„Kipróbálnám a country műfajt” - Natalie Dimanovski énekes

  • rés a présen
  • 2014. szeptember 5.

Snoblesse

Szeptember 13-án, G3 néven nyit újra a Gödör Klub a Király utcában: a Garbo a Hello Hurricane és a Spacesh!t társaságában lép fel.

rés a présen: Mióta létezik, és ki hívta életre a Garbo formációt?

Natalie Dimanovski: A Garbo a kilencvenes években alakult Debrecenben, az évtized második felében két angol nyelvű gitárpopalbumot is megjelentettek (Li’s Garden, Above The Boulevard), és turnéztak Nyugat-Európában. A kétezres évek elején új felállással játszottak – például a Szigeten és az A38 hajón –, de filmzenéket is írtak. Most új gitárossal (Jászberényi István), de a régi tagokkal (Zech Gábor – basszusgitár, Jéger Attila – billentyűs hangszerek, Kónya Ábel – dob) működik a zenekar, a stílus pedig elmozdult az electro/space disco felé. Tavaly tavasszal hallottam egy felvételt tőlük, és nagyon megtetszett. Épp énekesnőt kerestek, így azóta együtt dolgozunk.

false

rap: Milyen zenei háttérrel érkeztél?

ND: Beloianniszban nőttem fel (makedón–görög–magyar falu), ami csodálatos zenei kultúrát adott nekem. Sokáig görög néptáncoltam, és mivel szívesen énekeltem is, Pletser István felfigyelt rám. Vele kezdtem a pályafutásomat a Pyrgos görög néptáncegyüttesben-zenekarban mint énekes. Négy év után elváltak útjaink, és Dunaújvárosban folytattam mint lázadó tinédzser, ott a barátaimmal megalapítottuk a Solarcube nevű drum and bass zenekart. Ezzel párhuzamosan James Cage barátom chill house zenéire énekeltem, és teszem ezt a mai napig. A görög népzenétől sokáig nehezen vonatkoztattam el. Kelemen Angelika tanított meg önállóan bánni a hangokkal. Budapesten 19 évesen ismertem meg az Óperentzia zenekart. A mai napig együtt vagyunk. Közreműködtem a Beat Dis zenekarban, Darvas Benedekkel egy bábszínházi darab zenéjét szereztük (Amália álma), ami még inkább belebolondított a zenébe. Egy alkalommal az Óperentziával koncerteztünk Nyíregyházán, majd Debrecenbe utaztam, mert az ismerőseim stúdiófelvételt készítettek Farkas Zoltánnál. Ő mutatta nekem a Garbo What you hold on to című számát, amibe azonnal beleszerettem. Alig vártam, hogy a zenekar befejezze a munkát. Bár már reggel volt, sikerült rávennem Zolit, hogy felénekelhessek egy tesztverziót. Ezt a felvételt hallgatták meg a Garbo tagjai, és annyira tetszett nekik, hogy pár hét múlva már együtt próbáltunk. A zene végigköveti az életemet, és nem is tervezem másképp.

rap: Vannak példaképeid?

ND: Nagy kedvenceim: Erykah Badu, Róisín Murphy, Ella Fitzgerald, Besh o droM, Cypress Hill, Slayer, Bonobo, Hiperkarma, Infected Mushroom, Ott, Velvet Underground, Michael Jackson, Lajkó Félix… Kedvenc énekesem, jó barátom is egyben: Bodóczy Zoltán Undos a Grand Mexican Warlockból, aki megmondta a tutit, ha elmegy a hangom: ami nem megy, azt erőltetni kell…

rap: Mikor láthatjuk a Garbo zenekart?

ND: Szeptember 13-án, G3 néven nyit újra a Gödör Klub a Király utcában, itt lépünk fel két vendég – a Hello Hurricane és a Spacesh!t – társaságában. A műsor gerincét az új, energikus popszámok alkotják, de néhány régi dalt is hallhat majd a közönség.

rap: Mik az őszi terveid?

ND: A Garbo új dalaiból készült stúdiófelvételek hamarosan elkészülnek, ezeket az online megjelenés mellett rádiókba szánjuk, és klipet is forgatunk. Legfrissebb projektemmel, az Energy Workersszel pedig október 24-én, a G3-ban koncertezünk, a Khamsatribe zenekarral fűszerezve az estét.

rap: Ha lehetőséged volna választani, hogy egy világsztárral duót énekelhetsz, kivel lépnél fel szívesen?

ND: Dan Tyminskivel kipróbálnám a country műfajt, de Bajkát sem utasítanám el.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.