mikor lesz az idei fesztivál?

PK: Május 5. és 9. között. Most is olyan produkciókat igyekeztünk válogatni, amik illenek a templomterekbe, és hordozzák a fesztivál üzenetét. A klasszikus értékeket képviselő előadók mellett nagyon fontosnak tartjuk a kortárs attrakciók meghívását is.

rap: Mik lesznek a kiemelt események?

PK: Egyik személyes kedvencem a fiatal osztrák zenekar, az Alma. Tavaly másodikak lettek Ausztria világzenei versenyén, és most jelent meg az új lemezük Transalpin címmel, amelyet május 7-én 19.00-tól mutatnak be a Kossuth utcai református templomban. Az Öt Templom Fesztivál például az ilyen érzékeny, hagyományaira építkező, újító fiataloktól más. És még különlegesebbé teszi ezeket a koncerteket a templomi közeg. Templomtérben minden műsor új, magasabb értelmet nyer, és ehhez nem kell istenhívőnek lenni. A zsinagógában Karolina Cicha triójának Yiddisland című műsora látható május 6-án. Ez a jiddis nyelvű előadás egy személyes tisztelgés Lengyelország és a lengyel zsidóság előtt. De jön Ferenczi György és a Rackajam Gryllus Vilmossal, a Szent Efrém Férfikar meg Herczku Ági a Custos Consorttal, és a fesztivál zárásaként május 9-én lesz egy formabontó lemezbemutatónk is a Ras Q-val. A koncertek mellett a színházi program is nagyon erős idén. Jön Németországból egy varázslatos papírszínház, Izraelből egy kemény, egyszemélyes, kizárólag felnőtt közönség elé való társadalomkritika Plastik Heroes címmel, és egy-egy előadással emlékezünk Radnóti Miklósra és Rejtő Jenőre. Lesznek persze gyülekezeti programok, magyarázó istentiszteletek, várostörténeti séták és magát az öt templomot bemutató vezetett túrák is. A pontos, részletes program az ottemplom.hu oldalon megtalálható.

rap: A fesztivál mellett mire érdemes Győrben odafigyelni?

PK: Győr az ország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa. Egyházi, művészeti és történeti múzeumai és gyűjteményei remek kiegészítői lehetnek délelőttönként a fesztiválprogramnak. De jó szívvel ajánljuk a termált, az uszodát, a Püspök-erdőt és a GyőrBike bringáit is.

rap: Mire számítson, aki messziről megy oda?

PK: Rengeteg különböző árú és színvonalú szállás található a belvárosban is, akár gyalogos távolságra a fesztivál helyszíneitől, de érdemes előre érdeklődni és időben foglalni. A turizmus.gyor.hu oldal nagy segítség lehet ebben, de az oldalról letölthető a Virtuális városnézés Győrben telefonos applikáció is. A Baross utcában a látogatóközpont munkatársai pedig felkészültek és segítőkészek.

Figyelmébe ajánljuk