Bejelentették, kik az idei Booker-díj legesélyesebbjei

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 8.

Sorköz

A shortlisten a valaha jelölt legrövidebb könyv és a legidősebb szerző is szerepel.

A Booker rövid listájára idén hat olyan szerző művét választották, akik öt különböző nemzetiséget és négy kontinenst képviselnek, a listán pedig egyenlő arányban szerepelnek nők és férfiak.

A jelöltekben közös, hogy többségüket valós események ihlették, a Srí Lanka-i polgárháborútól és Robert Mugabe bukásától kezdve az írországi Magdaléna mosodák botrányán át az amerikai Emmett Till meggyilkolásáig. A Neil MacGregor, a zsűri elnöke szerint a hat könyv "különböző helyeken, különböző időkben játszódik, és mind olyan eseményekről szól, amelyek bizonyos mértékig mindenhol megtörténnek, és mindannyiunkat érintenek".

A zimbabwei NoViolet Bulawayo Glory című regénye egy az Állatfarm inspirálta politikai szatíra, amely a Booker szerint egy különleges utazást jelent az afrikai kontinensen, éppúgy megmutatva annak politikai túlkapásait, mint a bolondos karaktereket. Percival Everett The Trees című könyve részben a noir műfaját idézi, és egy régi lincselési botrány körüli rejtély nyomába ered. A humorral átszőtt krimiben viszont olyan fajsúlyos témáknak is jut szerep, mint a rasszizmus és a rendőri erőszak. A Treacle Walker Alan Garnertől már csak azért is emelkedik ki a listán, mert szerzője a legidősebb a jelöltek eddigi történetében, és ha megnyerné a díjat, épp az átadón töltené be 88. születésnapját. A rövid lista egyetlen idei brit jelöltjének könyve egyébként egy fiúról szól, aki egy vándorgyógyítót keres fel, a történet pedig a zsűri szerint titokzatos, gyönyörűen megírt és megható bepillantás az emberi lét mélységeibe. 

A listára került a Srí Lanka-i  Shehan Karunatilaka The Seven Moons of Maali Almeida című regénye, amely egy a polgárháború borzalmaival szembesülő fotós történetét meséli el. Az ír Claire Keegan regénye (Small Things Like These) a nyolcvanas évek Írországában játszódik, és egy karácsonyi eseménysor kapcsán mutatja meg, hogyan bánik az egyház a férjezetlen anyákkal. A regény mindössze 116 oldal, ami csak azért említendő, mert a lista második rekordere, ugyanis ennél rövidebb könyv még sosem került a jelöltek közé. A hatodik esélyes az Oh William! Elizabeth Strouttól, amelynek az az érdekessége, hoyg a bestsellerszerzőként számon tartott Strout Lucy Barton-sorozatának legújabb részeként jelent meg. A történet szerint a sikeres írónő, Lucy Barton egy meglepő találkozás során újra kapcsolatba kerül első férjével, amely aztán elindítja azt, hogy az olvasó elé tárul egy bonyolult párkapcsolat története, a szerző pedig különleges látletet ad a házasság, a család, a szerelem és a magánytermészetéről.

A Booker döntnökei október 17-én jelentik be, hogy a hat regény közül kinek ítélik a díjat, amely a megbecsülésen kívül 50 ezer fonttal jár együtt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk