Irodalmi pályázatot írtak ki Csalog Zsolt emlékére, szegény sorsú emberekről várnak portrét

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 22.

Sorköz

A pályázatban „megtaposott sorsú” emberekről várnak kisprózai műveket. 

25 éve, 1997. július 18-án halt meg Csalog Zsolt író, szociológus, szociográfus, emlékére a Világháló-Irodalom Alapítvány a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívummal együttműködésben DOKU 22 címmel meghívásos és nyílt pályázatot hirdet a Literán.

A pályázatban részt vevőktől olyan kisprózai, 3-5 ezer karakteres műveket várnak, amelyek a mai magyar társadalom egy-egy nehéz sorsú alakjának, Csalog szavaival „megtaposott sorsú” embernek dokumentum-értékű portréját rajzolják meg. 

A pályamű műfaja lehet portré vagy portrénovella is, és irodalmi előélettől függetlenül bárki beküldhet művet. A pályázat beküldésének határideje 2022. szeptember 28. éjfél, beküldeni a következő emailcímre kell DOKU '22 tárggyal: litera2006 [at] gmail [dot] com. A pályázat meghívásos részében felkért írók vesznek részt. 

A beérkezett anyagot a Litera szerkesztőinek előzsűrizése után felkért szakmai zsűri bírálja el, az eredményhirdetés és díjátadás tervezett időpontja október 14.

Csalog Zsolt a 60-as évektől folytatott néprajzi kutatásokat, a 70-es évektől a cigánykutatásban is részt vett, interjúzott, anyagot gyűjtött, cikkeket és könyveket írt, portréfilmeket készített a Fekete Doboznak, legfőbb műfaja a portré volt, ezért várnak az irodalmi pályázaton is portré műfajú írásokat. Csalognak jelent meg cigányportré-, munkásportré-kötete, írt káder- és ’56-os portrékat (a Doku 56 című kötete után kapta a pályázat is a nevét), megrajzolta portréját a Gulágot megjárt Mikluszkó Lajosnak és a Zsil-völgyi bányászsztrájkban részt vevő Hosszú Istvánnak is. 

A Litera hozzáteszi, hogy a magyar társadalom mélyrétegeinek megmutatására ma csak szórványosan vállalkoznak írók, a kutatók által feltárt valóságot pedig kevéssé ismeri a közvélemény, jobbára egyetlen nagy masszaként tekint rá, távoliként és idegenként kezeli, lenézi. A Litera és az OSA pályázata az ő életükkel és sorsukkal szeretné – az irodalmat segítségül hívva – megismertetni az olvasót.

DOKU '22 pályázat a 2022. október 10-14. között tartandó Csalog25 rendezvénysorozat része, amely a Roma Parlament – Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője, Horváth Aladár kezdeményezésére jött létre, és a​ Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívummal közösen rendezik. A programsorozat színházi, dokumentumfilmes, irodalmi, zenei és közösségi olvasós programokkal Csalog Zsolt emléke és munkássága előtt tiszteleg, a programot itt lehet megnézni

További részletek a Litera Doku '22 dossziéjában. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk