snoblesse oblige

  • 2003. november 13.

Snoblesse

Villanynarancs--day--galeri
Villanynarancs

--day--galeri

Rövidtárlat

--desc--Kortárs fotóművészeti kiállítás: November hónapban Kerekes Gábor, Szilágyi Lenke, Jokesz Antal, Bozsó András, Féner Tamás, Korniss Péter, Stalter György és mások műveiből.

--desc--(Kópia kávézó, Bp. VI., Zichy J. u. 4.)

--desc--Képregény hetek: Két teljes hét a képregény jegyében, november 15-ig. A részt vevő művészek: Csáki László, Filó Vera, Szász Zsuzsi, Hevesi Nándor, Rutkai Bori és még sokan mások.

--desc--(Francia Intézet, Dumas kávézó, Bp. I., Fő u. 17.)

--desc--Választások 2003: Egy generáció tíz jelentős művészét kérték fel, hogy a képi kifejezés nyelvén mondja el véleményét a jelenlegi politikai helyzetről. Baksai József, Bukta Imre, Dr. Máriás Béla, El Kazovszkij, Ef Zámbó István, Földi Péter, Gaál József, Kovács Péter, Szemadám György és Szurcsik József iróniától sem mentes kiállítása november 21-ig látható.

--desc--(Godot galéria, Bp. VII., Madách út 8.)

--desc--23 nő: Szabó Benke Róbert a 90-es évek elején Újvidékről költözött Budapestre. Fotográfiai munkássága a divatfotótól a színházi fotográfián át a portréfotóig sokféle műfajt fog át. November 23-ig látható portréfotói nagyon személyesek és nagyon sokoldalúak. A kiállításon fekete-fehér és színes nagyítások, klasszikus portrék és dekomponált képek (köztük egy hatéves korában készült fénykép) egyaránt szerepelnek.

--desc--(Nyitott Műhely, Bp. XII., Ráth Gy. u. 4.)

--desc--===

--day--tánc

Sheketak a Sheketaktól

--desc--Úgy tűnt, hogy a két alkalommal itt járt izraeli Sheketak tánccsoport már mindent bemutatott a humoros és virtuóz hip-hop-, brake-, step-, body percussion-kavalkádból. De ez nem így van, mert most november 19-től 21-ig, esténként 20.00-tól a Trafóban (Bp. IX., Liliom u. 41.) egy igazi Broadway show-t láthatunk tőlük, amit továbbra is a baráti intimitás, a zene és a tánc öröme jellemez. "Megint van forgó fejű baba, régi lábosok, fantasztikus dobszóló és lihegő táncosok, akik csak látszólag fáradtak."

--desc--Az előadásnak most sincs címe, mert nem igazán akar üzenetet közvetíteni, nagy igazságokat kimondani. A tizenkét ember egyszerűen csak jól érzi magát a színpadon, életkedvet sugároz, produkcióját utolérhetetlen technikai bravúr jellemzi.

--desc--November 21-én, délelőtt 11.00-kor a Trafó új kezdeményezése értelmében "beavató" előadást tartanak középiskolai diákok részére. Tanárok jelentkezését a 456-2058-as telefonszámon várják.

--desc--===

--day--feszt

Toronyiránt

--desc--Mi fülnek s szájnak ingere, most ott lesz a Héttorony Fesztiválon, november 14-15-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban (Budapest, II., Marczibányi tér 5/A). Pénteken az Arasinda zenekarral visszasirathatjuk a törököket, a Nigun pedig arra mutat rá, mi fán terem a jiddis etnodzsessz. Másnap a kiváló Kárpátia együttes moldvai pörgése ragadhat magával, nem beszélve az Énekek énekéről, Kiss Ferenc és az Etnofon Zenei Társulás lemezbemutatójáról. Mindkét napon ruszin táncház lesz a Técsői bandával, ha pedig kifáradunk, csendesebben is őrizhetjük-érezhetjük a népzenei hagyományt: közös dalolással, borkóstolással, derűlátással, lemez- és könyvvásárlással.

--desc--Sőt. Péntek délután abba a beszélgetésbe is belefolyhatunk, amely az Elveszett Éden fedőnevet viseli, s minden bizonnyal arra a kérdésre keres válaszokat, hogy miként juthatna el hozzánk még több nép- és világzenei kiadvány vagy produkció. Ott lesz Éri Péter a Muzsikásból, Eredics Gábor a Vujicsicsből, Gryllus Dániel a Kalákából, aztán Berán István a Táncház Egyesületből, Gőz László a BMC-ből, László Sándor a Fonóból, Hollós Máté a Hungarotontól és még sokan mások, remélhetőleg olvasóink közül is.

--desc--Bővebben: www.etnofon.hu

--desc--===

--day--tárlat

Indulj, Jani, Bécsbe!

--desc--Go Johnny Go! címmel az elektromos gitár történetéről és a képzőművészetben betöltött szerepéről nyílt tárlat a bécsi Kunsthalléban. (Kunsthalle Wien, 1070 Bécs, Museumsplatz 1.) A 80 kiállított modell egyben felvonultatja a lázadás szimbólumának teljes designtörténetét: az emblematikus Fender Stratocasertől Prince saját tervei alapján készült egyedi masinájáig. Az elektromos gitár születése pillanatától a társadalmi és esztétikai intervenció eszközévé, a lázadás, az önapoteózis metaforájává vált. A hatvanas évek gitárosai pedig kulturális hősökké avanzsáltak, akik a húrokat szaggatva követelték ki maguknak a meghallgatást.

--desc--Gitárok és hősök egyaránt láthatók a március 7-ig nyitva tartó tárlaton, amely kísérletet tesz arra is, hogy felgöngyölítse azokat az asszociációs szálakat, melyek az elektromos gitárhoz köthetők.

--desc--Bővebben: www.kunsthallewien.at

--desc--===

--day--buli

Kúl dzsessz

--desc--A főváros szerte híres Jazz`n`bass sorozat bulijai a drum`n`bass stílus lágyabb, dzsesszes, vokális vonulatán alapulnak, és most november 14-én rendezik meg a tizennyolcadikat. A basszusbált a Kultiplexben (Bp. IX., Kinizsi u. 28.) 22.00-kor djZenit, egy fiatal, kezdő lemezlovas nyitja meg, később pedig a Böhm Trió lép fel az élő zene jegyében, mely dzsesszstandardokat és mindenki által ismert "dzsesszslágereket" adnak majd elő drum`n`bass tempóban.

--desc--A koncert utándj Negro lép a lemezjátszók mögé a buli hangulatának megfelelő friss és finom zenékkel. Végül a hely szelleme és a rezidens, Marka tartja majd fent azemelkedett hangulatot hajnalig.

--desc--===

--day--tánc

Hastúltengés

--desc--A tavalyi sikertől felbátorodva november 14-én, 18.00-tól rendezik meg a II. Keleti Táncok Fesztiválját a Petőfi Csarnokban (Bp. XIV., Városliget). A rendezvény célja, hogy bemutassa hazánk orientális táncszólistáit és -csapatait. A stílus körülbelül kétféle, az indiai templomi tánctól - amelyet természetesen Somi Panni és tánccsoportja képvisel - a hastáncig. A 4 profi, jól ismert hastáncosból (Amira, Aisa, Saba, Sefirah) alakult Art of Orient csoport ezen az estén mutatkozik be először. A Nadah tánccsoport követi őket, amely szegedi orvostanhallgató lányokból alakult. Seres Zoltán, az ország egyetlen férfi hastáncosa sem maradhat el. Tanítványaival, a Fáraó táncstúdióval lép fel. Vitális Anna, a hastánc magyar úttörője szintén a tanítványaival vezet elő régi és modern stílusú táncokat. Tia hastáncművész szintén fellép az esten, ahol Szőke Mirjam, a Miss Hastánc Hungary 2003 győztesének fellépésével végleg túlsúlyba kerül a hastánc.

--desc--Az est záró eseménye az egyiptomi dj Mada szettje, aki funky oriental grooves stílusú zenei összeállításával közös "hastáncra" szólít fel mindenkit. De ne ijedjünk meg, az össztáncon nyugodtan lehet bugizni is.

--desc--A műsor alatt Cöxpon Ambient teaház működik.

--desc--===

--day--feszt

Gyúrjunk Győrre!

--desc--A győri Mediawave fesztivál szervezői ősszel sem lazítanak, és megrendezik a II. Közép-európai Zenei Találkozót, vagyis a Közép-európai Jazz és Etno Zenei Fesztiválok és Klubok Koordinációs Találkozójátnovember 14-15-én Győr-Ravazdon, aRómer-ház Underground klubjában.A találkozón napközben a közép-európai régió dzsessz- és etnozenei fesztiváljainak, klubjainak szervezői cserélnek eszmét az európai csatlakozás adta együttműködési lehetőségekről, este pedig nyílt bemutató programon lépnek fel zenekarok, olyanok mint: The Band of Groove, Teofilovici, Frankie Lato, Grencsó,Miles Griffith és Tony Pancella, Wessely Ágnes Band. További info és teljes program itt: www.mediawave.hu/romer/under.html

