A skandináv gyerekversek titkának is utánajárhatunk a Margón

  • narancs.hu
  • 2023. október 9.

Sorköz

Idén is több beszélgetéssel készül a Margó Irodalmi Fesztiválra a Móra Könyvkiadó.

Kortárs skandináv gyerekversekről, valamint Kiss Ottó és Mészöly Ágnes új gyerekkönyveiről is szó lesz az idei Margó Fesztiválon, a Móra Kiadó irodalmi beszélgetésein a Nemzeti Táncszínház kamaratermében.

Október 12-én Patat Bence műfordító arról beszél, hogy milyen változásokat hozott a gyerekvers-irodalomban a híres-neves Ami a szívedet nyomja című antológia 1975-ben. Most megjelent egy új válogatás, a Szólj, ha kell egy barát, amelyben a svéd mellett norvég és dán versek is szerepelnek. A válogatás vezérelve az volt, hogy a lefordítandó költemények a gyerekek szemszögéből mutassák be a világot, csakúgy, mint a magyar olvasók számára ismert, már-már klasszikus svéd gyerekversek.

 
Szólj, ha kell egy barát
Forrás: Móra Kiadó
 

 

Október 13-án Kiss Ottó lép a pódiumra, akinek Ég Bolt című kötetében egy kiskamasz felnövéstörténetét ismerhetjük meg. De a szerző duplázik: ismét megjelent ugyanis a Csillagszedő Márió, amely 2003-ban elnyerte az Év könyve díjat, napjainkra pedig a magyar gyermekköltészet klasszikus darabjává vált.

Másnap, október 14-én Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló mesekönyvét, a Nap aranya, Hold ezüstjét mutatja be Boldizsár Ildikó meseterapeuta társaságában a szerző. A dark tónusú, „gonosz” mesék sajátos hangulata van, és Viive Noor észt művész illusztrálta őket.

Az idei fesztivált október 12-15. között rendezik.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk