Squatted Budapest

  • 2013. május 16.

Snoblesse

Budapest foglalt házait és a bedeszkázott ablakok mögött lakó házfoglalókat mutatja be a séta.
false

2004-ben írtuk: „Október utolsó napjaiban házfoglalók költöztek a volt Úttörő Áruház épületébe. A nyilvános megnyitót követő napon az akciót szervező Centrum bejelentette: a tulajdonos felszólítására – aki a sajtóból értesült arról, hogy elfoglalták a tulajdonát – önként elhagyják az épületet. Az első szervezett budapesti foglalt ház nyilvános története ezzel mintegy tizenhat óra alatt véget ért. Ám a szervezők elégedettek.” Azóta azért történt egy s más a házfoglaló mozgalmak budapesti történetében – ha nem így lenne, aligha tartana két órán át a Balázs Anna urbanista által vezetett erzsébetvárosi squatséta. Elhagyott házak, hátsó bejáratok, bedeszkázott ablakok – feszítővasat nem kell hozni, de némi nyitottság és kényelmes öltözet azért nem árt. Részletek itt.

Figyelmébe ajánljuk

Tánc az ördöggel

  • SzSz

„Hé, van egy vicced?” – cukkolják naponta tucatszor az őrök Arthur Flecket, aki azután került elmegyógyintézetbe, hogy Jokerként öt emberrel is végzett. Arról, hogyan ég Nesszosz-ingként az emberre az antihős figurája, a rendező, Todd Phillips is tudna mesélni – gyakorlatilag erről szól a Kétszemélyes téboly.

 

Festett malaszt

Alá vagy fölé becsüljük-e a művészet erejét? Képes-e megváltoztatni minket? Woody Allen legújabb színdarabja meglehetősen szélsőséges körülmények között keresi a valódi értékeket, Raffaello Szűz Máriát ábrázoló festményét vetve az 1930-as évek Brooklynjának tenyeres-talpas gengszterei elé.