Salamon király szorong

  • 2017. március 1.

Snoblesse

Émile Ajar nadrágkirálya a Rózsavölgyiben.

Hogy ki volt Émile Ajar, jobban mondva, az Émile Ajar álnevet viselő Romain Gary? Forduljunk a legilletékesebbhez, aki nem is lehet más, mint Ungvári Tamás, aki nem csak a művein keresztül, de személyesen is ismerte a nagy francia írót:

Magyar Narancs: A Kulturális Kapcsolatok Intézete meghívta Seberg férjét is, az ön jobbján látható Romain Garyt, aki Émile Ajar néven megírta a nálunk is nagyon népszerű Előttem az életet. Az MTI pedig megörökítette, ahogy önökkel kirándulnak és kiállításra mennek.

false

Ungvári Tamás: Ez a rész amolyan hivatalos városnézés volt. Romain egyébként, mint Charles de Gaulle szabad hadseregének egykori pilótája, igazi antikommunista volt. Csodálatos embernek ismertem, aki borzasztó tehetséges volt – de az irodalmat nem lehet megúszni egy ilyen szép nő oldalán. Egyszerűen nem bírta elviselni a szakma, hogy valakinek minden összejön. Gondoljuk végig! Bevándorol valahonnan Litvániából egy zsidó; francia háborús hős válik belőle; aztán Kaliforniában lesz főkonzul; közben elcsábítja az akkori világ legszebb nőjét; és még jó regényeket is mer írni! Megbocsáthatatlan. Az elutasítástól pedig Romain nagyon szenvedett.

false

A Rózsavölgyi Szalonban Romain Gary Salamon király szorong című regényének színpadi szalonadaptációja megy. Vigyázat! A  címadó nem Dávid és Betsabé bölcs fia, hanem a párizsi illetőségű, nyolcvanöt éves Salomon Rubinstein, visszavonult nadrágkirály, aki a konfekcióiparban szerzett vagyonából ajándékküldő és lelkisegély-szolgálatot finanszíroz, sőt álmatlan éjszakáin maga is odaül a telefonhoz, enyhíteni halálfélelmét, illetve tagadni annak elkerülhetetlenségét.

Szereplők: Hernádi Judit, Jordán Tamás, Mohai Tamás, Sipos Vera.

Figyelmébe ajánljuk