Irodalmi határátkelő – Arno Geiger

  • 2014. július 9.

Snoblesse

Leszámolás Bernharddal, lepacsizás Musillal.
false

Arno Geiger negyedik regénye komolyabb sikerrel büszkélkedhet. Valami olyasmivel, amiről hőse, Philipp Erlach is unottan álmodozik, mikor átveszi nagyszülői örökségét, a bécsi villát. A könyv 2005-ben elnyerte a Német Könyvdíjat, vagyis a legjobb német nyelvű regénynek kijáró elismerést, melyet már első alkalommal kénytelenek voltak Frankfurtban az osztrákoknak átengedni.

A Jól vagyunk flegma cím. Fricska az osztrákoknak, bár talán nem elég bátor fricska. Természetesen épp az ellenkezőjét jelenti, mint amit mond. Egyáltalán nem vagyunk jól, nagyon szarul vagyunk, akarja mondani Geiger. S hogy miért?

Hogy Kiss Noémi megkapta-e a miértjeire a választ, kiderül a szerző könyvkritikájából (a teljes szöveg itt), minden más információért és útbaigazításért pedig magához a szerzőhöz is bátran lehet fordulni: a '68-as születésű Geiger, akinek eddig négy regénye jelent meg (kettő magyarul is), az Irodalmi határátkelő című rendezvény vendége lesz Tihanyban, az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Figyelmébe ajánljuk