Megvan kik kapják az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat

  • narancs.hu
  • litera.hu
  • 2020. november 26.

Sorköz

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is ott van az új, VII. kerületi alkotói támogatást elnyerő szerzők között.

„Szücs Balázs, a Párbeszéd VII. kerületi egyházügyi, civil és kulturális alpolgármesterének javaslatára e héten elindított pályázat elsődleges célja megmutatni, hogy kizárólag szakmai alapon is lehet támogatni független kulturális és művészeti projekteket. Nyilvánvaló célja még, hogy állandó helye és szerepe legyen a nívós kortárs kultúrának a kerületben, Erzsébetváros kulturális életét is erősítve.” – Így szólt októberben az első alkalommal kiírt Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj felvezetője. Most pedig kihirdették a pályázat eredményét is – adta hírül a Litera.

Az ösztöndíjra 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők pályázhattak. A beérkező munkák elbírálását elismert, az önkormányzattól független öt tagú zsűri végezte el, amelynek  tagjai  a hazai irodalmi élet aktív képviselői  voltak:  Gács Anna, Nagy Boglárka, Visy Beatrix, Babiczky Tibor és Kemény István. A program koordinátora Simon Márton költő, slammer; fővédnöke pedig Lator László költő. A pályázati kiírásban szerepelt az is, hogy a díjazottak között a nemek aránya lehetőleg közelítse meg az 50-50%-ot.

A zsűri döntése értelmében idén a következő alkotók részesülnek az ösztöndíjban: Peer Krisztián, Mesterházi Mónika, Szvoren Edina, Kabai Lóránt és Tóth Krisztina.

false

 

Fotó: litera.hu

Az ösztöndíj a művészek számára 6 hónapon keresztül, fejenként, havi nettó 160 000 forintot biztosít.

Gács Anna irodalomkritikus, a zsűri elnöke az eredmény kihirdetésekor elmondta, rengetegen jelentkeztek az ösztöndíjra, összesen 94 pályázat érkezett be. „Nagyon sok tapasztalatunk van arról, hogy milyen sanyarú körülmények között alkotnak az írók ma Magyarországon. Úgyhogy ez volt az egyik dolog, ami indokolta, hogy ez az ösztöndíjpályázat megszülessen” – fogalmazott Gács. „Ha ezt a névsort megnézi valaki, akkor látja, hogy milyen sokféle ez az öt ember, milyen sokféle irodalmat írnak. Van közöttük prózaíró és költő, van közöttük a közönség előtt nagyon népszerű és közismert szerző és rejtőzködőbb alkat, van közöttük olyan, aki kísérletezőbb irodalmat ír, és van olyan, aki egy széles közönség számára érthető irodalmat ír. És ennek is nagyon örültünk, hogy sikerült végül is nagyon sok gyötrelem és vita árán egy olyan névsort összeállítani, ami a kortárs magyar irodalomnak a sokféleségét is megjeleníti” – tette hozzá a zsűri elnöke.

„Nagy büszkeség, hogy ez ilyen nagy érdeklődésnek örvendhetett” – mondta a pályázatról Simon Márton költő, a kerület kulturális intézményeinek munkatársa és az ösztöndíjprogram koordinátora.

Az ösztöndíjpályázatot a tervek szerint jövő tavasszal ismét meghirdetik.

Figyelmébe ajánljuk