Csekkold! – Cseh színházi fesztivál a Katonában

  • 2013. május 14.

Snoblesse

Havel írásai és egy cseh sikerkönyv színpadi változata színesítik a kínálatot.


Kicsit messze esnek tőlünk a cseh színházak, néha még messzebb is, mint a londoni West End vagy a New York-i Broadway, a Katona cseh színházi fesztiváljának jóvoltából azonban az utak májusban jelentősen rövidülnek. A három estén át tartó fesztiválon felolvasószínház, filmre vett opera-előadás, fotókiállítás, vendégjáték és beszélgetés visz közelebb a cseh színházi folyamatok megértéséhez. Látható lesz a Havel levelet ír Husáknak című mozgásszínházi előadás, valamint a Halál, tánc című kortárs cseh opera filmfelvétele is. A Katona színészei felolvasó-színházi keretek közt mutatják be Roman Sikora Reggeli Leviathannal, David Nejedlý és Stanislav Jiránek Fehér buzogány, avagy a végleges megoldás, Alice Nellis Árvizek és Petr Zelenka Megtisztulás című darabjait. A fesztivál záróeseménye Patrik Ouředník Europeana című nagy sikerű (magyarul is olvasható) könyvének színpadi átirata, melyet a Brnói Nemzeti Színház társulata ad elő.

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.