Kisharsányban minden rendben van - Balassa Éva civil szervező

  • rés a présen
  • 2015. július 24.

Snoblesse

Augusztus 4-től 8-ig zajlik az Ördögkatlan Fesztivál.

rés a présen: Mikor csatlakoztál az Ördögkatlan Fesztivál szervezéséhez?

Balassa Éva: Már az első fesztiválon ott voltam önkéntesként. Az akkori polgármester kért segítséget. Nem is emlékszem, hogy mi volt a konkrét feladat, de az biztos, hogy az információs ponton segédkeztem. Aztán 2009-ben a második fesztiválon már az önkormányzatnál dolgoztam, így sokkal több feladat hárult rám. Azóta folyamatosan dolgozom azon, hogy Kisharsányban minden rendben menjen, igyekszem segíteni a fesztivál főszervezőinek a munkáját, úgy, hogy a falu érdekeit is szem előtt tartsam. Nagyon sok lakótól kapok önzetlen segítséget. Ha eszközzel vagy akár egy programhoz helyszínnel beszáll, az nekem felbecsülhetetlen.

rap: Kisharsány miben speciális a fesztiválon?

BÉ: Van egy különleges helyszínünk, a Kovács udvarház, ahol a Mediawave-nek köszönhetően egész nap találhatunk szórakozást. Különböző műhelymunkákba tekinthet be az érdeklődő. Működik zenei, fotós, filmes és építészműhely is. Az elmúlt években a világ minden tájáról érkeztek ide vendégek. Idén sem lesz másként, a legmesszebbről érkező vendégeink Tibetből jönnek hozzánk, hogy megmutassák a zenei világukat. Lehet nálunk sütögetni is. Bárki kipróbálhatja, hogy milyen rétest vagy kürtős kalácsot tud sütni. A megunt portékáinkat (könyvek, ruhák, játékok, CD-k) pedig a cserebere placcon tudjuk egymással elcserélni.

false

rap: Idén mik lesznek a kisharsányi kiemelt programok?

BÉ: Pár éve volt egy francia cirkusz a kisharsányi programokban. Hihetetlen nagy sikert arattak. Azóta, amint egy beszélgetésben szóba kerültek a prog­ra­mok, mindig jött a kérdés: „cirkusz is lesz?”. Igen, idén ismét lesz cirkusz! Ezúttal egy holland társulat érkezik hozzánk, a Cirque du Platzak. Sokan láthatják majd, mert augusztus 5-étől, szerdától péntekig három előadást fognak tartani a Szirényi kertben. Vendégünk lesz Oláh Ibolya ugyanott, szintén augusztus 5-én, másnap este meg a nagy kedvenc, a Wombo Orchestra. Annyi remek programot tudnék felsorolni, de egyet muszáj még megemlítenem, hiszen a Dolce Hegedű Együttes vezetője kisharsányi illetőségű. Ők augusztus 7-én, 17.00-tól kápráztatnak el bennünket csodálatos műsorukkal, melyben a komolyzenétől a filmzenéig sok fülbemászó dallamot hallhatunk.

rap: Melyek a te személyes kedvenc programjaid?

BÉ: Kisharsányban a Kovács udvarház sokunk kedvence lesz most is augusztus 5. és 8. között, a fesztivál ideje alatt. Amikor nincs katlan, ez egy lakatlan ház. Üresek a szobák, az udvar, a kert. Aztán a jön a Mediawave néhány nappal a kezdés előtt, és megtelik élettel. Mindennap egyre színesebb, egyre nyüzsgőbb lesz az udvar. Minden szobában, ólban, minden zugban történik valami. Aztán elmennek, és kiürül a ház egy évre. Máshol is nagyon sok olyan program van, amit szeretnék megnézni, de egyszerűen nincs időm. Néha elcsenek egy félórát a szokásos déli stábértekezlet után, és kicsit körbenézek. Csak éjjel, amikor Kisharsányban már nincs program, tudok elmenni a nagykoncertekre a nagyharsányi focipályára.

rap: Mik a legemlékezetesebb programon kívüli események?

BÉ: Pár éve egy zenész kicsit többet ivott a kelleténél, és valahogy elkóborolt a szállásáról hajnalban. Betévedt egy szomszédos ház udvarába valahogy a kerten keresztül. A háziasszony kiment megnézni, mit ugat a kutya, és ott talált az udvaron egy férfit anyaszült meztelenül, aki egy szót nem tudott magyarul. Akkor persze frászt kapott, de utána boldogan mesélte a hajnali kalandját.

rap: Mit vársz a legjobban?

BÉ: Azt, hogy elkezdődjön. Annyi szervezés, egyeztetés és mindenféle nem látványos munka előzi meg, hogy már alig várom az első napot. Akkor már minden, amire gondoltunk és felkészültünk, a helyén van. Másként érzem magam, elmúlik az aggodalom. Helyébe lép az izgalom, hiszen ilyenkor
jönnek elő azok a problémák, amikre nem készültünk fel.

rap: A fesztivál mottója az, hogy „nem vagyunk normálisak!”. Te normálisnak tartod magad?

BÉ: Ha a katlanozókat veszem alapul és hozzájuk hasonlítom magam, akikkel már többször kiabáltam együtt, hogy „Nem vagyunk normálisak!”, akkor én sem vagyok normális, hiszen közéjük tartozom.

Figyelmébe ajánljuk