Inkább a dalok - Pátkai Rozina énekes

  • rés a présen
  • 2016. december 1.

Snoblesse

December 17-én koncert a Budapest Jazz Clubban.

rés a présen: Dzsesszénekes vagy bossa nova énekes vagy?

Pátkai Rozina: A bölcsészkar elvégzése után Winand Gábor Different Garden című lemeze adta az első lökést, hogy beiratkozzak egy dzsesszkonzervatóriumba, és megpróbáljak elmélyülni ebben a műfajban; szerettem volna megismerni a képességeimet, illetve kerestem azt a zenei kifejezésformát, amiben igazán jól érzem magam. Ez volt a bossa nova. Hogy a bossa nova mennyire dzsessz, azt nem tudom. Nem improvizálok szólisztikusan, tehát nem szólózom úgy, mint egy szaxofonos vagy dzsesszgitáros, nekem inkább a dalok jelentik a kihívást – a szöveg és a dallam megformálása.

rap: Merre jártál a világban az elmúlt években?

PR: Egy rendkívül sűrű és nehéz időszak után a gyerekeimmel egy évre Andalúziába költöztem, egyrészt azért, hogy megtanuljunk spanyolul, másrészt azért, hogy kizárólag velük lehessek, senki mással. Amíg napközben ők az iskolában voltak, volt annyi szabad idő, hogy megismerkedjek az andalúz flamencokultúrával: választott mestereimmel heti rendszerességgel találkoztam. Az elmúlt években jártam az Egyesült Államokban, Franciaországban, hosszabb turnét tettem Csehországban és Szlovákiában, de egyik utazásom sem hagyott olyan nyomot bennem, mint ez a Spanyolországban töltött esztendő.

rap: Milyen formációval játszol jelenleg?

PR: Muzsikustársaim a magyar dzsesszélet vezető személyiségei: Ávéd János szaxofonos egy időben tanárom is volt, most már a színpadon tanulok tőle, ifjabbik Tóth István pedig a fiatal generáció számomra leginspirálóbb gitárosa, aki a tradicionális bossa novát a klasszikus zenével és a modern dzsesszel ötvözi.

false

rap: Mikor hallhat legközelebb élőben a közönség?

PR: December 17-én este 7 és 9 órától a Budapest jazz clubban koncertezem. A triót további két nagyszerű zenész, Kiss Benedek nagybőgős és Benkó Ákos dobos egészíti ki. A repertoár gerince az új, saját szerzeményekből álló nagylemezem a Paraíso na Terra áthangszerelt változata, de természetesen ezen az estén sem fordulok el a bossa nova daloktól, eljátsszuk a kedvenceimet. Ugyanezen a napon 6 órától a klub galériájában első ízben mutatom meg a rajzaimat és a montázsaimat a közönségnek egy kisebb kiállításon. Bán Zsófia írónő szöveggel, Fenyvesi Márton gitáros pedig zenével nyitja majd meg.

rap: Milyen más projektek várnak rád?

PR: Mindamellett, hogy továbbra is mindennapos élményem az akusztikus hangszeres zene, erősen foglalkoztat a számítógépes zeneszerzés. Idén indítottam útjára Minka néven új zenei projektemet, amelyben verseket zenésítek meg. Más költők versei mellett a projekt névadója, Czóbel Minka művein is dolgozom, a nyár elején pedig már élőben is hallhatók lesznek ezek a dalok.

rap: Mi indít be zeneileg?

PR: Legtöbbször éjjel dolgozom, zenét kreálok vagy rajzolok. Ilyenkor leginkább a csend inspirál. Sokszor más művészeti ágakból, filmből, színházi vagy olvasmányélményekből merítek. Nemrég Izlandon jártam, ahol a fantasztikus természeti környezet mellett zenével töltekeztem, szóval mostanában csak Sigur Róst hallgatok.

Figyelmébe ajánljuk