Gólem Fesztivál: Ha lesz egy férfinak…

  • 2013. április 2.

Snoblesse

Mit mond Isten, mit a Talmud és mit a Gólem Színház, ha engedetlen a gyermek? Megkövezéstől a meghökkentésig – Borgula András, Frenák Pál és Visky András produkciója.


Nem biztos, hogy a Biblia a legkézenfekvőbb gyermeknevelési szakkönyv, a Gólem Színház társulata azonban mégis a világ legnagyobb példányszámú bestselleréhez nyúlt, hogy a szülő-gyermek-közösség problematikát körbejárja. Engedetlen, lázadó fiúgyermek esetén a Biblia a megkövezést javasolja – innen, a bibliai törvénytől indul Borgula András rendező, Visky András író és Frenák Pál koreográfus improvizációkban és interpretációkban gazdag közös vállalkozása. A hagyományos színházi előadásokhoz a produkció első része valamivel közelebb áll, mint a második: Visky András színművét és Frenák Pál koreográfiáját Marie-Julie Debeaulieu, a Frenák Pál Társulat tagja és két színész: Takátsy Péter és Szilágyi Kata adják elő. Az előadás második része azonban színtiszta improvizáció, a törvényt egy-egy közéleti személyiség, illetve a közönség értelmezi.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?