Tízezer koncert - Gryllus Dániel zenész

  • rés a présen
  • 2015. október 16.

Snoblesse

"Október 31-én Ferenczi György és a Rackajam lesz a vendégünk"

rés a présen: Mennyi volt a leghosszabb zenélés nélkül eltöltött idő életedben?

Gryllus Dániel: Életem első 6 éve. Utána zenei általános, középiskolás koromban is zenélgettünk, és kórusban is énekeltem. 1969 óta pedig Kaláka… Nem is tudnám zene nélkül elképzelni ma már az életem, bár „háttérzenét” ritkán hallgatok. A napjaim nem egyformák: más, amikor utazunk, más, amikor stúdióban dolgozunk. Van, hogy egy-két dalt kell átnézni valami alkalom miatt, és van, hogy hosszabbakat próbálunk.

false

rap: Hány lemezt adtál ki eddig, és körülbelül hány koncerted volt?

GD: Működésünk kezdetén kicsit nehézkesen ment a dolog, a Kaláka első 7 évében nem jelenhetett meg lemezünk, aztán a nyolcvanas évektől már igen. Nagyjából 10-12 lemeznél tartottunk, amikor ’90-ben megalapítottam a Gryllus Kiadót, itt több lemezünk jelent meg, saját szerzői lemezeim is. Sokan csatlakoztak hozzánk, így ma a kiadó kb. a 160. lemeznél tart. A kon­certek számát nehezebb megbecsülni, de tízezer felett van, az biztos. Jártunk 40 országban, ha a Kalákán kívüli turnéimat is nézem, mondjuk, a bibliai lemezekből készült filmek forgatását, akkor olyan 50 országot tudnék felsorolni, de itthon sok kis helyen is játszottunk. Most Lackfi Jánossal kettesben egész kis helyeken járunk Veszprém megyében a Feldaraboljuk a végtelent című műsorunkkal.

rap: Hol láthatunk a közeljövőben?

GD: A legfontosabbak a Marczibányi téri koncertek, melyeket mindig a hónap utolsó szombatján tartunk. Október 31-én Ferenczi György és a Rackajam lesz a vendégünk, november 29-én Szirtes Edina Mókus, a december 25-i karácsonyi koncertünkön pedig többek között Gryllus Dorka. Ezek mikrofon nélküli koncertek, így megy 42 éve, de kétszer ugyanazt a műsort sohasem játszottuk. Természetesen tartunk gyerekműsorokat és egyebeket, de­cem­berben betlehemes koncerteket, köztük a MOM-ban december 20-án két műsor is lesz délelőtt. Nagy örömömre ismét lesz a Müpában A teljesség felé koncert, húszan leszünk a színpadon. Valaha szólólemez volt, aztán 60. születésnapomon Samu fiam hangszerelésében barátaimmal adtuk elő. Azt hittem, megismételhetetlen koncert, de december 15-én Pécsett, 16-án a Müpában játsszuk, és már túl leszünk a tizedik előadáson.

rap: Milyen az élet a zeneboltban?

GD: Nagyon várjuk a költözést, a Deák téri templom és az iskola között, a metrómegállóval szemben a Sütő utcában lesz az új helyünk, addig megtalálnak minket a régi helyen, és persze az internetes áruház is „zavartalanul működik”.

rap: Mikorra tervezel következő lemezt?

GD: A Ferencvárosi Önkormányzat ötlete volt, hogy 14 kortárs költő írjon közösen egy szonettkoszorút, melynek mesterszonettje József Attila Hazám című szonettsorozatának 7. darabja, a Mégis magyarnak számkivetve… kezdetű. Ennek a meg­zenésítésén dolgozunk most. Novemberben elkészülnek a felvételek, decemberben megjelenik a kiadvány. Belekezdtünk egy Lackfi János verseiből álló gyereklemezbe, és előbb-utóbb a József Attila-lemezünk is befejeződik. A Gryllus Kiadó karácsonyi sorozatában a Misztrál együttes készít új lemezt, meg a Kosbor együttes Tandori-albuma is idén ősszel jelenik meg.

rap: Ha lenne hirtelen egy jó befektetőd, mivel építenéd tovább a Kaláka-konglomerátumot?

GD: Létrehoznék egy alapítványt, ahová pályázhatnának a világ minden részéről azok a szervezők, akik minket meg szeretnének hívni, és ahová én is pályázhatok, ha én akarok meghívni drágább muzsikusokat a Kaláka Fesztiválra, a Fatemplom Fesztiválra vagy Kapolcsra a Kaláka-versudvarba.

Figyelmébe ajánljuk