Hegedüs Vera kapta a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

  • narnacs.hu
  • 2022. december 9.

Sorköz

A döntést Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke jelentette be az Írók boltjában.

Hegedüs Vera lett a tizedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese – írja a Litera. A csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott Ostoba című, a Műút kiadásában megjelent regényét, és bejelentette, a program az alapító idén júniusban bekövetkezett halála ellenére a jövőben is folytatódik.

A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, valamint a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra és a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre is lehetőséget kap. Az elismerés emellett a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is kiegészül. 

Hegedüs Vera Ostoba című könyve a szerző debütáló kötete, amely az ajánló szerint

„egy írástudatlan nő története. Történelmi regény, történelem nélkül.”

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton, Harag Anita, Bartók Imre és Kormányos Ákos részesült.

A gyakorlat szerint a kuratórium a kiadók javaslatai alapján előbb egy Top10-es listát állított össze, majd közülük választották ki a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Fehér Renátót (Torkolatcsönd), Hegedüs Verát (Ostoba) és Korpa Tamást (Házsongárd Live). A győztest a kuratórium elnöke az Írók boltjában megrendezett díjátadó ünnepségen nevezte meg.

(Címlapképünk forrása: Litera.hu)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk