Az Oxfordnál is megszületett a döntés az év szaváról

  • narancs.hu
  • 2022. december 8.

Sorköz

A döntésben most a nyelvhasználók sokasága is részt vehetett. Többségük szerint pedig egy szlengbeli kifejezés jellemezte legjobban 2022-t.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az oxfordi szótárkészítők idén először a nagyközönséget is bevonták az év szavának kiválasztásába.

A december 2-ig tartó voksoláson a három jelölt kifejezés közül a legutóbbi, a goblin mode nyert. A szlengben használt kifejezés ea karanténidőszakok idején terjedt el, és gyakorlatilag egy magatartást jelent: arra mondják, hogy "goblin módban" van, aki elutasítja a társadalom elvárásait, azt csinálja, amihez épp kedve van. Ha akar, lustálkodik, ha akar, nem törődik a külsejével, és mindezért bocsánatot sem kér.

Guardian azt írja, több, mint 340 ezren adták le a szavazatukat a világon, és a ‘goblin mode’ a szavazatok nagy többségét, 93 százalékát elnyerte. A szakemberek szerint ez jól mutatja, hogy a pandémia és az utóbbi évek mennyire megváltoztatták a nyelvhasználók hozzáállását a társadalmi normákhoz.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk