JÁTSZÓTÉR - könyv

Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Sorköz

A két unokatestvér, Jancsi és Blanka nem is különbözhetnének jobban egymástól, mégis együtt kell tölteniük rettenetesen szigorú nagymamájuknál egy hosszúnak és unalmasnak ígérkező nyarat.

A szigor még hagyján, de internet sincs! A Jancsi név amúgy egy izgága kislányt takar, aki minden kalandban benne van, ha pedig nincs zűr, hát csinál magának. Blanka nagy álmodozó, aki legszívesebben szerelmes regények írásával tölti idejét. Az egymást nemigen szívelő lányok azonban kénytelenek összefogni, ha valamit ki akarnak hozni a nyárból, és bizony sikerül is nekik. Van itt minden: vidékre látogató világsztár, nyomozás, kémkedés, rejtélyes bűntények. Klasszikus tinikalandok, kedvesen és szórakoztatóan, remek humorral.

Az elbeszélő hangja természetesen hozza a kiskamaszokét, nincs benne semmi kimódolt és idegesítő. Csupa izgalom a szövegek egymásba ágyazottsága, a gyermeki fantázia tipográfiailag is elkülönített burjánzása, mely által a lusta nyári napok megtelnek indiánokkal, cowboyokkal és grófkisasszonyokkal. Fiala Borcsa kedves és humoros könyvét olvasva eszünkbe juthat az az önfeledtség, amellyel valaha az olyan klasszikus ifjúsági regényeket olvastuk, mint Erich Kästner műveit. A táj, a kertek, az erdők és gyümölcsösök, és persze az állatok fontos szerepet kapnak a regényben, kicsit talán túl idilli is ez a technika- és kütyümentes világ, de talán a mai gyerekeknek sem ismeretlenek ezek az önfeledt, zavartalan nyaralások.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.