Tartalom

(2014-04-30)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Rászállott a Páva - A Janus Pannonius Múzeum viszontagságai

Páva Zsolt polgármester 19 milliós Zsolnay kerámiával, fél évre lízingelt lóval és a hozzá tartozó Leonardo-kiállítással kedveskedik a pécsieknek. A két ügy szépséghibája, hogy az egy éve igazgató nélkül működő Janus Pannonius Múzeum munkatársai csak utólag vagy az utolsó pillanatban szereztek tudomást a tervekről.

Publicisztika

Böszörményi Jenő

Publicisztika

Szépségtapasz

Hogyan kellene változtatni a vagyonnyilatkozaton?

A közelmúlt botrányai - Simon Gábor ügyétől Rogán Antaléig - rávilágítottak a vagyonnyilatkozat-tételi rendszer fogyatékosságaira. Jelen formájában a vagyonnyilatkozat legföljebb az átláthatóság látszatát teremti meg. Másfelől viszont, bár célját egyelőre csak korlátozottan képes elérni, még így is a korrupció elleni fellépés egyik eszköze.

Juhász Attila

Publicisztika

Ki védjen meg?

Változó stratégiák a szélsőjobbal szemben

A baloldalon immár nyíltan beszélnek a szélsőjobbal szemben eddig folytatott politika tarthatatlanságáról: Bajnai Gordon például vitára hívta Vona Gáborékat, Mesterházy Attila pedig többször is utalt arra, hogy mostantól a szélsőjobboldali párt a szocialisták legfőbb versenytársa. Sajtóértesülések szerint a Fideszben is gondolkodnak azon, hogy mit lehetne kezdeni a Jobbikkal, hiszen bár az ellenzéki színtér jelenlegi tagolódása (jelentős, középpártként működő szélsőjobb és gyenge, felaprózott baloldal) kedvező a kormánypárt számára, a Jobbik további erősödése már veszélyeztetné a "centrális erőteret".

Egotrip

Ara-Kovács Attila

Egotrip

Orient expressz

Az oroszokra várva

A Krím bekebelezése és a kibontakozó ukrajnai politikai és immár katonai válság változásokat hozott a nemzetközi élet alakítóinak szempontrendszerében. A helyzet is alaposan megváltozott azzal, hogy nyilvánvalóvá vált: a Putyin Oroszországával fenntartott viszonyok sohasem térhetnek vissza a korábbi szintre, minőségük már soha nem lehet ugyanaz, mint amilyen 2014 előtt volt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A mi kis stabilizációnk

Közeledik május 25., az európai parlamenti választás napja. A kampány célegyenesébe fordulunk, a küzdelem kiélezett! És május 25. után sincs a restségnek helye, mert már másnap kezdődik a felkészülés a következő megmérettetésre, az októberi helyhatósági választásokra!

A szerk.

A szerk.

Ilyen nagy dolog

Most fel kellene állni, és ki kellene menni azonnal a Szabadság térre. Odaállni kicsit a tiltakozók közé, vagy legalább távolról megszámolni, hogy hányan vannak. Ma (hétfőn, április 28-án) hajnalban, ötkor újrakezdődött a polgári engedetlenségi akció a német megszállási emlékmű megépítése ellen. Reggel ötkor; egy rendes demokrata ilyenkor fordul a másik oldalára.

Nekrológ

Nekrológ

Az önámítás ellen

Tadeusz Rózewicz (1921-2014)

Az utolsó, aki még úgy írt verset, hogy az mindenkihez szólt. Az utolsó a háború, a megszállás, a világégés nagy túlélői közül. Az utolsó, aki a katasztrófát, a világ széthullását látva moralista maradt, minden sorával a közöny, az érzéketlenség, az erőszak ellen tiltakozott.

Gazdaság

Gazprom vs. Európai Unió

Gazdaság

Sokba kerülő út

Az oroszoknak már csak a gázimport zavartalansága miatt is szükségük van az általuk pacifikált Ukrajnára. Vagy a Déli Áramlat csővezetékre. De leginkább mindkettőre. Mire lenne jó a Déli Áramlat, miért nem szereti az Európai Unió, és miért került emiatt szorult helyzetbe a magyar kormány? És milyen gazdasági szempontok játszanak az orosz-ukrán konfliktusban?

Belpol

Interjú

Belpol

"Undorból, vagy néha szerelemből"

Heller Ágnes filozófus

Erősen túlértékelik a balliberális értelmiség politikai jelentőségét Heller Ágnes szerint. Az ellenzék választási kudarcának fő oka amúgy sem a közös indulás volt, hanem a mozgósítás elmaradása és a társadalmi szolidaritás hiánya.

Külpol

Elnökválasztás Algériában

Külpol

A vég kezdete

Demokratikus körülmények között meglehetősen furcsának mondható egy olyan, elsöprő (85 százalékos) elnökválasztási győzelem, amely úgy születik meg, hogy a nyertes még csak részt sem vesz a saját kampányában. Abdelaziz Buteflikának viszont sikerült a mutatvány, és így immár negyedszer ismétel az algériai államfői tisztségben. Pedig az ország, ha nem is tartozik a makulátlan demokráciák közé, diktatúrának sem nevezhető, hiszen az uralmat több, egymással szövevényes viszonyban álló hatalmi centrum gyakorolja.

Interaktív

tévésmaci

Interaktív

Mormoták hegye

Amikor Sztupa és Troché inni mentek, sorba álltak a csálingerek, húzta a prímás, röcögött a szekundás.

Tévésorozat

Interaktív

Krízis

Mi sülhet ki abból, ha az USA legnagyobb fejeseinek a gyerekei egy gimnáziumi osztályba járnak?

Zene

Lemez

Zene

Tripeo: Anipintiros

A holland Darko Esser viszonylag kevéssé ismert álneve a Tripeo, amely alatt technót ír stílusbéli megkötések és szerkezeti korlátok nélkül.

Lemez

Zene

Sohn: Tremors

Az énekes-dalszerző Toph Taylor még 2005-ben, Londonban vette fel első szólóalbumát (akkor még Trouble Over Tokyóként), majd Bécsben telepedett le és adott ki további lemezeket.

Interjú

Zene

"Bachot és black metalt"

Keszei Krisztián gitáros

A metálosok a Freshfabrikból, illetve a hírhedten elvetemült zenét játszó Korogból ismerhetik, az egykori Gödör törzsvendégei pedig többek közt az ef Zámbó Happy Dead Band vagy a Balaton soraiból. A rengeteg zenekarban megfordult gitáros idén a Koroggal és ef Zámbóval is készített lemezt - ebből az apropóból válaszolt a Magyar Narancs kérdéseire.

Lemez

Zene

Berúgás, kilégzés

A szokásos csúszással, de hozzánk is elért a klaszszikus rock reneszánsza. A fiatal zenekarok a tradicionális gitárzenékből formázzák meg saját arcukat, mégis új csapásokat vágnak a magyar rockzenében.

Koncert

Zene

Mester és tanítványa

Heinz Holliger és a Fesztiválzenekar

A 2. világháború utáni bő évtizedben a politika három jelentős magyar zeneszerző műveit is leradírozta a hazai nyilvánosság térképéről.

Interjú

Zene

"Vágyak és realitások"

Hámori Máté karmester

Az "budai Danubia Zenekar művészeti vezetőjét kérdeztük az együttes újjászületéséről, mesélős Beethoven-sorozatukról és a fiatal közönség megszólításáról.

mi a kotta?

Zene

A Molière-cucc

„Néhányan vadul tapsoltak, néhányan hevesen pfujoztak, végül a taps kerekedett felül.”

Film

Film

Film

Borgman

Ígéretes, ha valami úgy kezdődik, hogy a pap fegyvert ragad, és puskával a kézben földbe beásott hajléktalanok után rendez hajtóvadászatot, és még ígéretesebb, ha ugyanez a valami úgy végződik, hogy meglett férfiak tütüben ugrándoznak egy újgazdag család pázsitján.

Film

Film

A csajok bosszúja

Nick Cassavetes, mondjuk Pedro Almodóvarral ellentétben, nem a "női lélek", hanem inkább a "női közönség" ismerője.

Színház

Színház

Színház

Anyám tyúkja

József Attila Altatóját így még biztosan nem hallottam: nem valami lágy ringató, hanem anyai könyörgés, hogy a kis Balázs aludjon már végre el, mert lám, anyuka is belealszik a rimánkodásba.

Színház

Színház

Tanulmány a nőkről

Nagy színészekkel megpakolt, kedves-hamis kis semmiség - ez volt Keleti Márton 1967-es filmvígjátéka, amelyből most Szente Vajk rendezett kétrészes retróparádét a Madách színpadára.

Színház

Színház

Nemes unalom

Kovács Márton-Pilinszky János: Urbi et orbi

A hupák ütős hangszer (a név a Szakértők zenekar leleménye), hivatalosan: PVC drum, aki hallja, ráismer Kovács Márton zenéiből. A "hungarikum hangáradat", ahogy Mohácsi János nevezte ezeket a dallamokat, képes rá, hogy zsigeri alapját képezze azoknak az előadásoknak, amelyekben Kovács Márton és szakértői játszanak "Istentől elrugaszkodott hangszereikkel".