--desc--===

--day--buli

Pécsi bál

--desc--Pécs mindig is híres volt pezsgő kulturális életéről, elektronikus zenei viszonylatban pedig a hazai élbolyban foglal helyet. Ezúttal, november 14-én a stílusfüggetlen, jazz és funk alapú breakbeat, broken beat, dub és egyéb tánczenével foglalkozó német Stereo Deluxe kiadó atyaúristenét, dj Kinskit látják vendégül a Pécsi Sörházban (Pécs, Xavér u. 19.), aki igazi pörgős freestyle partyt ígér. Az est további performerei, az mc Zeekkel társult Cadik, valamint a helyi erőket képviselő chabz, Kecske és c0p neve szintén garancia lehet egy igazi péntek esti padlózúzásra.

--desc--===

--day--konc

Mézes hetek

--desc--Az 1988-ban alakult M.É.Z. jelentős szerepet játszott abban, hogy hazánkban nagy népszerűségnek örvend az ír zene és táncház. Magyarország legismertebb kelta-ír zenét játszó zenekara idén ünnepli a 15. születésnapját, pontosabban november 14-én, 19.00-tól az egykori MOM Művelődési Házban (Bp. XII., Csörsz u.). Születésnapi ajándék a közönségnek és zenekarnak egyaránt az októberben megjelenő új albumuk bemutatása, melynek címe: Tűztánc.

--desc--A koncerten tradicionális kelta dalfeldolgozások és saját szerzemények is hallhatók. Az album műfajilag inkább a világzene kategóriájába sorolható, de a zenekar semmiképp nem szakad el az ír-kelta alapoktól. Az együttessel rendszeresen fellép a világhírű ír sztepptáncos Ronan Morgan és csapata, a Show Class. Most is tanítják majd táncolni a közönséget, és rajtuk kívül is lesz még meglepetésvendég.

--desc--A zenekar a koncert után táncházakkal egybekötött országos lemezbemutató turnén vesz részt.

--desc--===

--day--klasszik

Budapesti Akadémikusok

--desc--A Bartók Vonósnégyes egy koncert erejéig eltekint attól, hogy a név kötelez: november 14-én, pénteken, 18.00-tól a Bartók Béla Emlékházban (Bp. II., Csalán u. 29.) lépnek fel ugyan, műsoruk azonban csupa Haydn-szerzeményből áll.

--desc--Másnap, szombaton két akadémián is remek programot hallgathatunk: 19.00-tól a Magyar Tudományoson (Bp. V., Roosevelt tér 9.) az Angelica Leánykar ad jubileumi hangversenyt, a Zeneakadémia (Bp. VI., Liszt F. tér 8.) pedig a Liszt Ferenc Kamarazenekarnak ad helyet, akik 19.30-tól a Laredo Trióval közösen Mozart Figaro házassága nyitányát, Beethoven C-dúr hármasversenyét és Mendelssohn Olasz szimfóniáját adják elő.

--desc--Vasárnap, november 16-án, 19.00-kor a Magyar Kultúra Alapítvány házában (Bp. I., Szentháromság tér 6.) Homor Zsuzsanna és Várhalmi Vera zongorál Szerelem és humor a zenében címmel.

--desc--Kedden, 19.30-kor a Magyar Tudományos Akadémián kerül sor a Matáv Szimfonikus Zenekar Bach-Mozart sorozatának újabb előadására.

--desc--Szerdán, 19.30-kor a Zeneakadémián a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Hűvösvölgyi Ildikó színművész ad elő egy oroszos (Muszorgszkij, Prokofjev, Korszakov) programot, a karmester Vásáry Tamás lesz. További klasszik a www.momus.hu-n.

--desc--===

--day--felhívás

Fészekrakó romák

--desc--A Kujbo Egyesület idén is karácsonyi gyűjtést szervez az "zd-Hétes telep roma családjai részére. Aszállítmány körülbelül 57 családot érint.

--desc--A gyűjtés tárgya: mindenféle ruhanemű, különös tekintettel a gyerekruhákra, tartós élelmiszerekre, használati tárgyakra és persze a pénzre, melyet élelmiszerre költenek. Pénzadományaikat az egyesület számlájára (számlaszám: 62900177-16711156) vagy személyesen lehet befizetni. (Az egyesület közhasznú.)

--desc--A gyűjtéssel kapcsolatban érdeklődni lehet Vajda Péter telefonján: 30/243-6293, illetve a kujbo [at] freemail [dot] hu e-mail címen.

--desc--A gyűjtés helyszíne: Nyitott Műhely, Bp. XII., Ráth György u. 4.

--desc--(Vasárnap kivételével mindennap 8-20 óráig nyitva van.) A leadás utolsó napja november 23.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.