Tízezer koncert - Gryllus Dániel zenész

  • rés a présen
  • 2015.10.16 15:10

Snoblesse

"Október 31-én Ferenczi György és a Rackajam lesz a vendégünk"

rés a présen: Mennyi volt a leghosszabb zenélés nélkül eltöltött idő életedben?

Gryllus Dániel: Életem első 6 éve. Utána zenei általános, középiskolás koromban is zenélgettünk, és kórusban is énekeltem. 1969 óta pedig Kaláka… Nem is tudnám zene nélkül elképzelni ma már az életem, bár „háttérzenét” ritkán hallgatok. A napjaim nem egyformák: más, amikor utazunk, más, amikor stúdióban dolgozunk. Van, hogy egy-két dalt kell átnézni valami alkalom miatt, és van, hogy hosszabbakat próbálunk.

false

rap: Hány lemezt adtál ki eddig, és körülbelül hány koncerted volt?

GD: Működésünk kezdetén kicsit nehézkesen ment a dolog, a Kaláka első 7 évében nem jelenhetett meg lemezünk, aztán a nyolcvanas évektől már igen. Nagyjából 10-12 lemeznél tartottunk, amikor ’90-ben megalapítottam a Gryllus Kiadót, itt több lemezünk jelent meg, saját szerzői lemezeim is. Sokan csatlakoztak hozzánk, így ma a kiadó kb. a 160. lemeznél tart. A kon­certek számát nehezebb megbecsülni, de tízezer felett van, az biztos. Jártunk 40 országban, ha a Kalákán kívüli turnéimat is nézem, mondjuk, a bibliai lemezekből készült filmek forgatását, akkor olyan 50 országot tudnék felsorolni, de itthon sok kis helyen is játszottunk. Most Lackfi Jánossal kettesben egész kis helyeken járunk Veszprém megyében a Feldaraboljuk a végtelent című műsorunkkal.

rap: Hol láthatunk a közeljövőben?

GD: A legfontosabbak a Marczibányi téri koncertek, melyeket mindig a hónap utolsó szombatján tartunk. Október 31-én Ferenczi György és a Rackajam lesz a vendégünk, november 29-én Szirtes Edina Mókus, a december 25-i karácsonyi koncertünkön pedig többek között Gryllus Dorka. Ezek mikrofon nélküli koncertek, így megy 42 éve, de kétszer ugyanazt a műsort sohasem játszottuk. Természetesen tartunk gyerekműsorokat és egyebeket, de­cem­berben betlehemes koncerteket, köztük a MOM-ban december 20-án két műsor is lesz délelőtt. Nagy örömömre ismét lesz a Müpában A teljesség felé koncert, húszan leszünk a színpadon. Valaha szólólemez volt, aztán 60. születésnapomon Samu fiam hangszerelésében barátaimmal adtuk elő. Azt hittem, megismételhetetlen koncert, de december 15-én Pécsett, 16-án a Müpában játsszuk, és már túl leszünk a tizedik előadáson.

rap: Milyen az élet a zeneboltban?

GD: Nagyon várjuk a költözést, a Deák téri templom és az iskola között, a metrómegállóval szemben a Sütő utcában lesz az új helyünk, addig megtalálnak minket a régi helyen, és persze az internetes áruház is „zavartalanul működik”.

rap: Mikorra tervezel következő lemezt?

GD: A Ferencvárosi Önkormányzat ötlete volt, hogy 14 kortárs költő írjon közösen egy szonettkoszorút, melynek mesterszonettje József Attila Hazám című szonettsorozatának 7. darabja, a Mégis magyarnak számkivetve… kezdetű. Ennek a meg­zenésítésén dolgozunk most. Novemberben elkészülnek a felvételek, decemberben megjelenik a kiadvány. Belekezdtünk egy Lackfi János verseiből álló gyereklemezbe, és előbb-utóbb a József Attila-lemezünk is befejeződik. A Gryllus Kiadó karácsonyi sorozatában a Misztrál együttes készít új lemezt, meg a Kosbor együttes Tandori-albuma is idén ősszel jelenik meg.

rap: Ha lenne hirtelen egy jó befektetőd, mivel építenéd tovább a Kaláka-konglomerátumot?

GD: Létrehoznék egy alapítványt, ahová pályázhatnának a világ minden részéről azok a szervezők, akik minket meg szeretnének hívni, és ahová én is pályázhatok, ha én akarok meghívni drágább muzsikusokat a Kaláka Fesztiválra, a Fatemplom Fesztiválra vagy Kapolcsra a Kaláka-versudvarba.

Neked ajánljuk

Riviéra–Erzsébetváros motortúra

  • Támogatott tartalom

Lengyel Gábor hosszú évtizedeken át dolgozott az orvosiműszer-kereskedelemben, és kizárólag olvasóként tekintett az irodalomra. A helyzet azután változott meg, hogy elhagyni kényszerült vállalkozását, s az ezzel járó traumát úgy dolgozta fel, hogy írni kezdett – terápiás céllal.

Lezárt műhely, levert lakat

Miközben nagyszabású kiállítással emlékeztek meg a Ludwig Múzeumban a magyar film születésének 120. évfordulójáról, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum – MűvészetMalomban ugyancsak a magyar film a főszereplő, konkrétan a rendszerváltás utáni idők talán legizgalmasabb hazai filmes műhelye, az Inforg Stúdió.

A balfácán napja

Nem vennénk rá mérget, hogy a Netflix gyártásában készült friss svéd történelmi krimisorozat készítői valóban Harold Ramis 1993-as klasszikusából, az Idétlen időkigből vették a dramaturgiai inspirációt, de A valószínűtlen gyilkost nézve könnyen érezhetjük úgy, hogy Stig Engström is belekeveredett egy Phil Connorséhoz hasonló időhurokba. 

Dzsúdló és a magány

  • Puskás Panni

Dzsúdló nem azonos Jude Law-val, hanem egy magyar zenész, akinek leghíresebb száma a Lej. Ilyen és ehhez hasonló titkokat tudhatunk meg e „Z generációs pandémia paradigmából”, de csak akkor, ha valaki olyan szerencsés, mint én, és egy Z generációs digitális bennszülöttel nézheti végig a darabot. A tizenhat éves húgom árulta el azt is, miért nevet a főleg fiatalokból álló közönség azon, hogy az egyik szereplő annyira depis, hogy a frufruját is majdnem levágta.

Politikai inszeminátor

Egy ország találgatja éppen, hogy mi a fenét is akar ez az egész jelenteni. Hogy Gattyán György, aki a LiveJasmin nevű site-ján keresztül élő webkamerás pornóval begyűjtött nagyjából 300 milliárd forintot, most minden előzmény nélkül miniszterelnök-jelöltként bukkant fel a honi média megfelelő bugyraiban. 

Apácától nyalókáig

Az elsősorban tematikus kiállításokat bemutató, programjaival a tradíciót és a történelmi eseményeket szokatlan fénytörésben vizsgáló 2B Galéria 19 alkotót felvonultató csoportos kiállítása most a kakast állítja a középpontba.