Megvan kik kapják az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjat

  • narancs.hu
  • litera.hu
  • 2020. november 26.

Sorköz

Peer Krisztián és Tóth Krisztina is ott van az új, VII. kerületi alkotói támogatást elnyerő szerzők között.

„Szücs Balázs, a Párbeszéd VII. kerületi egyházügyi, civil és kulturális alpolgármesterének javaslatára e héten elindított pályázat elsődleges célja megmutatni, hogy kizárólag szakmai alapon is lehet támogatni független kulturális és művészeti projekteket. Nyilvánvaló célja még, hogy állandó helye és szerepe legyen a nívós kortárs kultúrának a kerületben, Erzsébetváros kulturális életét is erősítve.” – Így szólt októberben az első alkalommal kiírt Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj felvezetője. Most pedig kihirdették a pályázat eredményét is – adta hírül a Litera.

Az ösztöndíjra 35 és 60 év közötti, legkevesebb két, nem magánkiadású kötettel rendelkező, magyar nyelven alkotó szépirodalmi szerzők pályázhattak. A beérkező munkák elbírálását elismert, az önkormányzattól független öt tagú zsűri végezte el, amelynek  tagjai  a hazai irodalmi élet aktív képviselői  voltak:  Gács Anna, Nagy Boglárka, Visy Beatrix, Babiczky Tibor és Kemény István. A program koordinátora Simon Márton költő, slammer; fővédnöke pedig Lator László költő. A pályázati kiírásban szerepelt az is, hogy a díjazottak között a nemek aránya lehetőleg közelítse meg az 50-50%-ot.

A zsűri döntése értelmében idén a következő alkotók részesülnek az ösztöndíjban: Peer Krisztián, Mesterházi Mónika, Szvoren Edina, Kabai Lóránt és Tóth Krisztina.

false

 

Fotó: litera.hu

Az ösztöndíj a művészek számára 6 hónapon keresztül, fejenként, havi nettó 160 000 forintot biztosít.

Gács Anna irodalomkritikus, a zsűri elnöke az eredmény kihirdetésekor elmondta, rengetegen jelentkeztek az ösztöndíjra, összesen 94 pályázat érkezett be. „Nagyon sok tapasztalatunk van arról, hogy milyen sanyarú körülmények között alkotnak az írók ma Magyarországon. Úgyhogy ez volt az egyik dolog, ami indokolta, hogy ez az ösztöndíjpályázat megszülessen” – fogalmazott Gács. „Ha ezt a névsort megnézi valaki, akkor látja, hogy milyen sokféle ez az öt ember, milyen sokféle irodalmat írnak. Van közöttük prózaíró és költő, van közöttük a közönség előtt nagyon népszerű és közismert szerző és rejtőzködőbb alkat, van közöttük olyan, aki kísérletezőbb irodalmat ír, és van olyan, aki egy széles közönség számára érthető irodalmat ír. És ennek is nagyon örültünk, hogy sikerült végül is nagyon sok gyötrelem és vita árán egy olyan névsort összeállítani, ami a kortárs magyar irodalomnak a sokféleségét is megjeleníti” – tette hozzá a zsűri elnöke.

„Nagy büszkeség, hogy ez ilyen nagy érdeklődésnek örvendhetett” – mondta a pályázatról Simon Márton költő, a kerület kulturális intézményeinek munkatársa és az ösztöndíjprogram koordinátora.

Az ösztöndíjpályázatot a tervek szerint jövő tavasszal ismét meghirdetik.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.