"Felemelő érzés" - Bangó Lajos mentor

  • rés a présen
  • 2014. április 30.

Snoblesse

Május 3-án a Zeneakadémián játszanak a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai. Az iskoláról a kurzusok koordinátorát kérdeztük.

rés a présen: Mikor és miért jött létre a Snétberger Alapítvány?

Bangó Lajos: 2011-től működik a központunk, névadónk, Snétberger Ferenc Liszt- és Kossuth-díjas művész művészeti vezetésével. Ferenc Salgótarjánból származik, nagyon szegény roma családból. Gyerekkori álmát valósíthatta meg azzal, hogy szegény sorsú gyerekeknek segíthet, és esélyt teremt nekik a kitörésre.

rap: Milyen képzések vannak?

false

BL: Harmadik évfolyamát fogadta idén a Snétberger Zenei Tehetség Központ Felsőörsön. Központunk arra épít, amit a gyerekek a családban tanultak. Ösztönözzük és tanítjuk a fiatalokat, hogy kibontakoztathassák képességeiket, és helyt tudjanak állni zenei tanulmányaikban, majd a világ színpadain. A diákok a 12 hetes képzés alatt az egyéni hangszeres órák mellett zenekari gyakorlaton, dzsesszelméletórán, hallás- és improvizációs gyakorlaton vesznek részt. Tanulnak angolt, számítástechnikai ismereteket, valamint szakemberek közreműködésével zajló rendszeres kiscsoportos beszélgetésen vesznek részt a roma identitáshoz kapcsolódó hagyományokról, kultúráról és az emberi jogokról. Tehetségfejlesztő képzésünkben a zenei határok átjárhatók.

rap: Mióta dolgozol itt?

BL: 2013 májusától dolgozom a központban, és az év júliusától vagyok a 12 hét kurzusainak nappali koordinátora és a budapesti hétvégi képzések koordinátora. Mentornak lenni nagyon összetett dolog. Nincsen saját diszciplínája, a személyisége határozza meg az éppen zajló interakciókat a mentoráltjaival, illetve azokkal a szervezetekkel, iskolákkal, amelyekkel tartja a kapcsolatot. A "jó mentor" valamilyen szinten része mentoráltja életének is, jelen van a családban. Fontos, hogy a szülőkkel jó kapcsolatot ápoljunk, hiszen ez megkönnyíti a kooperációt a gyerekekkel.

rap: Vannak emlékezetes történeteid?

BL: Itt minden gyerek története megérne egy könyvet vagy egy filmet, sokan kalandos, már-már népmesei motívumokkal tarkított életet élnek. A szegénység, ahonnan jönnek, összehasonlítva a nemzetközi és hazai színpadok csillogásával, ahol fellépnek, na, az adja nekik az igazi motivációt a gyakorlásra, kitartásra, továbbtanulásra...

rap: Milyen lehetőségei vannak az érvényesülésre az intézet diákjainak?

BL: A fiatal zenészek a képzés kezdetétől fogva arra kapnak ösztönzést, hogy formációkat alakítsanak, megtalálják egyéni hangjukat, és minél többen írjanak saját szerzeményeket. Az év végi zárókoncertjeinken ezt megtapasztalhatja a közönség is. A zenekarok közül többen játszottak már norvég, német, francia színpadokon és neves hazai eseményeken, önállóan vagy neves zenészek felkérésére. A legtöbb felkérést Snétberger Ferenctől és zenésztársaitól kapják a diákok. Központunk évente mintegy százórányi koncertprogramot ad meghívásra az ország különböző pontjain és jeles külföldi fesztiválokon.

rap: Hol lehet látni legközelebb a diákokat?

BL: Május 3-án a Zeneakadémián játszanak. Az est különlegességét az adja, hogy diákok és tanárok együtt lépnek színpadra dzsesszzenével és klasszikus zenei darabokkal. A nyáron láthatók lesznek több jelentős hazai fesztiválon, így a Budapesti Nyári Fesztivál nyitókoncertjén, a Művészetek Völgyében, a veszprémi Rozé Rizling Jazz Napokon. Honlapunkon (www.snetbergerkozpont.hu), és a Facebook-oldalunkon mindig megtalálhatók a legfrissebb koncertajánlataink.

rap: Mi az, amit te kapsz a gyerekektől, ettől a munkától?

BL: Szeretek emberekkel foglalkozni, szeretek embereknek segíteni. Fontos, hogy a mélyszegénységben élő, zeneileg tehetséges gyerekeket megtaláljuk és felkaroljuk. Felemelő érzés látni a gyerekeinket fellépni nagy színpadokon, rangos eseményeken. Büszkeséggel tölt el, hogy itt dolgozhatok, egy ilyen nemes cél érdekében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?