A Szépírók Társasága és a Műfordítók Egyesülete is tiltakozik a Külügyminisztérium Bartók Imrével szemben alkalmazott retorziója ellen

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Sorköz

"A kultúrában nem írhatják felül politikai szempontok a szakmaiakat."

A Szépírók Társasága több mint kilencven tagja tett közzé ma nyilatkozatot a Térey-ösztöndíjat Facebook-bejegyzésben visszautasító Bartók Imrét ért retorzió miatt, írja a Litera.

A nyilatkozatot aláíró tagok Peer Krisztián kivételével a Szépírók Társasága tagjai, névsorukat itt olvashatják.

"Alulírottak őszinte felháborodással értesültünk arról, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium megtorolta egy író politikai véleménynyilvánítását: előzetes egyeztetés nélkül visszavonta azt a döntését, hogy Bartók Imre képviselje hazánkat az Irodalom Éjszakája nevű nemzetközi rendezvényen – a szerző vélelmezett szándékára hivatkozva. Határozottan felszólítjuk a minisztérium képviselőit, hogy sem most, sem a jövőben ne próbáljanak nyomást gyakorolni a kulturális élet szereplőire, ne kategorizálják őket „a hivatalos állami kultúrpolitikával együttműködő” és „nem együttműködő” személyekként. Továbbá felhívjuk a minisztériumot, hogy nevezzék meg, aki a Bartók Imrét érintő otromba döntést meghozta, és vonják fegyelmi felelősségre" - szól a nyilatkozat.

Emellett a Magyar Műfordítók Egyesülete is tiltakozik a döntés miatt, az ő közleményük itt olvasható.

"A Magyar Műfordítók Egyesülete tiltakozik a Külgazdasági és Külügyminisztérium Bartók Imrével szemben alkalmazott retorziója ellen.  Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az alkotókat meggyőződésük szerint ítéljék meg politikusok, és ennek alapján, az Irodalom Éjszakája szerkesztőinek szakmai munkájába beleavatkozva megfosszák őket a megnyilvánulási lehetőségtől.

A  kultúrában nem írhatják felül politikai szempontok a szakmaiakat."

A témával hosszan foglalkozunk az e heti Narancsban, ebből itt olvashatnak egy rövid ízelítőt.

Nem bizniszelünk sem a NER-rel, sem annak komisszárjaival - kiakadtak az írók a Térey-ösztöndíjon

Többen visszaadták a díjat, és voltak, akik eleve nem kértek a jelölésből. Negyvenöt középgenerációs írónak nyújt jelentős anyagi támogatást a Térey-ösztöndíj. Az ösztöndíjat létrehozó Demeter Szilárd személye és a díjazottak vegyes névsora komoly vitákat generált az irodalmi közegben.

Figyelmébe ajánljuk