„Kipróbálnám a country műfajt” - Natalie Dimanovski énekes

  • rés a présen
  • 2014. szeptember 5.

Snoblesse

Szeptember 13-án, G3 néven nyit újra a Gödör Klub a Király utcában: a Garbo a Hello Hurricane és a Spacesh!t társaságában lép fel.

rés a présen: Mióta létezik, és ki hívta életre a Garbo formációt?

Natalie Dimanovski: A Garbo a kilencvenes években alakult Debrecenben, az évtized második felében két angol nyelvű gitárpopalbumot is megjelentettek (Li’s Garden, Above The Boulevard), és turnéztak Nyugat-Európában. A kétezres évek elején új felállással játszottak – például a Szigeten és az A38 hajón –, de filmzenéket is írtak. Most új gitárossal (Jászberényi István), de a régi tagokkal (Zech Gábor – basszusgitár, Jéger Attila – billentyűs hangszerek, Kónya Ábel – dob) működik a zenekar, a stílus pedig elmozdult az electro/space disco felé. Tavaly tavasszal hallottam egy felvételt tőlük, és nagyon megtetszett. Épp énekesnőt kerestek, így azóta együtt dolgozunk.

false

rap: Milyen zenei háttérrel érkeztél?

ND: Beloianniszban nőttem fel (makedón–görög–magyar falu), ami csodálatos zenei kultúrát adott nekem. Sokáig görög néptáncoltam, és mivel szívesen énekeltem is, Pletser István felfigyelt rám. Vele kezdtem a pályafutásomat a Pyrgos görög néptáncegyüttesben-zenekarban mint énekes. Négy év után elváltak útjaink, és Dunaújvárosban folytattam mint lázadó tinédzser, ott a barátaimmal megalapítottuk a Solarcube nevű drum and bass zenekart. Ezzel párhuzamosan James Cage barátom chill house zenéire énekeltem, és teszem ezt a mai napig. A görög népzenétől sokáig nehezen vonatkoztattam el. Kelemen Angelika tanított meg önállóan bánni a hangokkal. Budapesten 19 évesen ismertem meg az Óperentzia zenekart. A mai napig együtt vagyunk. Közreműködtem a Beat Dis zenekarban, Darvas Benedekkel egy bábszínházi darab zenéjét szereztük (Amália álma), ami még inkább belebolondított a zenébe. Egy alkalommal az Óperentziával koncerteztünk Nyíregyházán, majd Debrecenbe utaztam, mert az ismerőseim stúdiófelvételt készítettek Farkas Zoltánnál. Ő mutatta nekem a Garbo What you hold on to című számát, amibe azonnal beleszerettem. Alig vártam, hogy a zenekar befejezze a munkát. Bár már reggel volt, sikerült rávennem Zolit, hogy felénekelhessek egy tesztverziót. Ezt a felvételt hallgatták meg a Garbo tagjai, és annyira tetszett nekik, hogy pár hét múlva már együtt próbáltunk. A zene végigköveti az életemet, és nem is tervezem másképp.

rap: Vannak példaképeid?

ND: Nagy kedvenceim: Erykah Badu, Róisín Murphy, Ella Fitzgerald, Besh o droM, Cypress Hill, Slayer, Bonobo, Hiperkarma, Infected Mushroom, Ott, Velvet Underground, Michael Jackson, Lajkó Félix… Kedvenc énekesem, jó barátom is egyben: Bodóczy Zoltán Undos a Grand Mexican Warlockból, aki megmondta a tutit, ha elmegy a hangom: ami nem megy, azt erőltetni kell…

rap: Mikor láthatjuk a Garbo zenekart?

ND: Szeptember 13-án, G3 néven nyit újra a Gödör Klub a Király utcában, itt lépünk fel két vendég – a Hello Hurricane és a Spacesh!t – társaságában. A műsor gerincét az új, energikus popszámok alkotják, de néhány régi dalt is hallhat majd a közönség.

rap: Mik az őszi terveid?

ND: A Garbo új dalaiból készült stúdiófelvételek hamarosan elkészülnek, ezeket az online megjelenés mellett rádiókba szánjuk, és klipet is forgatunk. Legfrissebb projektemmel, az Energy Workersszel pedig október 24-én, a G3-ban koncertezünk, a Khamsatribe zenekarral fűszerezve az estét.

rap: Ha lehetőséged volna választani, hogy egy világsztárral duót énekelhetsz, kivel lépnél fel szívesen?

ND: Dan Tyminskivel kipróbálnám a country műfajt, de Bajkát sem utasítanám el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.