A Mathias Corvinus Collegium elemzője a Tóth Árpád műfordítói díj idei nyertese

Sorköz

A szakmában nem ismerik Yann Caspart és munkásságát. 

A műfordítóknak nincs állami megbecsülésük, nincs külön díjazásuk; csak „mellékesen” említik más kategóriák díjazottjainál, ha az illető mellesleg idegen nyelvből irodalmi műveket ültetett át magyarra. Ezért is volt üdítő kivétel az egyetlen szabad szemmel is látható jutalmat adó díj, a Budavári Önkormányzat által alapított Tóth Árpád műfordítói díj, amely 3000 euróval jár. És ezért is meglepő, hogy idén Yann Caspar kapja, akit a szakma nem ismer, munkáit könyvtári adatbázisban nem találtuk. Viszont a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tótumfaktuma, leginkább politikai szakértő, rendszeresen szerepel a Hír Tv-n, véleménycikkeit kormánypropaganda oldalakon lehet olvasni.

A Budavári Önkormányzat képviselő-testülete 2011-ben alapította a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, a költő születésének 125. évfordulóján. Rendeletük szerint a díj „azoknak a műfordítóknak adományozható, akik a díj átadását megelőző két esztendőben műfordítói tevékenységükkel gazdagították a magyar kultúrát, vagy hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar kultúrát nemzetközi szinten is megismerjék”. 2011-ben Tandori Dezső, 2012-ben Ove Berglund, 2013-ban Lator László, 2014-ben Lorand Gaspar, 2015-ben Zsille Gábor, 2016-ban Paul Sohar, 2017-ben Jávorszky Béla, 2018-ban Tatjána Voronkina, 2019-ben Tóth László, 2020-ban Peter Sherwood, 2021-ben Bárász Péter kapta.  2022-ben senkinek sem ítéléték oda, mert a testület nem tudott dönteni. Azóta azonban a Fidesz többségbe került a Budavári Önkormányzatban, és a 2022-es jelöltek közül azt választották, aki a jobboldalnak kedvesebb. 

A Budavári Önkormányzat sajtóosztálya két hét után válaszolt kérdésünkre. Levelükből ismerhetők meg a jelölés eredményei. „2022. május 3-án a budavári helyi kitüntetések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló 10/2018. (V.25.) önkormányzati rendelet 14. ­§-a alapján felkérést küldtünk a Magyar Írószövetségnek, a Magyar Műfordítók Egyesületének és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, hogy tegyék meg javaslatukat a díjazott személyére. A megküldött javaslatokat a fenti rendeletnek megfelelően együttesen továbbítottuk a három megjelölt szakmai szervezet részére, hogy véleményezzék őket. Az így kialakult és megküldött szakmai vélemények módostás nélkül kerültek egy iratban előterjesztésként napirendre és megtárgyalásra a Népjóléti, Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság és a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete elé. A Bizottság konkrét javaslatot nem tett, minden jelöltet támogatva tárgyalásra javasolta az előterjesztést a képviselő-testület részére.

A korábbi éveknek megfelelően 2023. május 25-én felkérést küldtünk a három szakmai szervezetnek, hogy tegyék meg idei javaslatukat a díjazott személyére. Mivel mindhárom szervezet megismételte a tavalyi jelölését, így nem küldtük ki ismételt véleményezésre, hanem a tavalyi anyagok kerültek előterjesztésre a képviselő-testület elé. 

A folyamat fontos eleme, hogy a képviselő-testület a szakmai szervezetek véleménye alapján dönt, annak feltételezésével, hogy a felkért szakmai szervezetek az adott szakma kiemelkedő képviselői, akiknek összegzett véleménye a jelöltek szakmai munkásságáról mérvadó, és hogy jelölésükkel képviselik azt, hogy a jelöltjeik méltóak a díjra való jelölésre. 

A szakmai véleményezés lehetőséget teremt arra, hogy a három szakmai szervezet a másik két jelöltet is véleményezheti, és az így kialakult információtöbblet a képviselő-testület elé beterjesztett iratanyag része lesz, ezzel segítve a képviselőket döntéseik meghozatalában. A hivatal munkatársainak nincs lehetősége arra, hogy a szakmai szervezetek által benyújtott javaslatba, vagy az együttes véleményezésbe beleavatkozzon vagy módosítsa azt. 

A fentiek tekintetében az idei évben a titkos szavazás eredményes lett, a képviselő-testület döntése értelmében a 2023. évi Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat Yann Caspar író, műfordító kapja meg. A díjátadó 2023. szeptember 8-án lesz.”

 
Yann Caspar
Forrás: mcc.hu

Nádori Lídia, a Magyar Műfordítók Egyesülete elnöke szerint a műfordítók közössége meglehetős csodálkozással fogadta a döntést, hogy Yann Casparnak ítélték a díjat, ezért megkerestük az egyik jelölő szervezet, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület (MAOE) Irodalmi Tagozatának elnökét, Petőcz Andrást kérdésünkkel. Azt firtattuk, milyen körülmények között jelölte a MAOE a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjra Yann Caspart, mit tudnak a munkásságáról. (Caspar munkásságáról az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisában nem találtunk semmit. Egyetlen fordításáról tudunk: Féline 〈versek francia nyelven, Yann Caspar fordításában〉, Éditions du Cygne, Paris, 2021.) Rákérdeztük arra is, mi igaz abból, hogy a szakmában terjedő hírek szerint a MAOE nem is tudott Caspar idei felterjesztéséről.

Petőcz Andrástól nem kaptunk választ. A költő egyébként ismeri Caspart, mert az említett kötetben szerepelnek a versei.

A másik jelölő szervezetet, az Írószövetséget sem sikerült válaszra bírnunk, bár nagyon szerettük volna megtudni, vajon milyen érdemek alapján és hogyan jutottak arra a döntésre, hogy ők is Yann Caspart jelölik.

A Magyar Műfordítók Egyesületének jelöltje Alföldy Mari és Vjacseszlav Szereda volt.

Megkérdeztük Yann Caspart is. Augusztus 23-án írtuk neki MCC-s e-mail címére, de nem válaszolt.

Úgy hírlik egyébként, hogy Caspar jelenleg Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, az MCC kuratóriumi elnöke egy, az MCC Press gondozásában megjelent politikai opuszát fordítja franciára.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.