Thin Lizzy-koncert

  • 2012. november 8.

Snoblesse

A Thin Lizzynek mindene megvan, ami a legendastátuszhoz kell: műfajújító gitárjáték, örökzöld rock ’n’ roll himnusz, és persze drogfogyasztás következtében elhunyt frontember.


A Thin Lizzy nevét elsősorban azért őrzi a rockemlékezet, mert – a Wishbone Ash után szabadon – ők tették népszerűvé az ikergitárszólókat a rockzenében – arról nem is beszélve, hogy az első fekete ír rocksztár, Phil Lynott is a Lizzy soraiban játszott. Ám mielőtt kollektív drog- és alkoholfüggőségbe fulladt volna a zenekar, nemcsak az ír folkzene vívmányait (köztük a Whiskey In The Jart) ismertette meg a nagyvilággal, hanem olyan rock ’n’ roll alapvetéseket is, mint a Jailbreak vagy a The Boys Are Back In Town. Lynott halála óta persze inkább önmaga emlékzenekara a Thin Lizzy, ám az énekes-basszusgitáros örökségét ápoló együttes tudja a helyét: a ’84-es feloszlás utáni első stúdiólemezüket már nem a legendás banda neve alatt fogják rögzíteni, úgyhogy a magyar rajongók november 13-án valószínűleg utoljára láthatják színpadon a Thin Lizzyt.

Figyelmébe ajánljuk

A szellem helye, avagy a lengyeli Apponyi-kastély - FOTÓK

Amikor a lengyeli uradalom utolsó úrnője, Esterházy Alexandra 1930-ban meghalt, egész vagyonát, a kastélyt, az uradalmat, az összes ingatlant és ingóságot a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Férje, gróf Apponyi Sándor öt évvel korábban hunyt el, ő közel 15 ezer dokumentumból álló könyv- és metszetgyűjteményét hagyta az Országos Széchényi Könyvtárra. Gyermekük nem született.