Miközben egyes folyóiratok a túélésért küzdenek, Bayer Zsolt hárommilliót kapott az NKA-tól

  • BM
  • 2020. október 15.

Sorköz

Lesz miből megírnia a következő esszékötetét.

„Alkotói támogatás esszékötet megírására” – e célból 3 millió forinttal támogatja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bayer Zsoltot. Mindez a testület honlapján, az összművészeti kollégium döntéseinél látható.

Az Összművészeti Programok Kollégiuma a kormánypárti publicista mellett többek között az Örökség Kulturpolitikai Intézet Nonprofit Kft. 50 000 000 forintos támogatásáról is döntött. A kollégium még szeptemberben bírálta el a pályázatokat, a döntések jóváhagyása kedden, nyilvánosságra hozatala csütörtökön történt meg.

A támogatással kapcsolatban érdemes felidézni, hogy míg az NKA Bayer Zsoltnak ad pénzt (amire korábban is volt példa), addig egyes irodalmi folyóiratok, mint az Új Forrás, az Apokrif, a litera.hu vagy a prae.hu a túlélésért küzdenek. Mint ismeretes Orbán János Dénes miniszteri kinevezettként két éve beült az alap szépirodalmi kollégiumába, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója pedig az NKA bizottságába. A témáról a Magyar Narancs a közelmúltban írt mélyrehatóan.

Semmibe vették a munkánkat - irodalmi folyóiratok elapadó forrásai

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idei folyóirat-támogatási döntései olyan orgánumokat sodortak bajba, mint az Új Forrás, az Apokrif, a litera.hu vagy épp a prae.hu. Ez talán nem független attól sem, hogy az államilag előretolt erőirodalom felől Orbán János Dénes miniszteri kinevezettként két éve beült a kultúra­finanszírozó szerv szépirodalmi kollégiumába, Demeter Szilárd pedig áprilisban az NKA bizottságába.

Figyelmébe ajánljuk