Budapesti Mahler-ünnep

  • 2012. augusztus 28.

Snoblesse

Kottafejekbe kódolt szerelmi vallomás, megénekeltetett közönség, kislánya születését szimfóniába foglaló szerző – indul a Mahler-ünnep, hangol a Budapesti Fesztiválzenekar.


Britten Noé bárkája című gyermekoperájával indul az idei Mahler-ünnep, melyben a gyerekszereplőké és a Budapesti Fesztiválzenekarral együtt fellépő gyerekzenekaré a főszerep. És persze a közönségé – a labda náluk, hogy a tétlen befogadás helyett rálépnek-e a britteni útra, és együtt énekelnek a fellépőkkel. A Mahler-ünnep Mahlerre eső részében klasszikusabb befogadói szerep vár a hallgatóságra; énekelni Mahler V. szimfóniája alatt egyedül a szoprán Fodor Beatrixnek javallott, vezényelni pedig a Fesztiválzenekart dirigáló Fischer Ivánnak. De mielőtt még felhangzana Mahler kottafejekbe kódolt szerelmi vallomása (melyre Alma válasza ez volt: Jöjjön!), Gyöngyösi Levente erre az alkalomra írt III. szimfóniája kerül előadásra, mely nem jöhetett volna létre a szerző Hanga nevű kislányának megszületése nélkül – az örömteli esemény adta az ihletet, a Budapesti Fesztiválzenekar pedig a felkérést a mű megírásához.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.