SHAKESPEARE 450 melléklet

Színház

Amelia Francis Edward Shakespeare

Ki volt Shakespeare, ha nem Shakespeare, és miért?

Az első elmélet arról, hogy a nagy drámaíró drámáit valaki más írta, a 19. század közepén bukkant fel - azóta se szeri, se száma az igazi Shakespeare-eknek. A téboly nem csillapodik, és már az egyetemi világot is bekerítette. Szórakoztató mikrofilológia!

SHAKESPEARE 450 melléklet

Színház

"A bohócot játszandom benne"

Petőfi jutalomjátéka, egy "szerecseny zsidó" és tricentenáriumi "némaképlet" a legelső Nemzeti színpadán... Epizódok a 19. századi magyar Shakespeare-játszás történetéből.

SHAKESPEARE 450 melléklet

Színház

Benyomni az erkölcstankönyvet

Polgár Csaba színész, rendező

Az Örkény Színház Hamletjével, több hazai és külföldi Shakespeare-előadás rendezőjével és szereplőjével politikai agitációról, feleségverésről, az Európai Unió magyar takarítóiról és stadionépítésről is beszélgettünk.

SHAKESPEARE 450 melléklet

Színház

Miért nevetnek annyit?

Ahogy telnek az évek, egyre többet nevet a közönség a Shakespeare-előadások alatt. Hol hahotázva, hol kuncogva, hol magukban mosolyogva, de telepöttyintgetik az előadást a nevetésükkel. És nemcsak a vígjátékokon nevetnek, sőt: az a legérdekesebb, hogy a komoly darabokon, a történelmi drámákon és tragédiákon is fel-feltör a derültség. És nem is a "frontális" komédiázásra gondolok, mint a Hamletben, amikor Rosencrantzot, a spiclit furulyázásra kényszeríti a herceg - ez sima vígjátéki betét, lehet röhögni a színész ügyetlenkedésén, rémült arcán, felfújt pofazacskóin, ezen négyszáz éve egyfolytában nevet a közönség.

Könyv

Kiállítás

Könyv

"Jó súgói voltak Mátyásnak"

A szultán ajándéka. Négy corvina a Szeráj könyvtárából

Mátyás király budai könyvtára a magyar művelődés egyik csúcsteljesítménye. Már saját korában is Európa legnagyobb gyűjteményeivel vetekedett, a pápa vatikáni könyvtárához volt hasonlítható. Most négy kiemelkedő szépségű kötetet meg is nézhetünk az Országos Széchényi Könyvtárban.

Interjú

Könyv

"Ha elkerült a golyó..."

Jim Northrup odzsibve költő

A kortárs indián irodalom meghatározó alakjának tartják, válogatott verseinek magyar kiadása tavaly decemberben jelent meg. Nagy Kis-Madárral, vagyis Chibenashival az amerikai nagykövetség által szervezett magyarországi körútja során beszélgettünk.

Riport

Félbehagyott városközpont, áradó bűz

Riport

Tó helyett mocsár

Rövidesen elkezdődik az a per, amelyet a XI. kerületi Tóváros lakópark II. ütemének társasházai indítottak az ottani mesterséges tavakból áradó bűz miatt. A perbe a tulajdonos XI. kerületi önkormányzatot és a tórendszert kezelő céget is bevonták. A vizekben a határértéket jelentősen túllépő káros vegyületeket mutattak ki.

Tudomány

Észrevétlen lisztérzékenység

Tudomány

Biztonsági diéta

A coeliakia vagy lisztérzékenység mára sokak által ismert és elszenvedett betegség, amit élethosszig tartó diétával lehet kezelni. De mi van azokkal, akik hivatalosan nem lisztérzékenyek, mégis számos tünetet produkálnak? Nekik se támogatás, se figyelem nem jár.

Lokál
Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Édes, savanyú

Terjed a vietnami konyha, szinte nem akad negyede a városnak, amelyben ne volna népszerű levesező.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Broad City

Ahhoz azért pofa kell, hogy valakik a Csajok szárnyalása idején olyan tévésorozattal álljanak elő, ami szintén huszonéves lányok New York-i mindennapjairól mesél, de Ilana Glazernek és Abbi Jacobsonnak (akik nemcsak írják, de alakítják is a Broad City főhőseit, Ilanát és Abbit) éppen ezen a telítettnek gondolt pályán sikerül versenysebességre gyorsulnia.

Ételhordó